דיפלומט איראני השווה בשבוע שעבר את ברית ארגוני הטרור של טהרן ברחבי המזרח התיכון לברית נאט"ו, והכחיש שלארצו יש שליטה ישירה על הארגונים. ארה"ב שוקלת בימים אלה תקיפות תגמול נוספות נגד המיליציות וארגוני הטרור הנתמכים בידי איראן, אבל נדמה שאינה מתכוונת לתקוף ישירות באיראן.
"אפשר להשוות את היחסים בין איראן לארגוני ההתנגדות הללו באזור לברית נאט"ו", אמר שגריר איראן באו"ם, סעיד אירוואני, בריאיון לחדשות NBC. אירוואני התכוון לארגוני טרור בגיבוי איראני כמו חמאס, חיזבאללה והחות'ים, שטהרן מכנה "ציר ההתנגדות". כל אלה פרצו לתודעה הבינלאומית כשמתקפת הטרור של חמאס על ישראל ב־7 באוקטובר הציתה את המלחמה בעזה.
החות'ים בתימן הצטרפו למערכה ותקפו ספינות בים האדום, ובכך שיבשו את הסחר הבינלאומי. מתקפות מתמשכות על בסיסי הצבא האמריקני במזרח התיכון בידי ארגונים שנתמכים בידי איראן הביאו למותם של שלושה חיילים אמריקנים בירדן בסוף החודש שעבר. ממשל ביידן הגיב בסדרת תקיפות אוויריות בסוף השבוע שעבר והתחייב לנקוט פעולות נוספות, אך במקביל גם התעקש שארה"ב לא מעוניינת להיגרר לסכסוך אזורי ממושך.
"יש רמה מסוימת של שיתוף פעולה, תיאום, ייעוץ ואולי מעט מימון", טען אירוואני על יחסיה של איראן עם הארגונים, אך בכל מה שקשור לפעילות צבאית, "הם מקבלים החלטות בעצמם".
במכתב למועצת הביטחון של האו"ם גינה אירוואני את "ההאשמות חסרות הבסיס" שארצו היא שאחראית למתקפות על בסיסים אמריקניים, ואמר שהתגובה "הלא חוקית" של האמריקנים השבוע מסכנת את השלום הבינלאומי: "הפעולות הבלתי חוקיות הללו פוגעות במכוון באזרחים ובתשתיות חיוניות, והן הרגו ופצעו אזרחים רבים".
רוברט ווד, השגריר אמריקני החלופי לאו"ם, אמר במועצת הביטחון ביום שני שארה"ב "לא מבקשת עימות ישיר עם איראן", אך קבע: "נמשיך להגן על אנשינו נגד מתקפות בלתי מקובלות. נקודה".
ארגון האמנה הצפון־אטלנטית, ברית צבאית בת 31 חברות שארצות הברית היא החברה הגדולה ביותר בה, הוקם לאחר מלחמת העולם השנייה כדי לחזק את ביטחונן של השותפות בו. בשנה שעברה הארגון צירף את פינלנד כדי לחזק את החזית המזרחית שלו בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה. שוודיה מבקשת להצטרף מאותה הסיבה. הוראות נאט"ו כוללות התחייבות של החברות לתמוך ביכולת ההגנה ההדדית שלהן, להתייעץ בעניינים צבאיים ולהחשיב התקפה על אחת כהתקפה על כולן.
איראן תמכה בגלוי ביצירת ארגוני הטרור ברחבי האזור, אך היא מכחישה מעורבות בפעילותם, ועד כה לא נחלצה בעצמה בפומבי לעזרת חמאס.