בבניין הנציבות האירופית בבריסל בירת בלגיה, משכנה של הרשות המבצעת באיחוד האירופי, התקיים אתמול כנס מיוחד לציון הערבות ההדדית בין קהילות יהודיות באירופה, במלאת שנתיים לפלישת רוסיה לאוקראינה ב־24 בפברואר 2022.
מאז תחילת המלחמה נקלטו במדינות שונות, ובייחוד באירופה, יותר מ־6 מיליון פליטים אוקראינים. נכללו בהם כ־50 אלף יהודים, מתוך 130 אלף שחיו באוקראינה עד יום הפלישה.
האירוע אתמול התמקד דווקא בחלק מהם – יותר מ־5,000 יהודים אוקראינים שהגיעו בשנתיים האחרונות ל"מחנה חב"ד" שהוקם על שפת אגם בלטון שבמערב בהונגריה. המתחם שייך לממשלה ההונגרית, והוקצה לטובת הפליטים כחודש לאחר פרוץ המלחמה, בשיתוף פעולה בין "איגוד קהילות שומרי תורה" בהונגריה ל״פדרציית הקהילות היהודיות באוקראינה״.
בתערוכה שהוצגה במקום, ואשר צפויה להמשיך לנדוד ברחבי העולם, מתואר מבצע ההצלה של יהודי אוקראינה בתמונות, בטקסטים ובגרפים. התערוכה הוקמה בהובלתו המקצועית של יצחק מייס, מנהל המוזיאון ההיסטורי ב"יד ושם" לשעבר. הצופים זוכים לקבל בה בתוך דקות מעטות מושג נרחב על המתרחש בקהילה היהודית באוקראינה מאז פרוץ המלחמה.
באירוע השתתפו ראשי הקהילות היהודיות של אוקראינה והונגריה, אנשי הנציבות האירופית ושגריר ישראל לאיחוד האירופי חיים רגב.
גורמים הקשורים בארגון הכנס הסבירו כי שגריר ישראל לאיחוד האירופי לא נכלל בין הדוברים באירוע, שכן הם לא רצו לקשור בין המלחמה באוקראינה למלחמה שישראל מנהלת ברצועת עזה מאז 7 באוקטובר. עם זאת, מנחה האירוע שיבח בדבריו את נציג הונגריה בנציבות האירופית אוליבר ורהלי – האחראי על קשרי השכנות בין מדינות האיחוד, שאירח את אירוע פתיחת התערוכה בבריסל – על עמידתו ועמידת מדינתו לצד ישראל מאז הטבח בשמחת תורה.
הרב שלמה כובש, הרב הראשי האורתודוקסי של הונגריה, הסביר בסיום האירוע מה מייחד את המחנה ההונגרי, שעמד בלב התערוכה בבריסל: "ראשית, זהו המחנה היהודי הגדול ביותר באירופה, שמעניק לפליטים הבאים בשעריו את כל צורכיהם הרוחניים והגשמיים ללא כל תמורה. הוא גם היחיד שפועל עדיין, ויש בו כיום כ־600 אנשים.
"שנית, יש פה שיתוף פעולה נדיר בין קהילות יהודיות בשתי המדינות, תוך סיוע פעיל של ממשלת הונגריה למרות מתחים פוליטיים בינה לבין האוקראינים. המתיחות נובעת מהימצאותו של מיעוט הונגרי באוקראינה, ובעיקר בגלל שהונגריה היא המדינה היחידה באיחוד האירופי שסבורה כי במקום לצייד את אוקראינים בנשק היה עדיף לדחוף את הצדדים לשיחות שלום. לטענת ויקטור אורבן, מנהיג הונגריה, שיחות כאלה יתקיימו ממילא בסופו של דבר, ולכן כדאי לזרז את התרחשותן ולחסוך בחיי אדם במקום לעודד מרוץ חימוש.
"ממשלת אוקראינה, מן הסתם, לא אוהבת את הגישה הזו, ומעדיפה שישלחו לה נשק. למרות זאת, ההונגרים התגייסו למשימת הצלת יהודי אוקראינה ושמו את המחלוקת הזו בצד – דבר שאינו מובן מאליו".