42 ימי מילואים בשנה, העלאת הפטור ממילואים מעל גיל 40 והארכת השירות הסדיר בחזרה לשלוש שנים – זוהי הטיוטה הראשונית של שתי הצעות חוק הגיוס החדש שפרסם היום (ה') משרד הביטחון.
מדובר בשתי הצעות חוק: תיקון לחוק שירות ביטחון ותיקון לחוק שירות המילואים – שפורסמו בהתאם לחוק למשך זמן של 21 יום, להערות הציבור ומשרדי הממשלה בטרם גיבוש הנוסח הסופי של הצעת החוק. לאחר מכן ההצעות יובאו לאישור שרי הממשלה ולוועדת החוץ והביטחון של הכנסת על מנת לערוך בהן שינויים, ולבסוף להעבירן במליאת הכנסת.
בתזכיר נכתב כי "המציאות הביטחונית החדשה שנוצרה מחייבת מענה מבצעי משמעותי להגנה ולהמשך מאמץ המלחמה בכל הגזרות, ולצד זאת היערכות הן להרחבה אפשרית שלה בגזרות שונות והן למתאר של לחימה רציפה ומתמשכת בשנים הקרובות. צה"ל ומערכת הביטחון עוסקים ביישום ובתכנון המענה המבצעי למציאות ביטחונית זו בכלל הגזרות. בתוך כך, ובהמשך ישיר למרכזיותן של יחידות המילואים במלחמה, ניתן לומר כי מערך המילואים יוסיף להוות נדבך מרכזי ביכולתו של צה"ל לממש את משימותיו המבצעיות על כל סוגיהן בשנים הקרובות".
בין השינויים החדשים, תתאפשר קריאתם של אנשי המילואים לפרקי זמן ממושכים יותר בכלל, ולתקופות לחימה ("תעסוקה מבצעית") בפרט. בנוסף, העלאת גיל הפטור ממילואים, כך שתיווצר האפשרות להרחבת היקף המשרתים לצרכי בניין הכוח ולפיזור עומסי השירות. במקביל, צה"ל פועל להרחבת היקף הסד"כ הלוחם, גם במערך הסדיר, באופן שיאפשר את הפעלתו בגמישות רבה יותר. נוסף על כך, מוצע לתקן את החוק כך שיאפשר הצבה של משרתי מילואים במשרד הביטחון וביחידות סמך נוספות תחתיו.
בנוסף, יוגדל מספר הפעמים בהם ניתן לקרוא לחייל מילואים למטרת תעסוקה מבצעית, מפעם אחת במהלך תקופה של שלוש שנים, לפעם אחת במהלך כל שנה. כמו כן, על רקע הצורך המבצעי של צה"ל מוצע לשנות את מספר הימים המירבי בהם ייקרא משרת מילואים למטרת תעסוקה מבצעית מ-25 ימים בכל פעם ל-40 ימים.
באופן זה, מספר הימים המירבי בהם ישרת חייל מילואים שאינו קצין וממלא תפקיד שאינו פיקודי יוגדל מ-54 ימים במהלך שלוש שנים, ל-42 ימים בכל שנה, כאשר חייל מילואים שאינו קצין וממלא תפקיד פיקודי יוגדל מ-70 ימים במהלך שלוש שנים, ל-48 ימים בכל שנה ואצל קצינים יוגדל מ-84 ימים במהלך שלוש שנים ל-55 ימים בכל שנה. בנוסף, יעלה גיל הפטור משירות מילואים שיהיה 41, 46 או 50 בהתאמה.
מול הדרישה לגיוס החרדים, באשר לעומס על חיילי המילואים, נכתב בתזכיר כי "אין חולק כי ההסדר המוצע נושא עמו משא כבד על משרתי המילואים. אולם בעת הנוכחית, הרחבת יכולתו של צה״ל להפעיל את כוחות המילואים היא צו השעה, על מנת לאפשר לצה"ל לממש את כלל משימותיו".
לצד התיקון שצפוי להכביד משמעותית את שירות המילואים, צפוי התגמול על שירות מילואים לעמוד על תשלום של כ-310 שקלים ליום, כפי שנקבע כהוראת שעה מתחילת תקופת המלחמה, לצד הטבות וזכאויות נוספות למשרתי המילואים שנקבעו בחודשים האחרונים בהחלטות הממשלה. במשרד הביטחון אומרים כי בכוונתם להוסיף הטבות וזכאויות מתוך מטרה להוקיר את חיילי המילואים ולסייע להם ככל שניתן.