מזכיר המדינה לשעבר, מייק פומפאו, שהכריז בנובמבר 2019 כי ההתיישבות ביו"ש אינה בלתי חוקית, תקף את התבטאותו של מזכיר המדינה הנוכחי אנתוני בלינקן מיום שישי, לפיה ההתיישבות ביהודה ושומרון אינה עומדת בקנה אחד עם החוק הבינלאומי.
שלשום, במהלך מסיבת עיתונאים שקיים בבואנוס איירס, אמר בלינקן כי ארצות הברית "מאוכזבת" מההכרזה של ישראל על תכניות לבניית יחידות דיור נוספות ביו"ש, ואמר כי אלו "לא מועילות להשגת שלום מתמשך ולא עולות בקנה אחד עם החוק הבינלאומי. הממשל שלנו שומר על התנגדות נחרצת להרחבת ההתנחלויות, ולפי שיקול דעתנו זה רק מחליש, לא מחזק, את ביטחון ישראל", אמר בלינקן.
הדברים הגיעו לאחר שביום חמישי בערב, שעות לאחר הפיגוע הקשה בכביש שבין מעלה-אדומים לירושלים בו נרצח מתן אלמליח, התקיים דיון בהשתתפות ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון גלנט, שר האוצר סמוטריץ' והשר לעניינים אסטרטגיים דרמר, בו הוחלט לכנס את מועצת התכנון העליונה לאישור אלפי יחידות דיור בהתיישבות.
פומפאו כתב ברשת "X" בתגובה לדבריו של בלינקן, כי "יהודה ושומרון הם חלקים חוקיים במולדת היהודית, ולישראלים יש זכות לחיות בהם. ההחלטה של הנשיא ביידן לבטל את המדיניות שלנו ולכנות 'התנחלויות' ישראליות בלתי חוקיות, לא תקדם את מטרת השלום. במקום זאת, היא מתגמלת את חמאס על התקפותיו האכזריות ב-7 באוקטובר ומענישה את ישראל. הקהילות הישראליות הללו אינן עומדות בפני השלום; טרור פלסטיני מיליטנטי כן", כתב פומפאו.
הסנטור טום קוטון כתב כי מדובר בעניין פוליטי, שכן לדבריו, דוקטרינת פומפאו "פשוט מכירה במציאות. יהודה ושומרון הם המולדת של העם היהודי. מביש שממשל ביידן הפך זאת ותגמל טרוריסטים, רק כדי לסייע לנתונים בקלפי במישיגן".
שגריר ארה"ב בישראל בתקופת ממשל טראמפ, דיוויד פרידמן, כתב כי "בלינקן טועה ב-100%. חקרתי את זה במשך יותר משנה עם עורכי דין רבים של מחלקת המדינה. אין שום דבר לא חוקי ביהודים שחיים במולדתם המקראית. תת שר החוץ יוג'ין רוסטו, שהוא גם דיקן בית הספר למשפטים ייל, קבע כי לישראל יש את התביעה המשפטית הטובה ביותר ליהודה ושומרון". פרידמן גם תקף את החלטת בלינקן לומר את הדברים: "באמצע מלחמה ולאחר כניסת השבת היהודית בישראל. זה בלתי מתקבל על הדעת".
בנובמבר 2019, אמר פומפאו כי לאחר בחינה מדוקדקת של העובדות המשפטיות ושל המציאות, "ממשל טראמפ משנה את גישת ממשל אובמה כלפי ההתיישבות הישראלית". הגישה האמריקנית, לא הייתה אחידה לאורך השנים: ב-1978 ממשל קארטר טען כי ההתיישבות נוגדת את החוק הבינלאומי, ואילו רייגן שבא אחר כך, התנגד לכך. "אחרי בחינה זהירה של כל הצדדים המשפטיים, הממשל הנוכחי מסכים עם ממשל רייגן", אמר אז פומפאו.
השיא השלילי במדיניות נרשם בדצמבר 2016, שלהי כהונת אובמה, עם החלטה 2334 במועצת הביטחון של האו"ם שקבעה כי ההתיישבות ביו"ש היא "הפרה בוטה" של החוק. אובמה ומזכיר המדינה דאז ג'ון קרי, נמנעו מלהורות להטיל עליה ווטו, ובפועל תמכו בה. מאז כניסת ממשל ביידן לתפקיד, לא הייתה הצהרה רשמית על שינוי נוסף במדיניות, עד לכאורה, למשפט שאמר בלינקן ביום שישי.