ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות התכנסה היום (ג') לישיבת מעקב בנושא קשיים בסיום הליכי הגיור, נוכח בירוקרטיה ממשלתית. לפי הנתונים שנמסרו לוועדה, מחודש אפריל 2023 בוצעו 7 בריתות מילה בלבד בבתי החולים.
לפי שעה, 100 אנשים ממתינים לבצע ברית מילה כדי לסיים את הליך הגיור שלהם, כאשר 55 מתוכם בני העדה האתיופית. בשל עיכובים בפרסום המכרז לביצוע בריתות בבית החולים הממשלתיים, המתגיירים לא יכולים לסיים את הליך הגיור.
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת עודד פורר, התייחס לכך שיש בעיה עם פרסום המכרז לבריתות בבתי החולים הממשלתיים ולכן הוא צפוי להתפרסם רק בעוד חודשיים. "מדינת ישראל לא מסוגלת לייצר התקשרות זמנית לביצוע בריתות עד שהמכרז יתפרסם ויאושר. אם מדינת ישראל לא מצליחה להביא פתרונות מיידים לביצוע בריתות למתגיירים, צריך להעביר את כל תהליך הגיור לידיים פרטיות. אף משרד ממשלתי לא לוקח אחריות על המחדל הזה ובלי ששר ייקח את הנושא הזה על עצמו משבר המתגיירים לא יסתיים. בלתי מתקבל על הדעת שהממשלה לא מספקת פתרונות למתגיירים עד לסיום המכרז לביצוע בריתות".
התמחור של הליך ברית מילה אחד בבית חולים ממשלתי מוערך בכ-3,000 שקלים, בזמן שמחירו של ההליך באופן פרטי נע סביב עשרת אלפים שקלים. בשל פערי המחירים, בתי החולים הממשלתיים מסרבים לבצע בריתות בעלות נמוכה שכזו.
לקראת הדיון הנוכחי בוועדה, מערך הגיור במשרד ראש הממשלה עדכן כי התקבל אישור מוועדת המכרזים להתקדם עם הוצאת המכרז החדש לביצוע בריתות. "אנחנו בישורת האחרונה לקראת פרסום במכרז לביצוע בריתות ומקווים שהוא יתפרסם בתוך חודשיים", אמר ישראל ונחוצקר, מנהל אגף בכיר גיור במשרד ראש הממשלה, "אנחנו עושים כל מאמץ שהתקציב למכרז יהיה ממשרד רה"מ עד שיתקבלו התקציבים ממשרד האוצר. צריך לפנות למשרד הבריאות שיאפשר למתגיירים לבצע בריתות באמצעות טופס 17, עד שנסדיר את הליך המכרז. בדקנו כל דרך אפשרות לפתור את הבעיה הזאת ולא הגענו לשום דרך אחרת למעט פרסום הליך המכרז".
דוריה גנות מאגף התקציבים במשרד האוצר אמרה בדיון כי "אנחנו לא מעוניינים שהתקציב למימון הבריתות למתגיירים יהיה חסם לפרסום המכרז, נעשה הכל כדי לזרז את התהליך. מבחינתנו המכרז יכול לצאת לדרך באופן מיידי".
סא"ל יעקב גרידיש, קצין בית הדין לגיור בצה"ל אמר: "כרגע יש עשרה ממתינים לביצוע ברית מילה לחיילים בסדיר ובמילואים. מתוך הממתינים, שמונה אנשים יבצעו ברית מילה במהלך חודש מרץ. אנחנו עוזרים לחיילים בסדיר ובמילואים לבצע בריתות ועובדים בשיתוף פעולה מלא עם מערך הגיור הממשלתי".
חבר הכנסת אלעזר שטרן ממפלגת יש עתיד אמר כי הוא "לא מצליח להבין איך מנהל אגף הגיור במשרד ראש הממשלה מצליח לישון בשקט בלילה כשיש מאה אנשים שממתינים לבצע ברית כדי לסיים את הליך הגיור".
בעמותת עתים ציינו כי ביצוע ברית למתגיירים הוא עניין מהותי שנועד לצרף אנשים אל העם היהודי. "אני לא יודע איך גוף ממשלתי מאפשר לעצמו לענות את הגרים שמעוניינים להצטרף לעם היהודי. צריך להושיב את כל השר הרלוונטיים לנושא בחדר אחד כדי שיספקו פתרון לנושא כמה שיותר מהר", אמר הרב ד"ר שאול פרבר, יו"ר העמותה.