איראן נזהרת מלעורר עימות ישיר עם ארצות הברית, וכתוצאה מכך דוחקת בחיזבאללה ובארגוני טרור אחרים במזרח התיכון שתחת חסותה לנהוג באיפוק נגד ישראל וכוחות אמריקניים, לפי גורמים רשמיים באזור.
גורמים איראניים נפגשו החודש עם אנשי חיזבאללה בלבנון. הם שיבחו את הקורבנות של חיזבאללה אך הזהירו כי מלחמה עם ישראל תסכן הישגים יקרים שהושגו באזור. אחד מחברי חיזבאללה סיכם את המסר של טהרן: "אנחנו לא נלהבים לתת לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו כל סיבה לפתוח במלחמה רחבה יותר על לבנון או בכל מקום אחר".
ציר ההתנגדות, אמרו הגורמים האיראניים למנהיגי חיזבאללה, מנצח. המלחמה בעזה הסיטה את הפוקוס של העולם בחזרה לסכסוך הישראלי-פלסטיני ותוכניות מסובכות עבור ערב הסעודית ומדינות מפרץ אחרות לנרמל את הקשרים עם ישראל.
אבל הרווחים הללו עלולים ללכת לאיבוד, הזהירו הגורמים הרשמיים, אם ישראל תפתח חזית נוספת בלבנון. איש חיזבאללה סיכם את המסר: נתניהו נדחק עכשיו אל הפינה. אל תיתנו לו מוצא. אל לנו לתת לו את היתרון של לפתוח במלחמה רחבה יותר – כי זה יהפוך אותו למנצח.
נראה שהמסר האיראני עבר ביעילות. למרות שהיו מספר תקיפות קטלניות של חיזבאללה בצפון ישראל, מנהיג ארגון הטרור חסן נסראללה נמנע מלהכריז על מלחמה באופן רשמי.
ארגון טרור אחרת הנתמכת על ידי איראן לא נתנה שום אינדיקציה על הפסקת התקיפות שלה. המורדים החות'ים בתימן שיבשו את הסחר העולמי על ידי תקיפת ספנות מסחרית דרך הים האדום, חוליה מרכזית המקשרת בין אסיה, אירופה ואמריקה – במחאה על המלחמה בעזה.
למרות זאת, ככל שהמלחמה בעזה תימשך זמן רב יותר, כך יהיה קשה יותר לאיראן ולארה"ב להימנע מהסלמה. המלחמה עוררה מחדש את הסכסוך בין ארצות הברית לאיראן במספר חזיתות. ללא הפסקת אש באופק, טהרן עלולה לעמוד בפני המבחן המשמעותי ביותר עד כה של יכולתה להשפיע על מיליציות בעלות בריתה.
כאשר כוחות ארה"ב פתחו החודש במתקפות על ארגונים הנתמכות על ידי איראן בתימן, סוריה ועיראק, טהרן הזהירה בפומבי כי הצבא שלה מוכן להגיב לכל איום. אבל באופן פרטי, מנהיגים איראניים בכירים קוראים לזהירות, על פי גורמים לבנוניים ועיראקים שעודכנו על השיחות.
גורמים אמריקניים רשמיים אמרו שלהודעה עשויה להיות השפעה מסוימת. נכון לאתמול (שבת), מיליציות הנתמכות על ידי איראן בעיראק ובסוריה לא תקפו את כוחות ארה"ב במשך יותר מ-13 ימים, רגיעה חריגה מאז החלה המלחמה בעזה באוקטובר. החמושים נצרו את האש שלהם גם לאחר שתקיפת מל"ט אמריקנית בבגדד הרגה בכיר בארגון קטאיב חיזבאללה.
"ייתכן שאיראן הבינה שהאינטרסים שלהן אינם משרתים בכך שהיא מאפשרת לנציגים שלהם יכולת בלתי מוגבלת לתקוף את כוחות ארה"ב וכוחות הקואליציה", אמר גורם אמריקני.
ממשל ביידן נקט בגישה זהירה דומה עם איראן. בשיגור עשרות תקיפות ב-2 בפברואר – תגמול על תקיפת מזל"ט בחודש שעבר שהרגה שלושה אנשי שירות אמריקנים בירדן – כוחות ארה"ב תקפו את שלוחות איראן בעיראק ובסוריה, אך לא תקפו באיראן עצמה.
כדי להדגיש את ההנחיה החדשה, איראן שלחה מנהיגים צבאיים ודיפלומטים ברחבי המזרח התיכון להיפגש עם גורמים מקומיים ואנשי מיליציה. "איראן עושה את המקסימום כדי למנוע מהתרחבות המלחמה וההסלמה להגיע לנקודת האל-חזור", אמר גורם עיראקי בעל קשרים הדוקים עם הכוחות הנתמכים על ידי איראן שם. המנהיגים לא היו מרוצים מההשעיה, הוא הוסיף, אך נעתרו לבקשת המדינה שאימנה וחימשה את כוחותיהם.
הארגונים הנתמכים על ידי איראן יוצרים את "ציר ההתנגדות", ברית רופפת של מיליציות חמושות הכוללות את חמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן וקטאיב חיזבאללה בעיראק ובסוריה. טהרן משתמשת בהם כדי להפיץ את השפעתה ברחבי האזור ולשמש קו הגנה קדמי נגד ארצות הברית וישראל.
למרות שהם ממומנים ומאומנים על ידי איראן, הקבוצות פועלות באופן עצמאי ומחוץ למנגנון הביטחון הרשמי של טהרן. ההסדר אפשר להם לקדם את המטרות המדיניות האיראניות תוך בידוד טהרן מאחריות ישירה – ואפשרות תגמול – על מעשיהם.
שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר-עבדולהיאן, שיבח את הקבוצות במהלך ביקור לאחרונה בלבנון והבטיח המשך תמיכה. הוא אמר לכתבים בביירות כי ישראל ביקשה "להטביע את ארצות הברית בביצת המלחמה במזרח התיכון".
אבל באופן פרטי, שליחים איראנים אימצו טון מדוד יותר. הם שיבחו את הקורבנות של חיזבאללה אך הזהירו כי מלחמה עם ישראל תסתכן בהישגים יקרים באזור.