על רקע הצהרות שר הביטחון השבוע, סוגיית השוויון בנטל מוסיפה לטלטל את המערכת הפוליטית. אתמול התייחס אליה גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, במסיבת עיתונאים מיוחדת שכינס כדי לנסות לפרק את המוקש הפוליטי שהונח לפתח הקואליציה.
"בכוחנו להתגבר על נושא חלוקת הנטל", טען נתניהו. "צריך להקל את נטל המילואים ולתגמל עוד את המשרתים. אינני מסכים עם הכוונה להכפיל באופן גורף את שירות המילואים". לדבריו, הממשלה מכינה חוק שיתגמל "דרמטית" את יוצאי הצבא, בין השאר באמצעות הנחות על רכישת קרקעות בגליל ובנגב.
שר הביטחון יואב גלנט הצהיר השבוע שלא יגיש את חוק הגיוס ללא הסכמת כל חלקי הקואליציה, ודבריו הצליחו לחולל משבר פוליטי אמיתי. מצד אחד של ממשלת החירום ניצבים גלנט והמחנה הממלכתי, ובצד השני המפלגות החרדיות. בתווך נמצאות הליכוד והמפלגות הדתיות־לאומיות. שתיהן לא אהבו את האיום הפומבי.
גלנט השמיע את האולטימטום יומיים לאחר צו על תנאי שהוציאו שופטי בג"ץ, המורה למדינה להתייצב ולנמק מדוע לא תפעל לגיוסם של תלמידי הישיבות לשירות, נוכח פקיעתו של חוק הגיוס בחודש יוני שעבר.
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה הבהירה לפני הדיון בבג"ץ השבוע כי אם לא יחל תהליך חקיקה חדש עד 1 באפריל, תידרש המדינה לעצור את תקצוב הישיבות. לדבריה, יש לעצור את התקצוב גם אם החקיקה תתחיל אך לא תושלם עד 30 ביוני, שנה אחרי פקיעת החוק הקודם.
בתום הדיון השופטים גם הנפיקו צו ביניים שימנע את קיצור שירותם של תלמידי הישיבות החרדים ששנה חלפה מאז פקעה דחיית השירות שלהם. בשבועיים הקרובים תידרש הפרקליטות למסור לשופטים מהו מספר בחורי הישיבה שדחיית השירות שלהם כבר פקעה ואלו שטרם קיבלו דחייה.
נתניהו הזכיר אמש את הערכתו הרבה ללימוד התורה החרדי, אך ציין שהמצב אינו יכול להימשך. "אני מוקיר עמוקות את לימוד התורה של אחינו החרדים ואת התגייסותם לארגוני חירום והצלה אזרחיים, אבל אי אפשר להתעלם מתחושת הציבור שיש פער בחלוקת נטל הביטחון".
"היום גם הציבור החרדי מכיר בכך. הוא נכון לשנות את המצב, ולכן נקבע יעדים לגיוס חרדים לצה"ל ולשירות האזרחי, וגם את הדרכים להבטיח את מימוש היעדים הללו. אפשר להשיג זאת בלי לפלג את העם ובלי להסית נגד אף ציבור", הצהיר ראש הממשלה.
עם זאת, נתניהו טען כי לא ניתן להשיג "הסכמה מוחלטת" של כל הצדדים, וכי יש להישען על רוב ולא על קונצנזוס. "בדמוקרטיה יש הסכמה של הרוב", קבע נתניהו, והוסיף כי היגררות לבחירות כעת תהיה "תבוסה לישראל". בתשובה לשאלה כיצד איך יושגו יעדי הגיוס שהוא מדבר עליהם אמר נתניהו כי שוחח עם נציגי המפלגות החרדיות, וכי "התרשם שיש שינוי ויש הבנה" לסוגיה.
בזמן שהמפלגות החרדיות מתמודדות זה שנים ארוכות עם סאגת חוק הגיוס, איום על הפסקת תקציבי הישיבות מדיר שינה מעיניהן. מבחינתן, מדובר בחשש ממשי מחזית אחידה של השופטים והיועמ"שית, שעשו יד אחת נגדן ומאיימים לפגוע בהם בפועל.
פגישה בהולה 'התרחשה אתמול בין ראש יהדות התורה משה גפני למנהיג ש"ס אריה דרעי בהר־נוף, שכונת מגוריו של דרעי בירושלים. השניים הופתעו מהמהלך הפומבי של גלנט משום שבתקופה האחרונה מתנהלות בנושא שיחות מאחורי הקלעים, אם כי הן לא הבשילו לכדי מהלך ממשי. ההצהרה עוררה הרמת גבה מיוחדת בש"ס, לאחר שרק לפני שבועיים נערכה פגישה של דרעי עם גלנט בנושא הגיוס, בנוסף לשיחות ארוכות בנושא עם השר חילי טרופר, נציגו של ראש המחנה הממלכתי בני גנץ לסוגיה.
פגישה נוספת בביתו של דרעי התקיימה בשבוע שעבר בנוכחות מקורבו אריאל אטיאס, השליח מטעמו של מנהיג ש"ס לנושא הגיוס, יחד עם אנשי יהדות התורה משה גפני ואורי מקלב. הארבעה נועדו בעיצומו של העימות הפנים־חרדי סביב הבחירות המקומיות – מה שמלמד על חשיבות הסוגיה בעיניהם ועל ההבנה כי יידרשו לגבש חזית אחידה. החוליה החלשה היא השר מאיר פרוש מאגודת ישראל, שבעבר פוצץ את המתווה.
דבריו של גלנט, "ללא הסכמת כל חלקי הקואליציה, מערכת הביטחון לא תגיש את החוק", מתייחסת להצעת החוק שפרסם משרד הביטחון עצמו בתחילת החודש להעלאת גיל הפטור משירות מילואים, עקב צורכי המלחמה בעזה. האמירה נועדה לאלץ את החרדים, שמבקשים להימנע מפיזור הכנסת, להתגמש סביב חלופות שיסדירו את הגיוס.
על הפרק ניצבות כמה הצעות שהקואליציה תוכל לאמץ: אחת היא מתווה "השירות הישראלי" שהציעו ראשי המחנה הממלכתי בני גנץ וגדי איזנקוט, בכפוף לשינויים. הבעיה העיקרית שרואים החרדים במתווה היא הקמת מנהלת גיוס אחידה שתקבע איזה שירות יוטל על כל חרדי, ותהיה אָמונה על מתן הפטורים.
החרדים רואים בכך מסגרת דומה לזו שהציע יושב ראש יש עתיד יאיר לפיד, ומוכנים לקבל אותה רק בכפוף להסכמה שבמסגרתה תלמידי הישיבה יוכלו לבחור אם להתגייס, ללכת לשירות אזרחי או להמשיך ללמוד תורה, והממשלה תקבע יעד של עשרת אלפים חרדים מגויסים בשנה.
"אנחנו צריכים עיקרון אחד, שבמסגרתו מי שרוצה לשבת וללמוד תורה יוכל להמשיך לעשות זאת ללא מגבלה", אומר גורם ביהדות התורה, "זה עיקרון יסוד שאפשר לצאת ממנו לדרך. אחרי שנטפל בזה, אפשר יהיה להתקדם".
לפי שעה, החרדים סבורים שהסיכוי שגנץ יתמוך במהלך אשר יאריך את חיי הממשלה נמוך. אמש הגיב גנץ על הצהרת גלנט ואמר: "נפעל יחד עם שר הביטחון, עם כל סיעות הבית וכל חלקי החברה הישראלית כדי לקדם מתווה שירות ישראלי בהסכמה רחבה ובהקדם".