מסעות התעמולה לקראת הבחירות המקומיות בירושלים נפתחו בתחילת החודש, וכללו שלטי חוצות, פרסומים על אוטובוסים ומסרים חוזרים על אחדות ואיחוד. אבל המרוץ לראשות העיר כנראה הוכרע עוד לפני שהתחיל: ראש העירייה משה ליאון צפוי לזכות בכהונה נוספת בקומה השישית בכיכר ספרא, והמאבק ניטש כעת על זהותם של 31 חברי מועצת העיר.
ליאון נהנה מתמיכת כלל הסיעות, ובייחוד ש"ס, דגל התורה ואגודת ישראל, שתמכו בו גם בבחירות הקודמות. בפעם הקודמת לא הצליח ליאון להכניס למועצה נציג אחד מרשימתו, מה שלא מונע ממנו לנסות שוב בבחירות השנה: 16 שמות מופיעים ברשימת המועמדים שלו, "ירושלים אחת". חציים נשים, ובהן נעמה ברג, מבעלי יקב פסגות. את הרשימה סוגר יוסף שפירא, מבקר המדינה לשעבר.
מלשכתו השבוע פירט בפנינו ליאון את האתגרים שניצבים בפניו לקראת כהונתו הבאה. "הדבר הראשון במעלה הוא המשך האיזון בין כל הקהילות, תוך שצורכיהן מסופקים להן בכבוד. העיר רגועה משהייתה אי פעם", הוא טוען, "המשך התהליך חיוני להתפתחות העיר ולאושר תושביה".
לציבור החרדי, הוא אומר, מגיע "לקבל על פי חלקו היחסי באוכלוסייה. למרות הניסיונות של הרבה גורמים לסכסך, האחדות בירושלים רק תלך ותגבר". ובכל זאת, הוא חושש משיעור הצבעה נמוך בציבור החילוני. "השאלה היא אם כל חלקי האוכלוסייה יצביעו במידה דומה. אני בהחלט חושש ממיעוט מצביעים בציבור הכללי, ולכן מקדיש את עיקר המאמצים במטה שלי לעודד את ההליכה לקלפי בשכונות שממעטות להצביע".
מול ליאון מתמודד סגנו יוסי חביליו, ראש רשימת "האיחוד הירושלמי", שקשורה במפלגות יש עתיד, מרצ והעבודה. חביליו היה היועץ המשפטי של העירייה, והוא מציב חלופה ליברלית לליאון – אבל סיכוייו קלושים. בשבועות האחרונים מנהל חביליו מסע בחירות תוקפני, הכולל מסרים נגד התחרדות העיר. כל זאת, בשעה שהוא עצמו יושב בקואליציה עם הנציגים החרדים ומכהן במועצה כסגן ראש העירייה.
יושב ראש סיעת התעוררות, אדיר שוורץ, לא מתמודד נגד ליאון וגם לא תוקף אותו. כרגע סיעתו יושבת באופוזיציה, אך כנראה בכוונתו להיכנס לקואליציה לאחר הבחירות. "אני חושב שמה שהיה לא יכול להיות, אי אפשר להתנהל כרגיל", הוא אומר, ומקשר את שינוי האסטרטגיה ל־7 באוקטובר, "צריך לשים בצד את המחלוקות. ברור שלא נסכים על הכול, אבל צריך למצוא דרך לשלב כוחות באופן הכי רחב שאפשר".
סיעת התעוררות מקבלת תמיכה מהמחנה הממלכתי, שכולל את כחול לבן ותקווה חדשה. לדברי שוורץ, סוגיית שיעור ההצבעה מדאיגה אותו: "מספר הנציגים מהגוש הציוני צריך להדיר שינה מעיניו של כל ירושלמי".
זבל ומזגן? חשוב פחות
בין המפלגות הדתיות־לאומיות בעיר ניטש קרב עיקש. על לב המצביעים בציבור הדתי־לאומי מתמודדות הבית היהודי והציונות הדתית, סיעת מאוחדים: עוצמה יהודית ונעם, שמתמודדת לראשונה בבירה, וגם רשימתו של ליאון ורשימת התעוררות, שפונות לקהל ממלכתי־דתי ליברלי. לאלה יש להוסיף את רשימת הליכוד בהובלת יעל ענתבי, תושבת פסגת־זאב.
חגית משה, סגנית ראש העיר מטעם סיעת הבית היהודי, מחזיקה בשני מנדטים במועצה. "לאף אחד אין פנאי לבחירות המקומיות, וכולם מבינים שראש העיר הנוכחי ייבחר. אין כאן דרמה גדולה", מודה משה, "אבל אנחנו נתעורר לירושלים אחרת אם שיעור ההצבעה במגזר הדתי־לאומי ירד ובמגזרים אחרים הוא יעלה".
צמיחתו הצפויה של הייצוג החרדי במועצת העיר, היא חוזה, תשנה את ירושלים. אפשר להכריז, היא אומרת, ש"ירושלים תהיה בני־ברק", ואפשר לצאת להצביע: "הציבור הדתי־לאומי מרוצה, רשימת ההישגים ארוכה – אבל כדי שזה ימשיך צריך שזה יבוא לידי ביטוי גם בקלפי".
האיחוד בין הבית היהודי לציונות הדתית בא כעת לראשונה לידי ביטוי בבחירות המקומיות. "אחרי החיבור עם בצלאל סמוטריץ', אין פיצול בתוך הליבה של הציונות הדתית", מסבירה משה, "איתמר בן־גביר הוא מציונות הדתית, אבל לא מייצג רק אותה". ליאון, לדבריה, "צריך את הציונות דתית לצידו. הוא לא יכול להתנגד לחרדים כי הוא זקוק להם. אנחנו שומרים על העיר כך שתישאר דתית־לאומית וממלכתית. אם החרדים ידרשו מעבר למה שמגיע להם, אנחנו נהיה אלה שנעצור את זה".
קרב מר במיוחד מתחולל בעירייה בין חגית משה לאריה קינג, יושב ראש תנועת מאוחדים, שגם במערכת הבחירות הזאת מקבל את תמיכת עוצמה יהודית. "ערכנו שישה סקרים, ובכולם נושא הביטחון האישי במרחב הציבורי תופס מקום ראשון בפער מטורף, בייחוד אחרי המלחמה", שוטח קינג את תפיסתו, "להורים חשוב לשלוח את ילדיהם לנסיעה עם נהג בטוח, יותר מאשר מה שהם ילמדו בבית הספר. חשוב להם שהמנקה בבית הספר לא יוריד דגלי ישראל ויקשקש גרפיטי נגד צה"ל, יותר מהשאלה אם בכיתה יש מזגן או אם היא מונגשת לבעלי לקויות שמיעה.
"זה לא אומר שלא צריך להתעסק בדברים האזרחיים, אבל הביטחון במקום הראשון", מסביר קינג, "מה זה משנה אם בגינה בארמון־הנציב תהיה מגלשה בגובה של שלושה או חמישה מטרים, אם המשפחה לא יכולה לצאת אליה כי בג'בל־מוכבר ובית־חנינא אף אחד לא אוכף את החוק?".
קינג מציב כבר כעת דרישות לקראת הרכבת הקואליציה בקדנציה הבאה: "יש מִנהל חינוך חרדי, יש מנהל חינוך ערבי ומנהל חינוך ממלכתי. איפה מנהל החינוך הדתי? הקמת מנהל חינוך שתחתיו כל המגזר הדתי – מהחרד"לי ועד הממלכתי־דתי – תהיה תנאי להצטרפותנו לקואליציה".
סיעת נעם בראשות עו"ד אלדד רבינוביץ' וליאורה אלון מתמודדת לראשונה בבחירות המקומיות בירושלים. יושב ראש המפלגה, סגן השר אבי מעוז, הביע השבוע אופטימיות. "אמרו לנו שאין סיכוי שנעם תיכנס לכנסת, אך נכנסנו. עכשיו אומרים שאין סיכוי שנצליח בבחירות בירושלים ובמקומות נוספים? אז אומרים".