בשיתוף פעולה של מינהלת תקומה עם משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי ובאמצעות רשות הצעירים, אושרה תכנית בגובה 8 מיליון שקלים לחיזוק החוסן של צעירי חבל התקומה. התוכנית תכלול ליווי אישי של הצעירים לצד שיקום הקהילה בתקופת השהות באתרי הפינוי, במגורי הביניים ובחזרה ליישובים. זאת, במטרה לשמור על החוסן הקהילתי של קבוצת הצעירים ביישוב – כחלק מהותי והכרחי לשיקום ולצמיחת היישובים והאזור כולו בטווח המיידי, הבינוני והארוך.
התוכנית תתחיל כבר בתקופה הקרובה ומטרתה לחזק ולסייע בשיקום קהילות הצעירים ביישובי חבל התקומה, תוך התמקדות בפעולות לבינוי מחודש של קהילות הצעירים בעוטף, וחיזוק השייכות, הזהות והמרקם הקהילתי. בנוסף, מטרתה גם לשמר את הקשר הפרטני עם הצעירים לצד גיבושם כקבוצה שתפעל במשותף לחזרה ליישובים, לצד ביסוס ושימור הקשר של קהילות הצעירים עם גורמי הפיתוח השונים ועם הנהלת היישוב, וגם ניהול מאגר נתונים ביחס לצעירים, שיכלול ליווי אישי של הצעירים וסיוע במציאת פתרונות אל מול אתגרי התקופה, לרבות תעסוקה, לימודים, דיור, הורות צעירה ועוד.
התוכנית צפויה להביא לייצוג הולם של הצעירים מול הרשויות המקומיות ובתוך הקהילות ותיאום תוכניות העבודה מולם. לצד סיוע בניהול המשאבים הקהילתיים של קהילות הצעירים, לרבות תקציבי סיוע ממקורות שונים, תקציבי יזמות, מלגות, פעילות תרבות, פנאי וגיבוש, יינתנו גם מענים לצעירים בהיבטים חברתיים ורגשיים רכים לרבות באמצעות קבוצות שיח, מפגשי הפוגה וערבי קהילה צעירה. במסגרת התוכנית, הרשויות יהיו זכאיות לשעות ריכוז ולתקציבי פעילות עבור כל יישוב מפונה מחבל התקומה – שרשומים בו 50 צעירים ומעלה.
בנוסף, סיכמה מנהלת תקומה על הקצאת תקציב בגובה 25.5 מיליון שקלים עבור תקנים נוספים לרשויות החבל, שיאפשרו את חיזוק יכולת התכנון והביצוע שלהן בשלוש שנים הקרובות. התקציב יאפשר הכנת תשתית ארגונית תומכת לקראת חזרת התושבים לבתיהם, וכל רשות תקבע את התקנים הדרושים לה כדי לתמוך את אתגרי ההווה והעתיד בכלל התחומים, לרבות תחום הרווחה, התכנון, הנדסת הפרויקטים ועוד. כמות התקנים שנקבעה לכל רשות עומדת על בין שלושה לשמונה תקנים, בהתאם לגודלה, ואלו יתוקצבו לתקופה של שלוש שנים עם אופציית הארכה לחמש שנים.
כמו כן, המנהלת תגבש יחד עם אגף התקציבים במשרד האוצר ומשרד הפנים את אפיון בעלי התפקידים הנדרשים כדי לעמוד במשימה. המנהלת תמשיך לחזק את הרשויות למול האתגרים שבפתח, מתוך הבנה שהן לבני יסוד חשובות ביותר בטיפול, שיקום, קליטה ופיתוח של אוכלוסייתן.
שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, יצחק וסרלאוף אמר: "התושבים שפונו עברו אירוע קשה וטראומתי עם הרוגים, חטופים, הרס וחורבן של בתיהם, וגם בימים אלו הם מתמודדים עם ההשלכות ההרסניות. חובתינו להיות קשובים אליהם ולסייע. האתגרים הלאומיים הניצבים בפנינו, היום יותר מתמיד, דורשים מענים רב-מערכתיים, ושיתוף פעולה בין משרדיים, תכליתיים וקשובים ביותר לצורכי השטח. נמשיך לעבוד יחד עם שותפינו ברשויות ובממשלה ולהוריד לשטח מענים ממשלתיים מהירים, ממוקדים ותכליתיים".
"מנהלת תקומה עושה ותמשיך לעשות כל שביכולתה על מנת לחזק את החוסן של צעירי חבל התקומה", הוסיף ראש מנהלת תקומה, משה אדרי, "תמונת המצב העולה מהשטח מחייבת אותנו לנקוט בצעדים מיידיים כדי לספק את המעטפת הטובה ביותר עבורם. תוכנית זו מצטרפת לתוכניות אחרות שהמנהלת הובילה ותמשיך להוביל בשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה, כדי להבטיח את התוצאות הטובות ביותר בטווח המיידי ובטווח הרחוק".