ועדת העבודה והרווחה קיימה היום (ג') דיון חירום בנושא המחסור בעובדים סוציאליים בתקופת המלחמה. בפתח הדיון, התייחסו הח"כים היוזמים לקשיים והעומס הרב המוטל על כתפיהם של העובדים הסוציאליים, שהיו לדבריהם הראשונים להגיע ולסייע בכל צורך ומצוקה מאז פרוץ המלחמה. חברי הכנסת העלו את הצורך לתגמל את העובדים על עבודתם הקשה וכן לטפל בבעיות שהיו קיימות טרם המלחמה, והחמירו לאורה – בהן העומס הגדול המוטל על כל עובד, שעות העבודה הקשות, העומס הנפשי והשכר הנמוך.
מ"מ יו"ר הוועדה חברת הכנסת מיכל וולדיגר, ביקשה ממשרד האוצר לבחון האם ניתן להקדים את הפעימה הבאה בהסכם לשיפור שכרם, וציינה כי יש להגדיר מפתח תקינה שיגביל את כמות התיקים שבהם מטפל כל עובד סוציאלי, במטרה להפחית את העומס על העובדים ולהעניק לציבור שירות מיטבי.
במהלך הדיון סיפרה עינב בן חוק, מנהלת השירותים הסוציאליים במחוז תל אביב של משרד הביטחון, על התנהלותם במלחמה: "אנחנו מגויסים מאוד ונכנסים תחת האלונקה, אבל מאז פרוץ המלחמה אנחנו בתקינה של עובדת סוציאלית אחת על כל אלף פצועים. זו תוספת של כ-200 פצועים לכל עובדת. עד עכשיו קלטנו רק כ- 6,000 מתוך 12,000 פצועים. ברור לנו שאנחנו רק בתחילת האירוע כי עוד לא התחלנו בכלל לקלוט פוסט טראומטיים. אני יודעת שיש בקשה לתוספת תקנים אבל כרגע אנחנו ארבעה חודשים למלחמה ובלי תוספת של תקן אחד".
Video: מדיון הוועדה. צילום: ערוץ הכנסת, דני שם טוב
איריס פלורנטין, סמנכ"לית משרד הרווחה, ציינה כי בתקציב 2024 קיבל משרד הרווחה 500 תקנים חדשים לרשויות המקומיות, 300 מהם ייעודיים להתמודדות עם המלחמה והשלכותיה. בסה"כ בשירותי הרווחה יש כיום 6,648 תקנים לעובדים סוציאליים, 5,742 מהם מאוישים ו-905 פנויים. "אנחנו רואים ירידה של כ-10 אחוזים בהיקף המשרות שאינן מאוישות בשנה האחרונה", סיפרה, והוסיפה כי "מ-2015 עד 2022 עזבו 40 אחוזים מהעובדים הסוציאליים שהועסקו בשירותי הרווחה", כשיותר מחצי מהם בשנתיים הראשונות לעבודה.
יו"ר הקואליציה ח"כ אופיר כץ, אמר בהתייחס לנתונים כי "זה כישלון קולוסאלי של מדינת ישראל. אני לא מכיר את התופעות האלה של חוסר איוש ועזיבה בהיקפים כאלה בתוך שנתיים בשום מקצוע אחר. העו"סים הם החיילים והחיילות בעורף. אם לא ניתן יהיה לחיות עם השכר, תקנים נוספים לא יעזרו וגם אלה שעובדים פשוט יעזבו. המדינה לא יכולה לאפשר מציאות כזאת שתשאיר את התושבים ללא הליווי המקצועי. אנחנו יודעים שהאוצר מפחד לפתוח הסכמים כי יש לזה השלכות רוחב, אבל כמעט כל מה שנעשה בימים האלה הוא חריג ואפשר לאפשר את זה באופן חריג גם כאן".
נציגת אגף התקציבים במשרד האוצר ציינה כי הפעימה ראשונה העלתה את שכר העובדים הסוציאליים בכ-11.5 אחוזים בממוצע. בהתייחס לדרישה להקדים את הפעימה הבאה, אמרה כי עלותה עומדת על 200 מיליון שקלים בשנה, וככל שירצו להקדימה יש לשריין לשם כך סכום נוסף בתקציב. בהתייחס למפתח תקינה לעו"סים, הדגישה כי: "בהינתן המציאות שבה איוש התקנים הקיימים אינו מלא – משמעותו הישירה של מפתח תקינה היא מטופלים שלא ניתן יהיה לתת להם שירות".
מאיה בן שושן, ראש צוות באגף הרווחה בקרית שמונה העידה כי: "לפני המלחמה היינו 28 עוס"יות שטיפלו ב-1,400 בתי אב וגם אז ידענו עומסים. כשתושבי העיר פונו ופוזרו בכל הארץ, גם אנחנו מצאנו את עצמנו מפונים מביתנו וממשיכים לתת מענה לכלל תושבי עיר. אנחנו נדרשים לעבודה בלתי אפשרית מסביב לשעון. כולם מבינים כעת שהעובדים הסוציאליים הם עובדים חיוניים בהגנת העורף, אבל עד היום אנחנו לא מרגישים שרואים אותנו. שש עובדות בחרו לעזוב את העבודה בחודש האחרון כי לא עמדו בעומס, ואי אפשר לאייש משרות בגלל השכר".