למרות האיומים בהשבתה מצד אנשי הארגון, שנת הלימודים במוסדות אונר"א נפתחה בשבוע שעבר כסדרה. מזכ"ל הארגון פייר קרנבול הודיע כי חסרים לארגון "סכומים גדולים" כדי לקיים את שנת הלימודים במלואה. זאת בשל ההחלטה האמריקנית לקצץ 300 מיליון דולרים מהסיוע ל"ארגון המעוות", כהגדרת גורמים אמריקניים. הקיצוץ יצטרף, לדברי קרנבול, לגירעון הקיים, העומד על 146 מיליון דולרים.
ארה"ב ביקשה מאונר"א להסיר את הגדרת הפליטות מפלסטינים שהם אזרחי ירדן, ובתגובה לכך, על פי ה"ג'ורדן טיימס", שר החוץ הירדני איימן ספאדי ועמיתו היפני טארו קונו סיכמו כי יפן תשתתף באירוח כנס תמיכה באונר"א. האירוע יתקיים בשולי כינוס העצרת הכללית באו"ם, בחודש הבא בניו־יורק.
המרכז לחקר מדיניות המזרח התיכון פרסם בשבוע שעבר דו"ח שלפיו תנועת חמאס ממשיכה לפעול באופן חופשי בתוך מוסדות אונר"א ברצועת עזה. על פי הדו"ח, השליטה מושגת באמצעות ועדי העובדים של הארגון, שאנשי חמאס חולשים עליהם. כידוע, אונר"א, ארגון או"ם המטפל אך ורק בפליטים פלסטינים, משמר את זכות הפליטוּת גם לדורות הבאים, כך שלשיטתו יש כיום למעלה מחמישה מיליוני פליטים פלסטינים. בכוונת המכון לחקר מדיניות המזרח התיכון להפיץ את הדו"ח בקרב המדינות התורמות, כגון בריטניה, קנדה ושוודיה, בניסיון להמחיש לאן הולכים באמת כספי התרומות שלהן.

בתוך כך, למרות המדיניות הישראלית הרשמית המעודדת את מדיניות ה"ייבוש" של אונר"א שמובילה ארה"ב, מזהירים קולות במערכת הביטחון מפני קריסה של הארגון. האלוף במיל' עמוס גלעד, בעבר ראש האגף המדיני־ביטחוני במשרד הביטחון, מדגיש אמנם כי הוא לא מייצג כיום את עמדת מערכת הביטחון, אבל גישתו מסבירה את זו הקיימת עדיין במערכת. "יש שני ממדים לעניין: המעשי והאידיאולוגי", אמר לנו גלעד. "אידאולוגית, אני מתעב את אונר"א מהמסד ועד הטפחות. זה ארגון מתועב שמנציח את זכות השיבה באמצעות שימור פליטות מלאכותית. זכות השיבה היא שם קוד לחיסול מדינת ישראל. באופן אישי התכתשתי בעבר מילולית עם נציגיהם באופן קשה מאוד. אבל בממד המעשי, כשאתה מפרק בבת אחת גוף שמחזיק בתי ספר ומרפאות בעזה וביו"ש, אתה חייב שיהיה גוף אחר במקומו, ואין".
"כשהייתי מתאם הפעולות בשטחים במהלך מבצעים בעזה, התקשרנו עם האוכלוסייה דרך אונר"א. אתה לא יכול לדבר עם חמאס כי הם לא מדברים איתך, הם ארגון טרור שרוצה להשמיד את ישראל. וכן, בתי הספר של אונר"א טובים מאלה של חמאס. תוכנית הלימודים שם מבוקרת איכשהו. הם לא מחנכים לשנאה פעילה של ישראל. כוונות האמריקנים ודאי טהורות, אבל המוני מורים ותלמידים שייזרקו החוצה ללא חלופה, זו פגיעה בביטחון שלנו".
דוד בדין מהמרכז לחקר מדיניות המזרח התיכון, סובר אחרת. "אף אחד לא בודק את התכנים של אונר"א. הם לגמרי בידיים של חמאס. לו המימון של אונר"א היה מגיע מאיראן, מילא, אבל המימון מגיע ממדינות דמוקרטיות לכאורה שמשוכנעות שיש פיקוח, ואין. הן חושבות שהן תומכות במטרות הומניטריות, אבל הכסף לא מגיע לנזקקים. הרופאים, האחיות, העובדים הסוציאליים בעזה לא יכולים לדבר. תרופות מגיעות ממדינות תורמות לבית חולים שיפא, ונעלמות באותו יום. הן לא מגיעות לחולים. אונר"א הוא גוף שאפשר לתקן, אבל כרגע הוא לגמרי בידי חמאס".
