לפני כחודש הם היו בשירות מילואים פעיל במסגרת המלחמה, ומסע הבחירות שלהם הוקפא – אך השבוע המילואימניקים הללו נבחרו להוביל את הרשות המקומית שהם גרים בה. ראש מועצת קדומים, ראש עיריית בית־שאן, ראש מועצת גוש עציון, ראש המועצה האזורית גולן וראש עיריית מעלה־אדומים הם כמה מהמילואימניקים שנבחרו, וכעת יעזבו את תפקידם הצבאי ויעברו לפעול למען תושבי הרשות המקומית שהם מכהנים בראשה.
רס"ן במיל' עוזאל ותיק, המשרת בפיקוד העורף, הבין בבוקר שמחת תורה, כשהוקפץ למילואים, שהבחירות במועצת קדומים לא יתקיימו בזמן הקרוב. "מיד הבנתי שהבחירות לא יתרחשו. אמרתי לחננאל דורני: אני מקווה שאין לך תוכניות ל־1 בנובמבר כי אתה ממשיך להיות ראש המועצה", הוא מספר. "מאז לא עסקתי בשום דבר שקשור לבחירות. היה לי ברור שהן הולכות להידחות, כי היו דברים אחרים לעסוק בהם".
רק לאחר ששוחרר ממילואים, בעקבות הוראת הרמטכ"ל הרצי הלוי לגבי המועמדים בבחירות, רס"ן ותיק שוחרר לביתו. "יצאתי לאזרחות אחרי הפסקה של ארבעה חודשים", הוא מספר. "אני מסתכל ואומר: זה קורה, צריך לנצח, ועכשיו מה אני עושה? הכול הוקפא. עם מי אעבוד? אנשי המטה שלי, העוזר האישי, רכז הפעילים, רכז השטח, חברי הרשימה – כולם מגויסים.
"הגעתי ל־150 איש שאמרו לפני ארבעה חודשים שהם רוצים לעזור לי, נתתי לכל אחד משימה, וזה מה שעזר לי לנצח בבחירות. היה לי פסק זמן אחרי המילואים לחשוב מחדש על הקמפיין. עשינו את הקמפיין עצמו רק בשבוע האחרון כי יש פה משפחות של נופלים ופצועים, הורים שהילדים שלהם נלחמים".

בעקבות ניצחונו, ותיק ייאלץ להיפרד משירות המילואים. "אחד הדברים הקשים הוא שאני מוותר על המילואים שלי", הוא אומר. "המפקד שלי, בחור שרחוק מאוד מקדומים, כתב לי: 'אני עצוב בשביל התא שאיבד מפקד מעולה, שמח בשבילך על העתיד המזהיר שממתין לך'".
בניגוד לוותיק, ירון רוזנטל, נווט חוד בפלס"ר צנחנים שניצח השבוע בבחירות לראשות מועצת גוש עציון, נאבק לדחיית הבחירות תוך כדי שירותו במילואים. הוא התראיין בתקשורת, עתר לבג"ץ והפעיל לחץ כבד: "אם לא הייתי מצליח במאבק הייתי צריך לנהל קמפיין בחירות תוך כדי מילואים, שזה פחות מוצלח. 28 שנה אני בצבא, וידעתי שאם אני הולך למילואים אני מאבד את הקשר עם השטח, עם האנשים שהולכים איתי", הוא מסביר.
ובכל זאת, הדילמה בערה בו: "מסע בחירות תלוי במטה ובפעילים, והיה עליי לחץ לחזור. אבל אנחנו מחנכים את הילדים שלנו שכשעם ישראל צריך אותנו אנחנו עושים שיקולים לאומיים ולא פרטיים. הבנתי שיכולות להיות לזה השלכות בעייתיות, אבל ידעתי שאני הולך למילואים כדי לממש את הערכים שלי. זה משפט שאמרתי לעצמי תמיד גם לאורך מסע הבחירות. היה לי מבחן, ואני שמח שעמדתי בו. המשכתי לשרת במילואים גם במחיר של חשש מהפסד". גם רוזנטל ישתחרר כעת ממילואים, והוא מתכוון להשקיע את כל כולו במועצה.
לפני עשרה חודשים החל סא"ל אורי קלנר את מסע הבחירות שלו לראשות המועצה האזורית גולן. "ב־7 באוקטובר הפסקתי לגמרי את הקמפיין", אומר קלנר, תושב רמת־מגשימים, שהוא גם סמח"ט 55 בחטיבת הצנחנים. "עד כמה השירות השפיע או לא השפיע על הבחירות – זו לא הייתה שאלה שהתעסקתי בה. אני רואה במה שאני עושה פה בגולן שליחות, וגם התפקיד שלי בצבא הוא שליחות".
בלחימה בדרום איבד קלנר חלק מפקודיו. "סיימנו את המילואים ויצאנו מחאן־יונס ב־1 בפברואר", הוא אומר. "לפעמים מערכות הבחירות במדינת ישראל יקרות, ארוכות, מורכבות ומאתגרות, אבל פה היה בליץ קצר". לדבריו, רוח הלחימה שלקח מעזה סייעה לו לנצח. "תיאמתי עם המח"ט שלי שאם הבחירות יתקיימו ב־31 בנובמבר, אצא לשבוע של קמפיין: אם אנצח – אלך למועצה, ואם לא – אחזור להילחם. זו שליחות ציבורית וזו שליחות ציבורית. אם אתה מאמין בדרך שלך התושבים ייראו את זה ויעריכו את זה".
בניגוד לרוזנטל, קלנר התנגד לדחיית הבחירות, שהעסיקה רבים מהמועמדים ברשויות. "היה חשוב להביא ליציבות שלטונית, ולכן היה טוב לקיים את הבחירות מתי שהמדינה קבעה, ולא להתחיל להתקטנן בחשבונות פוליטיים", הוא אומר.

סא"ל גיא יפרח, מג"ד 963 במיל', השאיר לפני שלושה שבועות את הפיקוד על הגדוד לסמג"ד שלו, ויצא להתמודד על ראשות העיר מעלה־אדומים. הוא אומר שהיציאה מעזה למערכת הבחירות הייתה סוריאליסטית, אחרי הניתוק הממושך: "למתחרים היה זמן לשבת בחוגי בית ובפגישות אישיות במשך כל תקופת המלחמה, ומסע הבחירות שלי היה בחוסר קשב מוחלט למה שקורה בעיר". קושי אחר, לדברי יפרח, היה מנטלי. "כשהלוחמים שלך עדיין נמצאים במילואים ובקרבות, קשה להוציא עלונים ולהסתובב עם חולצות ולהקליט ג'ינגל", הוא אומר. "אבל לא הייתה ברירה, זאת הייתה ההחלטה של המדינה ועשינו הכי טוב שיכולנו".
את רוח האחדות שראה יפרח בלחימה בעזה הוא ניסה להביא גם למרוץ היצרי בעיר. "הניצחון שלי נובע משתי סיבות", הוא טוען. "הראשונה היא שבציבור חשבו שהניסיון וכישורי הניהול שלי הם טובים, והשנייה היא שהציבור העריך את זה שלא נגררנו לקמפיין שלילי נגד היריבים. אחרי המלחמה אי אפשר לדבר על אחדות והלכה למעשה ללכלך ולעקוץ. לפעמים אתה נדרש לנשוך שפתיים מול שקרים ופייק ניוז, אבל אני הגעתי משדה הקרב, שם כולם ביחד, וזה הלך איתי בקמפיין".
גם נועם ג'ומעה, פעיל חברתי ואב לשישה, שירת במילואים מתחילת המלחמה והשתחרר פחות מחודש לפני הבחירות המקומיות. הוא ניצח השבוע בבחירות לראשות עיריית בית־שאן לאחר שגבר על ראש העירייה היוצא ז'קי לוי. רס"ן מיכאל קבסה מחצור־הגלילית, שהוקפץ מביתו ב־7 באוקטובר ללחימה בעוטף עזה ולאחר מכן בעומק הרצועה, נבחר לראש המועצה המקומית בחצור, לאחר שגבר על ראש המועצה היוצא שמעון סויסה.