בתשע מועצות אזוריות מהצפון והדרום שתושביהן פונו, הבחירות לרשויות המקומיות לא יתקיימו כמו בשאר הארץ בעוד שבועיים, אלא יידחו ל-19 בנובמבר 2024, כך אישרה הערב (ג') ועדת הפנים של הכנסת.
מדובר ברשויות המקומיות והמועצות האזוריות אשכול, הגליל העליון, חוף אשקלון, מבואות החרמון, מטה אשר, מעלה יוסף, מרום הגליל, שדות נגב ושער הנגב – שנמצאות סמוך לגבול ותושביהן טרם שבו לביתם.
סעיף 4 (א) לחוק המועצות האזוריות קובע כי אם השר אומר שאי אפשר לקיים בחירות במועדן במועצה אזורית, או אם היו נסיבות מיוחדות המצדיקות את דחיית הבחירות – יקבע השר, בהתייעצות עם הוועדה, מועד חדש לבחירות שיהיה קרוב ככל האפשר לאחר שחלפה הסיבה לאי קיום הבחירות במועדן, ולא יאוחר ממועד הבחירות הבאות למועצות האזוריות.
שר הפנים משה ארבל הסביר לוועדה כי הדחייה נובעת מכך שישנם יישובים שבהם ישנו צו פינוי של צה"ל ושם נמנעת מהתושבים היכולת הדמוקרטית לבחור ולהיבחר. "בהינתן שנדרשים לפחות 150 ימים כדי לפתוח מחדש את ספר הבוחרים ולייצר את כל מנגנוני התפעול של מערכת הבחירות, ולאחר מכן יוצאים לחופשת הקיץ ואחר כך לחגי תשרי – המועד הזה של 19.11.24 הוא קרוב ככל האפשר 'לאחר שחלפה הסיבה לאי קיום הבחירות'. היתרון הנוסף הוא שהוא מאפשר למועצות הנדחות לקיים שנת תקציב מלאה, לפעול לטובת התושבים ולאפשר התנהלות תקינה לאורך 2024".
ארבל השיב לשאלת יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר בעניין פיצויים למועמדים בבחירות ברשויות בהן הבחירות בוטלו, ואמר כי הנחה את הייעוץ המשפטי של המשרד לפרסם בתוך 10 ימים תזכיר חוק שיפרט את גובה הפיצויים ומועד קבלתם. "דמוקרטיה עולה כסף", אמר השר.
היועץ המשפטי של משרד הפנים, עו"ד יהודה זמרת, הוסיף כי "אנחנו במצב של חוסר ודאות, אבל בנקודת הזמן הזאת, כשהחלטת הממשלה מורה על פינוי, ה-19 בנובמבר 2024 הוא המקסימום האפשרי שניתן לקבוע על פי החוק".
במהלך הדיון, לעומת זאת, התנגדו ראשי המועצות לדחייה ארוכה והציעו תאריכים אחרים, אך לאחר שלא הגיעו למועד מוסכם, תמכה הוועדה בהצעת השר ארבל.
תמיר עידאן, ראש מועצה אזורית שדות נגב, הציע לא תקבעו תאריך ספציפי, אלא "נוסחה לפיה יוחלט על קיום הבחירות ביישובים. מה אתם עושים עכשיו? אתם אומרים 'אי אפשר לקיים בחירות כי התושבים מחוץ ליישובים'. אבל אני רוצה לדייק את הדברים – אין צו שמורה לתושבים לא להיות. פתחתי את כל בתי הספר במועצה. ההגבלה ירדה לפני שבועיים ולכן נובמבר הוא לא תאריך קרוב. אתם פוגעים בנו כי לא יהיה לנו זמן לשקם את היישובים שלנו בזמן בחירות".
עו"ד נחמה נצר הוסיפה כי "בחוף אשקלון, 84% מהתושבים חזרו לבתיהם. יעלה על הדעת שהתלמידים חזרו ללימודים אבל ההורים שלהם לא יכולים לבחור? אנחנו מעלים על נס את הזכות לבחור – אבל לא מאפשרים לבחור. אי קביעת התבחינים פוגעת במידה לא ראויה".
יו"ר וועדה ח"כ יעקב אשר סיכם את הדיון ואמר כי טווח של 9 חודשים הוא טווח סביר. "אין לי מועד אחר שאני יכול לרצות בו את כולם. אנחנו פועלים במסגרת החוק, ולמתוח את הבחירות מעבר לנובמבר כפי שמבקשים ראשי רשויות מסוימים, זה דבר שהוא רחוק מדי".