47 אחוז מהציבור היהודי בישראל מעדיף להדיח את חמאס מהשלטון ברצועת עזה על פני החזרת החטופים, כך עולה מהמדד החודשי של המכון למדיניות העם היהודי.
על פי הסקר, במקרה שתעמוד בפני ישראל ברירה חדה בין הדחת שלטון חמאס ברצועת עזה לבין שחרור החטופים, מכלל הציבור 40% בחרו בהדחת חמאס לעומת 32% שבחרו בהחזרת החטופים, כאשר 47% מהציבור היהודי בישראל מעדיפים להדיח את חמאס, לעומת 25% בלבד שיעדיפו את החזרת החטופים. בקרב האוכלוסייה הערבית במדינה, המגמה הפוכה – כאשר 61% יעדיפו את החזרת החטופים על פני הדחת החמאס.
28% מהמשיבים לסקר אמרו כי אינם יכולים להשיב, בין אם בשל קושי להכריע ובין אם בשל קושי לבטא הכרעה שיש לה ממד רגשי כל כך חזק.
לדברי נשיא המכון למדיניות העם היהודי, הפרופ׳ ידידיה שטרן, ״ערבות הדדית היא אתוס ישראלי מרכזי, ועל כך גאוותנו. הפעולה הצבאית הנועזת ברפיח לשחרור חטופים, תוך סיכון עצום לאנשי כוחות הביטחון, הוכיחה זאת שוב, ובעוצמה".
"ואולם", הוסיף פרופ' שטרן, "אין זה אומר שהציבור סבור שיש לעשות 'הכול' כדי להחזיר את החטופים. מדד JPPI בחן את עמדת הציבור כלפי מצב היפותטי, שנקווה שלעולם לא יתממש, בו לא יהיה ניתן להשיג את שתי מטרות המלחמה – החזרת החטופים או הדחת החמאס מהשלטון – וישראל תיאלץ לבחור ביניהן. מתברר כי 47% מהיהודים סבורים שיש להעדיף את הדחת החמאס מהשלטון ורק 25% סבורים שיש להעדיף את השבת החטופים. מסתבר שרוב הציבור מעמיד בראש סדר העדיפויות את שיקולי הביטחון הלאומי הכולל״.
המדד מזהה גם ירידה נוספת באמון הציבור בכך שישראל תנצח במלחמה. רק 54% מהיהודים מאמינים בניצחון ברמה גבוהה (דירגו את אמונם ברמה 4 או 5 בסולם של 1 עד 5), ירידה של עשרים אחוזים לעומת תחילת המלחמה בחודש אוקטובר 2023.
בקרב הערבים, שיעור המניחים שישראל תשיג ניצחון נמוך יותר באופן משמעותי. כרבע (28%) בלבד דירגו את האמונה בניצחון ברמה גבוהה, ו-44% ברמה נמוכה (1 או 2 מתוך חמש). 68% מתומכי הקואליציה מביעים אמון רב בניצחון, לעומת 51% מתומכי האופוזיציה. המגזר הספקן ביותר ביחס לאפשרות של ניצחון הוא המגזר החרדי. 45% בלבד מהחרדים דירגו את האמונה בניצחון ברמות הגבוהות, כאשר בקרב הדתיים עשו זאת 66%, בקרב מסורתיים לא דתיים 63%, ובקרב חילונים 49%.
כמו כן, התמיכה בממשלה נשחקת, כאשר רק 34% מהציבור מביע בה אמון. ישנה שחיקה גם באמון הציבור במפקדי צה״ל, שעודו גבוה משמעותית מהאמון בהנהגה המדינית. רמת האמון במפקדי צה״ל גבוהה יותר בקרב תומכי האופוזיציה (83%) מאשר בקרב תומכי הקואליציה (57%), כאשר לשיעור משמעותי מאוד מתומכי הקואליציה אמון די נמוך או נמוך מאוד במפקדי צה״ל (41%).
בנוסף, רוב גדול של הציבור תומך בהקדמת הבחירות. רק 30% תומכים בקיום הבחירות במועדן ו-36% תומכים בבחירות בתוך שלושה חודשים מעכשיו. בקרב תומכי הקואליציה, 66% רוצים לקיים בחירות במועדן הרגיל בעוד 55% מתומכי האופוזיציה מעדיפים שהבחירות יתקיימו בתוך 3 חודשים.
איסוף הנתונים לסקר המכון למדיניות העם היהודי נערך על ידי אתר המדד (כ-600 מרואיינים במגזר היהודי, בסקר אינטרנטי) וחברת אפקאר (200 מרואיינים במגזר הערבי, כמחציתם אינטרנטי ומחציתם טלפוני). הנתונים נותחו ושוקללו על ידי פרופ׳ קמיל פוקס כדי לייצג את אוכלוסיית הבוגרים בישראל, בסיועו של נח סלפקוב מהמכון למדיניות העם היהודי. הדו״ח נכתב על ידי שמואל רוזנר, שעורך את מדד JPPI לחברה הישראלית.