צה״ל גיבש בימים אלה עמדה ביטחונית להחזרת התושבים ליישובי הדרום שפונו בתחילת המלחמה, זאת בהתאם להערכת המצב הביטחונית ובהנחיית הדרג המדיני. בצה"ל אמרו כי "תכנית החזרה מגובשת בשיח מלא של מפקד פיקוד העורף עם ראשי הרשויות וההחלטה על עיתוי חזרתו של כל יישוב תתקבל בצורה פרטנית ואל מול הערכת המצב".
על פי חוות הדעת שפרסמו בצה"ל, אין מניעה ביטחונית מחזרת התושבים ביישובים המצויים בטווח מעל 4 ק"מ מגבול רצועת עזה. לגבי היישובים שנמצאים בטווח של עד 4 ק"מ מגדר הגבול, אומרים בצה"ל כי אין מניעה ביטחונית בחזרת התושבים (בהם מתקיימים תנאים מבצעיים מאפשרים), אך מדגישים כי "אין מדובר בהיעדר סיכונים מוחלט (כדוגמת ירי תלול מסלול)". עוד נאמר בחוות הדעת כי "ההחלטה (במישור הביטחוני) על עיתוי חזרתו של כל יישוב תתקבל בצורה פרטנית בתיאום אל מול פיקוד דרום ופיקוד העורף ואל מול הערכת מצב מתמשכת למימוש התנאים המבצעיים בכל אחד מהיישובים".
מדובר בשורת יישובים צמודי גדר ועד מרחק 4 ק"מ מגדר הגבול עם הרצועה, שרובם חוו את מתקפת הטרור של מרצחי החמאס בשמחת תורה. היישובים הם: זיקים, כרמיה, יד מרדכי, ארז, אור הנר, איבים, שדרות, ניר עם, גבים, מפלסים, סעד, עלומים, רעים, מגן, ניר יצחק, שלומית, נווה ובני נצרים.
גורם צבאי מסביר כי חלק גדול מתושבי העוטף ביקשו בעצמם לחזור לבתיהם, וחלקם טענו כי הם ובני משפחותיהם עדיין לא בשלים לכך. באשר לתשתיות לא כל היישובים ערוכים לספק מענה מלא לתושבים. במשך ארבעה חודשים התקיים שיח לא פשוט בין מתיישבי עוטף עזה לבין מפקד פיקוד העורף האלוף רפי מילוא, שסיפר בעבר כי אחד הדברים הכי מורכבים בשיח זה חוסר האמון שמפגינים התושבים כלפי הצבא וגם כלפיו בשיח מולם.
אחד היעדים שהציב לעצמו מפקד הפיקוד אחרי הטבח הוא לשקם את האמון. נכון להיום מדובר בעמדה ביטחונית שצה״ל מציג, ולא בעמדה שבה התושבים חייבים לחזור לבתיהם כל אחד רשאי להחליט על מועד החזרה. היעד המרכזי של הצבא הוא לסיים את שיקום כלל המערכים בעוטף ולחזור לשגרה מלאה עד ה-1 בספטמבר. עוד כותב צה״ל במסמך העמדה שפרסם ״חזרת התושבים מצריכה גם בחינה של שיקולים והיבטים נוספים מעבר למישור הביטחוני כגון חינוך, בריאות, רווחה תחבורה וכיו״ב״. מדובר במדרגה שניה של החזרת תושבים לבטים אחרי הטבח וזאת לאחר שצה״ל כבר גיבש עמדה ביטחונית לפיה תושבים הדרום מקו ארבעה עד תשעה ק״מ יכולים לחזור לבתיהם.
נזכיר כי קבוצת יישובים וקיבוצים שחוו את מתקפת הטרור הרצחנית באופן הקשה ביותר – כפר עזה, בארי, ניר עוז, נחל עוז, חולית, נירים, נתיב העשרה, כיסופים וכרם שלום – טרם חוזרים לבתיהם, ומנהלת תקומה מטפלת ביישובם הזמני, עד שתתאפשר חזרתם.