ההתפטרות ההמונית של ראש ממשלת הרשות הפלסטינית וממשלתו שלשום (ב') הכינה את הקרקע ל"התחדשות" של הרשות, שאותה רואה ארה"ב כיישות חיונית בשליטה בעזה אחרי המלחמה. אך מי ינהיג את הרשות?
לדברי מומחים, ההתפטרות ההמונית של בכירי הרשות איננה משמעותית מאוד כל עוד היא ממשיכה להתקיים תחת שליטתו של אבו מאזן – הנשיא הקשיש שבילה את שני העשורים האחרונים בריכוז כל כוחות הממשל אצלו בעוד שממשלת הרש"פ הלכה והפכה לחסרת כל כוח או תמיכה ציבורית.
לדברי דיפלומט מקומי, ההתפטרות ביום שני "הייתה צעד חיובי משום שהיא מציעה שהם לוקחים את העניין ברצינות. אך יצטרכו להיות עוד הרבה שינויים כדי שמשהו יקרה, כולל בצמרת".
אין הרבה אפשרויות ברורות להחלפתו של אבו מאזן, גם אם יסכים להתפטר. והאדם שרבים מאמינים שיש לו את הסיכוי הטוב ביותר לשלוט בעולם המורכב והפרוע של פוליטיקה פלסטינית – יריבו המר של אבו מאזן, מרואן ברגותי – מרצה עונשי מאסר ארוכים בכלא הישראלי בשל הרשעתו במעשי טרור שבהם נרצחו חמישה ישראלים ונפצעו רבים.
אבו מאזן חגג יום הולדת 88 בנובמבר ולא קיים בחירות מזה 18 שנה. רוב הפלסטינים רואים בו מושחת, סמכותני ובעל קשרים קרובים מדי עם ישראל. סקר שפורסם בדצמבר מצא שלמעלה מתשעים אחוז מהפלסטינים ביהודה ושומרון רוצים שעבאס יתפטר מתפקידו.
אך אין אף אינדיקציה שהוא מתכוון להתפטר או לאפשר למצביעים הזדמנות להחליף אותו. אבו מאזן רמז בעבר שהוא מעדיף כראש המשלה החדש את בעל בריתו והיועץ הכלכלי שלו מוחמד מוסטפא, ככל הנראה כדי שהוא יוכל להמשיך לשלוט ברשות ביד רמה.

ובכל זאת, השיבוש שנגרם כתוצאה מהמלחמה בעזה והתעקשותו של ביידן על "מבנה ממשלתי יחיד" שיאחד את עזה ויו"ש הוביל פלסטינים ומדינאים לחפש אפשרויות למנהיגים חדשים.
לפי המומחים, אין הרבה אפשרויות. לדבריהם, אבו מאזן מונע ממנהיגים חדשים לעלות ולבנות את עצמם כאופציה חדשה. מתנגדים לממשלתו נעצרו ויריביו הוגלו. ניזאר בנאת, אופוזיציונר פופולרי, נהרג על ידי משטרת הרש"פ ב-2021. יזמים ומומחים צעירים יותר העדיפו שלא להיכנס לזירה בשל הדיספונקציה של הרשות.
"הם מעולם לא היו טובים בפיתוח ושימור פרצופים חדשים", אמרה דיאנה בוטו, עורכת דין פלסטינים ובעברה יועצת לאבו מאזן. "אין הרבה מועמדים אחרים". לדברי בוטו, התפקיד לא מושך במיוחד עבור פלסטינים מצליחים, בין השאר משום שהסמכויות שלו קוצצו. היא טענה שהרשות הפלסטינית הוקמה במסגרת הסכמי אוסלו ב-1993 כגוף זמני שאמור להתקיים חמש שנים לפני שיהפוך לממשלה מוכרת של מדינה עצמאית. כעבור שלושים שנה, המצב הזמני הזה ממשיך להתקיים והרשות הפלסטינית בעלת סמכויות חלקיות בלבד ביהודה ושומרון.
"אתה תהיה נשיא של שום דבר", אמרה בוטו. "אנשים לא ממש רוצים תפקיד כזה".
בין המועמדים שמוזכרים בכל דיון על מחליף לאבו מאזן: מוחמד דחלאן, ראש הביטחון המסכל לשעבר ויריב של אבו מאזן שבעל אוהדים רבים בעזה אך חי בגלות באבו-דאבי; סלאם פיאד, ראש הממשלה הפלסטיני לשעבר ופקיד בקרן המטבע הבינלאומית שבעל קשרים עמוקים למערב; ונאסר אל-קודווה, אחיינו של מייסד הרש"פ יאסר ערפת שכיהן כשגריר לאו"ם ושר החוץ של עבאס עד שנפרד ממנו בשל חילוקי דעות.
אך אין ספק שהדמות הפופולרית ביותר היא ברגותי, מנהיג של האינתיפאדה השנייה שהפך לדמות מנהיגותית במהלך 22 שנותיו בבתי כלא ישראליים. הוא נחשב לאחד האנשים הבודדים שמסוגלים לגשר על המחלוקות הרבות בפוליטיקה הפלסטינית, במיוחד הפילוג המתמשך בין פת"ח לחמאס.
פניו ופרקי ידיו האזוקים מפארים ציורי קיר ברחבי יהודה ושומרון, ומספרים שברגותי מתעלה מעל הפלגים הפלסטיניים וזוכה לתמיכה בכל מקום – ביהודה ושומרון ובעזה, בקרב אסלאמיסטים ולאומנים חילונים כאחד. בסקר בדצמבר הוא הביס את אבו מאזן ב-40 אחוז.
"מרואן ברגותי יכול להיבחר בקלות לנשיא", אמר ח'ליל שקקי, מנהל המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים ברמאללה, שערך את הסקר. "אף אחד מהאחרים לא הצליח להציג את עצמו כאלטרנטיבה לאבו מאזן מלבד ברגותי".
כעת, על פי דיווחים, חמאס לוחץ להכניס את שמו של ברגותי לרשימת האסירים שישוחררו בתמורה לחטופים ישראלים בעסקה הבאה, אם וכאשר זו תבוא. אך בשל חלקו ברצח ופגיעה בישראלים בפעילויות טרור, ישראל מגדירה אותו ארכי-טרוריסט.

בנו ודוברו של ברגותי, ערב ברגותי, סירב להתייחס לתפקיד מנהיגותי עתידי של אביו, ואמר שהוא מעדיף להימנע מספקולציה בשלב הזה. ברגותי ממשיך לנהל את האישיות הציבורית שלו – בין היתר תוך שליחת מסרים דרך קרובי משפחה וכתיבת מכתבים ומאמרים. בשנת 2021, כשאבו מאזן הכריז על תוכניות לבחירות, ברגותי היה נראה כבעל סיכוי טוב להביס את הנשיא מתוך תא הכלא שלו והבחירות בוטלו.
"הוא פופולרי, אין ספק בכך", אמרה בוטו. "אבל האם הוא יכול למשול? את זה אנחנו לא יודעים".
אם ברגותי או כל מועמד אחר לא יוכלו להיכנס לנעליו של אבו מאזן, הרעיון של רשות פלסטינית מתחדשת עלול למות בעריסה. לדברי שקקי, הפלסטינים יראו ברפורמה ללא שינוי בצמרת "בדיחה אכזרית".
קידווה, אחיינו של ערפאת שנמצא בקשר קבוע עם גורמים מערביים בנוגע לתכנון רשות מחודשת, אמר שנערכים מאמצים לשכנע את אבו מאזן להפוך ל"נשיא בשם כבוד", ובסופו של דבר לאפשר לו יציאה מכובדת מהחיים הפוליטיים. משרדו של אבו מאזן סרב להגיב על כך.
לדברי דיפלומט מערבי, מפלגות אחרות יכולות להבטיח לאב מאזן פנסיה נעימה בקטאר או במדינות ערביות אחרות, שבהן מנהיגי העבר נעלמו מהחיים הציבוריים. "דוחא סיפקה פרישות נוחות לכמה אנשים, ויש לה את היכולת הכלכלית לרפד את הנחיתה שלהם", אמר הדיפלומט. אך לדבריו, עד כה אבו מאזן סרב לכל ויתור.