במערכה הנוכחית בעזה צה"ל משתמש בטכנולוגיה צבאית הנתמכת בבינה מלאכותית שמעולם לא השתמש בה לפני כן, מה שהעלה את החשש לגבי השימוש בנשק אוטונומי בלוחמה מודרנית.
הצבא רמז למה הטכנולוגיה החדשה משמשת, כאשר דובר צה"ל, דניאל הגרי, אמר בחודש שעבר כי כוחות ישראל פועלים "מעל ומתחת לקרקע בו זמנית". גורם צבאי בכיר אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית כי הטכנולוגיה משמידה מל"טים של האויב וממפה את רשת המנהרות העצומה של חמאס בעזה.
טכנולוגיות הגנה חדשות, כולל כוונות נשק נתמכות בינה מלאכותית ומזל"טים רובוטיים, מהוות נקודת אור בתקופה קשה עבור תעשיית הטכנולוגיה הישראלית. המגזר היווה 18 אחוזים מהתמ"ג בשנת 2022, אך המלחמה בעזה חוללה קשיים עצומים כאשר, לפי הערכות, שמונה אחוזים מכוח העבודה שלה נקראו להילחם.

"באופן כללי המלחמה בעזה מציגה איומים, אבל גם הזדמנויות לבחון טכנולוגיות מתפתחות בתחום", אמר אבי חסון, מנכ"ל Startup Nation Central, חממה טכנולוגית ישראלית. "גם בשדה הקרב וגם בבתי החולים יש טכנולוגיות שנעשה בהן שימוש במלחמה הזו שלא נעשה בהן שימוש בעבר".
אבל מספר ההרוגים העולה של אזרחים מראה שדרוש פיקוח רב יותר על השימוש בצורות חדשות של טכנולוגיה הגנה, אמרה מרי וורהאם, מומחית לנשק ב-Human Rights Watch, ל-AFP. "כעת אנו עומדים בפני המצב הגרוע ביותר האפשרי של מוות וסבל שאנו רואים היום – חלק מזה נוצר על ידי הטכנולוגיה החדשה", אמרה. יותר מ-150 מדינות בדצמבר תמכו בהחלטת האו"ם המזהה "אתגרים וחששות רציניים" בטכנולוגיה צבאית חדשה, כולל "בינה מלאכותית ואוטונומיה במערכות נשק".
"אנגרי בירדס"
כמו עימותים מודרניים רבים אחרים, המלחמה עוצבה על ידי ריבוי של כלי טיס בלתי מאוישים זולים, המכונים גם מל"טים, שהפכו את ההתקפות מהאוויר לקלות וזולות יותר. חמאס השתמש בהם כדי להפיל חומרי נפץ ב-7 באוקטובר, בעוד שישראל פנתה לטכנולוגיה חדשה כדי להפיל אותם.
לראשונה, הצבא השתמש בכוונת אופטית התומכת בינה מלאכותית, מתוצרת הסטארט-אפ הישראלי Smart Shooter, המחוברת לכלי נשק כמו רובים ומקלעים. "זה עוזר לחיילים שלנו ליירט מל"טים כי חמאס משתמש בהרבה מל"טים", אמר בכיר הביטחון. "זה הופך כל חייל סדיר – אפילו חייל עיוור – לצלף".
מערכת נוספת לנטרול מל"טים כוללת פריסת מזל"ט ידידותי עם רשת שהוא יכול לזרוק סביב כלי הטיס של האויב כדי לנטרל אותה. "זה מזל"ט מול מזל"ט – אנחנו קוראים לזה אנגרי בירדס", אמר הפקיד.

מנהרות חמאס
תנאי הכרחי לקיום הנדר של ראש הממשלה בנימין נתניהו "להרוס" את חמאס דורש למפות במהירות את רשת המנהרות התת-קרקעית בה חמאס מסתתרים ומחזיקים בני ערובה. הרשת כה עצומה שצה"ל כינה אותה "המטרו של עזה" ומחקר שנערך לאחרונה על ידי האקדמיה הצבאית האמריקאית ווסט פוינט אמר שיש 1,300 מנהרות המשתרעות על פני 500 קילומטרים.
כדי למפות את המנהרות, צה"ל חשף מל"טים שמשתמשים בבינה מלאכותית כדי ללמוד לזהות בני אדם ויכולים לפעול מתחת לאדמה, כולל אחד מתוצרת הסטארט-אפ הישראלי Robotican שעוטף מזל"ט בתוך מארז רובוטי. הוא נמצא בשימוש בעזה "כדי להיכנס למנהרות ולראות עד כמה שהתקשורת מאפשרת לך", אמר הבכיר הצבאי הישראלי. לפני המלחמה, הטכנולוגיה לא אפשרה לרחפנים לפעול מתחת לאדמה בגלל בעיות בשליחת תמונות לפני השטח, הוסיף הגורם.
הסכסוך חיזק את מעמדה של ישראל כיצרנית מובילה בעולם של מערכות הגנה חדישות. הוול סטריט ג'ורנל דיווח בחודש שעבר כי ארצות הברית – בעלת בריתה הבינלאומית העיקרית של ישראל שמספקת מיליארדי דולרים מדי שנה בסיוע צבאי – מאמנת את החיילים שלה להפיל מל"טים באמצעות הכוונות האופטיות של Smart Shooter. בסוף ינואר נהרגו שלושה חיילים אמריקאים בהתקפת מזל"ט על בסיס בירדן.