המקום האחרון שבו חשבתי שאמצא את עצמי במפגש עם שלום אסייג ורועי עידן, הכוכב הראשי והיוצר של דרמת הפשע "מנאייכ" בהתאמה, הוא רכונה מעל מיקסר קיטצ'ן אייד שחור ומקשיבה להנחיות מדוקדקות כיצד להכין בצק שמרים. אבל בכל זאת, יום שישי היום והחלות של שלום לא יאפו את עצמן.
"קילו קמח, ארבע ביצים, חצי כוס שמן, חצי כוס סוכר", אסייג חושף את המתכון המיתולוגי של אמא אליס בעוד עידן, שכיכב בעונה השלישית של ריאליטי הבישול "בואו לאכול איתי", ממהר לרשום. "אתה לא שם מלח?", הוא מקשה. אסייג מסביר בטון סבלני שהוא מוסיף מלח רק בסוף, "כי זה מפריע לתהליך ההתפחה".
עם כל הכבוד לבישולים לשבת בבית משפחת אסייג, אנחנו כאן כדי לדבר על "מנאייכ". העונה השלישית של סדרת הלהיט המוערכת של התאגיד שבה למסך הקטן בימים אלו בתזמון מאתגר, כשהיא בין הדרמות הראשונות שעלו לאוויר מתחילת המלחמה. "לא תכננו שזה יהיה ככה", עידן מחייך. "היינו משובצים לאזור פסח, והקדימו אותנו כי הסדרות המקוריות שהיו אמורות לעלות עכשיו קצת פחות התאימו לימים האלו. זה היה צפוף מבחינת הלו"ז, נכנסנו למרוץ נגד השעון בחודש האחרון כדי להספיק לערוך הכול".
אסייג: "אין מה לעשות, התקופה הזאת הולכת ומתארכת. אנחנו מנסים להחזיר לשגרה עד כמה שאפשר, כי לאנשים בבית כבר נמאס מחדשות והם צריכים את האוורור הזה. יש לא מעט צופים שחיכו לסדרה".
בינתיים הרייטינג מדשדש יחסית.
"רייטינג של 6 ומשהו אחוזים בזמנים כאלו נחשב לטוב. יש תחרות קשה, ואל תשכחי שזאת סדרה שאנשים צופים בה בסטרימינג ומחכים לעשות בינג'".
לעם יש קשב לצרות של פעם, עם שוטרים שסרחו וראש ממשלה מושחת?
עידן: "מובן שיש לזה הרבה פחות קשב מאשר ב־6 באוקטובר, אבל אני חושב שזה עדיין נושא חם בעקבות השנה האחרונה והמאבק סביב הרפורמה וגם כי נחשפים עוד דברים במשפטי נתניהו שנמשכים. הסדרה עובדת כרגע טוב מאוד, אז נראה לי שהנושאים רלוונטיים".
"מנאייכ" נהנתה מפרגון מקיר לקיר וזכתה בכל פרס אפשרי מטעם האקדמיה הישראלית לטלוויזיה, אבל העונה החדשה התקבלה עד עתה בביקורות מעורבות. העונות הקודמות התמקדו באיזי בכר (אסייג) ובטל בן־הרוש (לירז חממי), אבל בעונה הנוכחית הפוקוס עובר אל עבר מפקד התחנה המושחת ברק הראל (עמוס תמם בליהוק מושלם לתפקיד הנבל), דמות שהצופה הממוצע מתקשה יותר לחבב. "אני לא דואג", אומר על כך עידן. "אני חושב שהקהל כבר מספיק מושקע בסדרה כדי לעמוד באתגר הזה. יש גם סדרות על אנשים רעים".
אסייג: "בגלל שהשחקן הוא עמוס, למרות שהוא האיש הרע עדיין אוהבים אותו וזה נותן לסדרה עוד יותר כוח – שאוהבים גם את הדמות השלילית. כמו ב'נרקוס': כולם מתים על אסקובר".
בעקבות אירועי 7 באוקטובר, יוצרי הסדרה נדרשו להתייחס לסערה שהתחוללה סביב דבריה של השחקנית מונא חוא, שמגלמת בסדרה את היבא אל־נאסר. חוא הכחישה את מעשי חמאס כשכתבה: "הם לא אנסו ולא ערפו. אין הוכחות שזה מה שהיה, זאת פרופגנדה כדי שהעולם יזדהה אתכם". "מעבר לזעזוע, יש בזה משהו מעליב", משתף אסייג בתחושות הקשות בעקבות דברי חוא. "זו מישהי שנמצאת איתך בצילומים שלושה חודשים אינטנסיביים. כולם שם כמו משפחה, נמצאים ביחד כל הזמן מהבוקר עד הלילה, דואגים זה לזה. היה קשה פתאום לראות אותה לוקחת צד בסיפור, ואת הצד הלא נכון, ומכחישה את המעשים המזעזעים והאכזריים האלו. זה בן אדם שישבתי איתו ואכלתי איתו, אבל אפילו ברמה האנושית לא עניין אותה אם לחלקנו יש בני משפחה בדרום או קרובים שהיו במסיבה. ברגע שזה מה שמונא כתבה, כולנו חשבנו מה עושים. אם היה אפשר להעיף אותה מהסדרה ולערוך את הקטעים שלה החוצה היינו עושים את זה, ברור, אבל הכול צולם והדמות שהיא גילמה משמעותית".
לפרמיירה היא מן הסתם לא הגיעה. דיברתם איתה? ניסיתם לפנות אליה?
"לא".
אתם מבינים מה גרם לה להגיד את הדברים הללו?
אסייג: "לא".
עידן: "אני כן. אני חושב שלהיות בן אדם כמו מונא שגר בישראל, זה לחיות עם דיסוננס שקשה מאוד להתמודד איתו. כמו שאנחנו לפעמים מתביישים כשמהצד שלנו עושים דברים קשים, ופה באמת מדובר במעשים הנתעבים ביותר שקיימים, אז כשאתה בצד שלהם אתה משתמש במנגנון הכחשה פסיכולוגי. אני לא חושב שהיא באמת תומכת בחמאס או במעשים כאלו"
זהות לאומית יכולה להיות דבר מאוד חזק, כנראה.
"סבבה, אז הזהות שלנו היא לא לעבוד איתה יותר לעולם".
אסייג: "גם אם הזהות שלה היא פלסטינית, אז מה? היא צריכה לתמוך במעשים האלו?"
הכתבה המלאה תתפרסם מחר (שישי) במוסף "מוצש" של מקור ראשון
