לא ידענו, לא ראינו, לא שמענו. "אונר"א לא ידעה מה נמצא מתחת למפקדה בעזה", טען אתמול (מוצאי שבת) פיליפ לזריני, יו"ר סוכנות האו"ם אונר"א, בהודעה שפרסם ברשת X. זאת, לאחר שצה"ל חשף מרכז תקשוב ופיקוד גדול של ארגון הטרור חמאס, שמוקם במנהרה ממש מתחת לבניין אונר"א, בשכונת רימאל בעזה. מתחם, שברור כי בנייתו וציודו ארכו שנים. במתפ"ש ענו ללזריני: "אתה ידעת".
לזריני טען עוד כי מזה כמעט ארבעה חודשים, סוכנות האו"ם אינה משתמשת במטה שלה. "צוות אונר"א עזב את המפקדה בעיר עזה ב-12 באוקטובר בעקבות פקודות הפינוי הישראליות וככל שההפצצות באזור התגברו. לא השתמשנו במתחם הזה מאז שעזבנו אותו וגם לא ידוע לנו על פעילות כלשהי שאולי התרחשה בו", כתב, אף כי כאמור ברור כי התשתית במנהרה נבנתה במשך שנים. "אנו מבינים, באמצעות דיווח בתקשורת, שהצבא הישראלי פרס כוחות בתוך מפקדת אונר"א בעיר עזה. אין באפשרותנו לאשר או להגיב בדרך אחרת על דיווחים אלה. בזמנים בהם 'אין סכסוך פעיל' אונר"א בודקת את השטחים שלה מדי רבעון, הבדיקה האחרונה של אונר"א בעזה הסתיימה בספטמבר 2023.
"אונר"א הוא ארגון הומניטרי שאין לו את המומחיות הצבאית והביטחונית וגם לא את היכולת לבצע בדיקות צבאיות. בעבר, בכל פעם שנמצא חלל חשוד בקרבת או מתחת לשטחי אונר"א, הוגשו מיידית מכתבי מחאה לצדדים לסכסוך, הן לרשויות בפועל בעזה (חמאס) והן לרשויות הישראליות", טען לזריני והוסיף כי "הרשויות הישראליות לא הודיעו לאונר"א באופן רשמי על המנהרה לכאורה".
שר החוץ ישראל כ"ץ הגיב על הדברים וקבע כי "לזריני חייב להתפטר. תגובתו שלא ידע היא נלעגת ועלבון לאינטליגנציה". חשבון ה-X של מתאם פעולות הממשלה בשטחים, השיב ללזריני: " אה, אתה ידעת. חפירת מנהרה אורכת יותר מ-4 חודשים. הזמנו בכירי או"ם לראות, ובפגישות קודמות איתך ועם גורמים אחרים באו"ם, הצהרנו על השימוש של חמאס במטה של אונר"א. בחרת להתעלם מהעובדות כדי שתוכל מאוחר יותר לנסות ולהכחיש אותן".
ובתוך כך – ביום שישי, הגיבו במשרד החוץ על הודעת מזכ"ל האו"ם כמה ימים קודם לכן כי הוקם צוות בדיקה לבחינת ה"ניטרליות" של אונר"א, בראשותה של שרת החוץ לשעבר של צרפת, ובהסתמך על מכוני מחקר שמידת הניטרליות שלהם עצמם נתונה בספק. ישנו חשש בלתי מבוטל כי הצוות הוקם כמעין צעד שנועד להלבין את סוכנות האו"ם, לאחר שהוכח כי עובדים שלה היו שותפים בטבח ובחטיפות של ישראלים שביצע ארגון הטרור חמאס בשבעה באוקטובר, לצד עובדים רבים אחרים שצהלו למשמע הזוועות.
"הקמת קבוצת בדיקה עצמאית לבחינת הניטרליות של אונר"א, בעקבות פרסום המידע שמצביע על מעורבותם של עובדי הסוכנות בפעילות טרור, היא צעד חיובי, שהיה צריך להתבצע מזמן", כתבו במשרד החוץ. "עם זאת, קבוצת הבדיקה צריכה לכלול מכוני מחקר עם ניסיון מקצועי רלוונטי שכולל לוחמה בטרור, ביטחון ותהליכי סינון של עובדים. ישראל מצפה שהקבוצה תכלול גם את התורמים המרכזיים של הסוכנות, כמו גם מומחים ישראלים. בנוסף, הגדרות התפקיד של קבוצת הבדיקה צריכות להגדיר בצורה ברורה את הצורך למנוע העסקה של חברי ארגוני טרור בשורות הארגון ולוודא שמתקני הארגון לא ישמשו למטרות טרור. ישראל מצפה שקבוצת הבדיקה תחקור גם הסתה לאלימות ואנטישמיות במערכת החינוך של אונר"א, בספרי הלימוד ועל ידי מורים, לפני ואחרי טבח השבעה באוקטובר".