בימים אלו מציינים שנתיים לפלישה של רוסיה לאוקראינה, ותחילתה של המלחמה בין המדינות. בשיחה עם מקור ראשון, סיפר הרב משה ראובן אסמן, הרב הראשי של אוקראינה, על התחושות שמלוות את הקהילה היהודית כיום, הסולידריות עם ישראל בעקבות המלחמה בעזה וגם אכזבה מחוסר הגינוי כלפי מעשי רוסיה.
"המלחמה עדיין מאוד חזקה ואפילו התגברה בתקופה האחרונה", אמר הרב אסמן וציין כי בישראל לא מדווחים על כך אך מדי יום נהרגים מאות חיילים רוסים. "במזרח ובדרום המדינה, בדגש על אזור חרקוב, יש הפצצות מדי יום של רקטות וכטב”מים. מאוד לא פשוט. גם אני, שנמצא בעיקר בקייב, מקום שנחשב שקט יותר, חוויתי כבר לא מעט הפצצות. אין ספק שאנשים בטראומה ויש לא מעט טרגדיות. אחרי ה-7 באוקטובר הרגשתי שהישראלים התחילו להבין אותנו יותר. כמו שאיראן הצהירה שהיא מעוניינת להשמיד את ישראל, כך גם רוסיה רוצה לעשות לאוקראינה, כך שיש פה הבנה עמוקה למציאות שישראל חווה לאורך השנים".

הרב אסמן הגיע לכנס העולמי לחינוך יהודי התפוצות, אשר מתקיים בימים אלה, מתוקף היותו מנהיג הקהילה היהודית באוקראינה, אשר גם ברקע המלחמה עדיין מקיימת ומפעילה מסגרות חינוכיות יהודיות, דבר שמשמר גם את הקשר לישראל. את הכנס מארגנת קרן יעל, קרן פילנתרופית שהוקמה על ידי אורי ויעל פוליאביץ’ אשר תומכת במוסדות חינוך יהודיים ומקדמת את החינוך היהודי בעולם.
"בתחילת המלחמה אנשים ברחו וזה הוביל להתפרקות של קהילות. בנוסף, המון בתים נהרסו כך שלאנשים לא נותר היכן להיות. מה שהנחה אותנו עם פרוץ המלחמה הוא לפעול כדי להציל חיים. סייענו להרבה יהודים והיו כאלה שיצאו מהמדינה, חלק לישראל וחלק למדינות אחרות באירופה. במדינה יש היום כ-150 אלף יהודים, חצי ממה שהיה טרום המלחמה. חלק מהיהודים משרתים בצבא האוקראיני, וגם האיסור על גברים עד גיל 60 לצאת מהמדינה לא מאפשר לאנשים לעזוב. אני והקהילה שלי ממקדים את מירב מאמצינו בימים אלה בשמירה על סוג של שגרת חיים ובמקביל פועלים המון למען הענקת סיוע הומניטרי וביצוע פעולות חינוכיות לטובת הקהילה".
יש אכזבה באוקראינה מכך שישראל נמנעה מלגנות את רוסיה באופן פומבי?
"האוקראינים מאוד מעריכים את ישראל ואפילו רוצים להידמות לה בנושאים מסוימים, בייחוד סביב העמידה האיתנה של העם היהודי עם האתגרים האחרונים. אבל אי אפשר להתכחש לזה שבאוקראינה יש אכזבה מישראל, שלא גינתה את רוסיה. אני, כמי שנתפס בעיני אוקראינים כאדם שמייצג את ישראל, זוכה לעיתים לביקורות ומנסה להסביר את המורכבות שיש לישראל והמשמעויות של כל מהלך שתנקוט מבחינת הקהילה הבינלאומית", אמר הרב אסמן וציין כי "בסוף, באוקראינה תומך כל העולם, לעומת ישראל שזוכה גם היום – לאחר ה-7 באוקטובר – לא אחת לביקורת עולמית".
מה התחושות באוקראינה, בקהילה היהודית ובכלל, לגבי המלחמה בישראל?
"האוקראינים מאוד תומכים בישראל ובקהילה היהודית במדינה. אין באוקראינה הפגנות פרו-פלסטיניות בגלל העמדה הברורה של הממשל נגד זה. גם העובדה שהנשיא זלנסקי הוא יהודי ושהוא גאה בכך, זה דבר שתורם לתמיכה בקהילה היהודית ובתדמית של ישראל. כאן מתחבר גם הנושא של החינוך היהודי שהוא הכלי הכי משמעותי כדי לשמור על הזהות והערכים היהודיים. כמי שנשוי לאשת חינוך ושהבן שלו הוא אחד ממקימי קרן יעל, אשר נוסדה באוקראינה והיום פועלת ב-28 מדינות בעולם, אני מאוד גאה לראות את ההשפעה העצומה שיש לחינוך הזה לשמירה על הצביון שלנו".