מערכת הבחירות המוניציפלית מגיעה מחר (ג') לשיאה, כאשר כלל המפלגות ינסו לחזק את מעמדן על ידי בחירת כמה שיותר נציגים מטעמן במועצות, הרשויות והעיריות השונות. מדובר במבחן כוח, בטח עבור אלו שרצות בפעם הראשונה ואלו שנחשבות יריבה בכנסת ומשתפות פעולה בזירה המקומית.
גם אחרי שנה מורכבת וקשה, מפלגת הליכוד מחזיקה במספר הגדול ביותר של נציגים בבחירות הנוכחיות, עם 89 רשימות ו-45 מועמדים לראשות עיר. עם מעורבות גבוהה של השרים וחברי המפלגה, במערכת הזאת ינסו בליכוד לשמר את כוחם ולמנוע את ההיחלשות הצפויה.

מתוך 79 הרשימות המתמודדות בבחירות, מטעם המפלגות הדתיות-לאומיות רק 5 רשימות הן רשימות המשותפות לציונות הדתית ולעוצמה יהודית. שאר הרשימות הן רשימות שבהן המפלגות הללו מתמודדות באופן עצמאי או בשיתוף עם מפלגה אחרת שאינה דתית-לאומית. בחלק מהמקומות, מפלגות הקואליציה מציגות חזית דתית מאוחדת יחד עם ש"ס ויהדות התורה.
זו הפעם הראשונה שבה עוצמה יהודית מתמודדת בבחירות המוניציפליות. המפלגה תומכת ב-41 מקומות, אך מריצה רשימה עצמאית ב-26 מקומות, כאשר אין מטעמה מועמדים לראשות העיר. אולם, על אף ההיפרדות של הציונות הדתית ועוצמה יהודית בכנסת, במישור המוניציפלי השתיים רצות יחד במספר מקומות; קדומים, בית שמש, אלעד, באר שבע (בראשות גדי מזוז, לשעבר מהבית היהודי), אשקלון, צפת ובראשון לציון יחד עם ש"ס.

גם סיעת נעם מתמודדת לראשונה בבחירות המקומיות ומריצה רשימות ב-3 מקומות. יושב ראש המפלגה, סגן השר אבי מעוז, הביע בשבוע שעבר אופטימיות. "אמרו לנו שאין סיכוי שנעם תיכנס לכנסת, אך נכנסנו. עכשיו אומרים שאין סיכוי שנצליח בבחירות בירושלים ובמקומות נוספים? אז אומרים".
האיחוד בין הבית היהודי והציונות הדתית, שמוזגו למפלגה אחת, בא לידי ביטוי לראשונה בבחירות המוניציפליות. מה שהיו פעם המפד"ל, הבית היהודי והאיחוד הלאומי – רצים כולם יחד. במפלגה חוששים מהמחיר שייאלצו לשלם נוכח העובדה כי לא מעט מנציגיה גויסו לשירות מילואים ארוך.

יש רשימות שנקראות בשם "הציונות הדתית", אך במקומות אחרים הרשימה מטעם הסיעה נקראת בשם אחר חרף התמיכה הסיעתית, כמו "סיעת מאמינים" בתל אביב. בנוסף יש מקומות שבסיעה רצים יחד עם הליכוד ו/או רק מביעים תמיכה במועמד.
המפלגה מתמודדת בכ-80 מקומות ברחבי הארץ, עם 49 מועמדים לרשימות ומתוכם שמונה מועמדים לראש רשות, כמו ללו זוהר בקרית מלאכי, אלירם אזולאי בהר חברון, עוזיאל ותיק בקדומים, יאיר שטבון באריאל, דודו דר בשלומי ועוד. בבית שאן, נוצר הסכם ריצה משותפת של תקווה חדשה והציונות הדתית, כאשר היחיד שפסל זאת היה יאיר לפיד.

המחנה הממלכתי אמנם עדיין שותפה עם תקווה חדשה בכנסת, אך בבחירות המקומיות השתיים רצות בנפרד. הסיעות התפצלו עד כדי כך שתקווה חדשה רצה עם יותר מפלגות אחרות מאשר עם כחול לבן. יו"ר תקווה חדשה גדעון סער משקיע הרבה כסף, משאבים ואנשים במטרה להצמיח את הזירה המוניציפלית, על מנת לבסס את מעמדו גם בזירה המקומית, עוצמה שהוא מכיר מהליכוד.
נוכח זאת, בתקווה חדשה מריצים לראשונה מועמדים מטעמם מאז קמה המפלגה, אשר חלקם עברו מהליכוד עם פרישתו של גדעון סער מהמפלגה. במפלגה תומכים בדוד עציוני לראשות העיר חיפה, בתל אביב ביובל צלנר, בגדרה בסער פינטו מול יואל לביא, בח"כ לשעבר אכרם חסון בדלית אל-כרמל ובאלי כהן בטירת הכרמל. בנוסף, רז קנסטליך רץ לראשות ראשון לציון באופן עצמאי, אך מזוהה עם סער.
כחלק משינוי הכללים בין הזירה הארצית למקומית, בצעד חריג, תקווה חדשה והליכוד אף משתפות פעולה בבית שאן ותומכות בז'קי לוי לראשות העיר וברז בן שטרית ברשימה.

בין 56 הרשימות שהוגשו על ידי יש עתיד, 19 מועמדים רצים לראשות וביניהן 7 נשים, כפול מבחירות 2018 בהן היו למפלגה עשרה מועמדים לראש רשות. הרשימות מתפרשות ברחבי הארץ, ממג׳דל שמס בצפון ועד למצפה רמון בדרום. מדובר בעלייה משמעותית והתחזקות מוניציפלית של המפלגה.
ביש עתיד גאים בכך ש-47% מכלל המועמדים ברשימות הן נשים ו- 36% מהרשימות מובלות על ידי נשים. עוד ברשימות, שלוש סיעות המורכבות מצעירים, רשימה למען אנשים בעלי צרכים המיוחדים וארבעה מראשי רשימות המשתייכים לקהילה הגאה.