השר עמיחי שיקלי וחברי הכנסת משה סעדה ודן אילוז פנו במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו ודרשו שחוקי הגיוס יובאו לשנה בלבד, במטרה שבמהלך השנה הזו יטופל גם נושא השוויון בנטל. "תזכירי החוק שפורסמו משדרים כי 'מה שהיה הוא שיהיה'", הם כתבו. "הנטל הביטחוני גדל, אבל אותם אנשים הם שיישאו אותו על כתפיהם. לא נוכל לתת את ידינו לעיוות ערכי ומוסרי זה".
בשבוע שעבר פורסמו שני תזכירי חוק הנוגעים לתיקונים שמבקשת מערכת הביטחון להחיל; תיקון לחוק השירות הצבאי ולחוק המילואים, במטרה להתאים את החקיקה לצרכי המלחמה המיידיים. התיקונים יאפשרו הארכה של השירות הסדיר חזרה לשלוש שנים וכמו כן זימון לפרקי זמן ממושכים של משרתי המילואים.
במכתב מציינים השלושה כי במציאות המלחמה המתמשכת, היקף החיילים הנדרש כדי לעמוד במשימות הביטחון לטווח הזמן הנראה לעין, מחייב היערכות מחודשת וחקיקה מותאמת. "הצורך המיידי מובן וברור", כתבו שיקלי, סעדה ואילוז, "ואת תיקוני החקיקה חיוני לקדם כדי לוודא שצה״ל פועל במסגרת החוק, אולם החוק מציף באופן טבעי וצודק סוגיה רחבה יותר שמתגלגלת מעשור לעשור ללא פתרון והיא סוגיית השותפות בנטל הביטחוני".
לדבריהם, צרכי הביטחון מחייבים הרחבה של מעגל הנושאים בנטל: "בשונה מעתות שגרה, לא ניתן עוד לקבל בשוויון נפש מצב בו קבוצות מסוימות בחברה עומסות על כתפיהן את נטל הביטחון, על מחיריו הכבדים, בעוד קבוצות אחרות בעם ישראל ממשיכות בשגרת חייהם". עם זאת הם הבהירו כי לא יעשו זאת בכפייה: "איננו מאמינים שנכון וניתן לשנות את המציאות הזו בכפייה, אלא בהושטת יד אחים אל עבר ציבורים נוספים. כולם נדרשים להבין שהמציאות הביטחונית החדשה מחייבת מציאות אזרחית חדשה. אנו מקווים כי מתוך שיח ניתן יהיה לפתוח אפשרויות נוספות להרחבת פוטנציאל המשרתים בצה"ל".
לצד הרצון והתקווה לשינוי מתוך שיח והסכמה, הם מוסיפים כי חובה להוביל שינוי בסדר העדיפויות הלאומי: "המשאבים הלאומיים, שמגיעים ממשלמי המיסים בישראל, צריכים להיות מנותבים לאלה הנושאים בנטל הלאומי. המדינה צריכה להציב את הביטחון בראש סדר העדיפויות ולהשקיע בכך משאבים נוספים, לרבות הגדלת התגמול והסיוע למשרתי המילואים – שהם ומשפחתם נושאים בעול ביטחון המדינה".
בסיום המכתב, ביקשו השר וחברי הכנסת לאשר את תיקוני משרד הביטחון לשנה אחת בלבד. "מכיוון שתהליך זה של שילוב, הדורש שיח מכבד ורצון אמיתי להגיע להבנות והסכמות, דורש זמן, ומאידך צרכי הצבא הם דחופים ומיידיים – אנו דורשים להביא את החקיקה המוצעת בהוראת שעה לשנה אחת בלבד. במהלך השנה הזו, בתקווה, יגובשו הסכמות שיאפשרו לציבורים נוספים לקחת חלק, ויתגמלו באופן ראוי יותר את ציבור המשרתים".