ארצות הברית הפכה בשבת למדינה החמישית שמצניחה סיוע לעזה מאז תחילת המלחמה באוקטובר.
אתמול, בין 3 ל-5 אחר הצהריים, לפי פיקוד המרכז של ארה"ב, מטוסי C-130 של חיל האוויר, בשיתוף עם חיל האוויר המלכותי הירדני, הצניחו מכולות עמוסות ביותר מ-38,000 ארוחות בכשרות "חלאל" אל רצועת עזה. המכולות, מצוידות במצנחים, הוטלו מעל קו החוף של הים התיכון כדי לאפשר "גישה אזרחית לסיוע הקריטי", אמרו בפיקוד המרכז האמריקני.
אנשי מקצוע בתחום הסיוע אומרים כי הצנחת סיוע ממטוסים היא דרך יקרה ולא יעילה לספק סיוע לאוכלוסייה, וכי ההצנחות אינן מספיקות כדי לענות על הצרכים של יותר מ-2 מיליון בני האדם בעזה.
הנה מה שצריך לדעת:
עד כמה התנאים בעזה קשים?
במהלך השבוע האחרון, כשאנשים בעזה הבחינו במצנחים מתנודדים בשמים מעליהם, הם רצו אליהם. מאז יום ראשון, ירדן, מצרים, איחוד האמירויות וצרפת הצניחו טונות של ארוחות מוכנות, חיתולים ומצרכים חיוניים אחרים.
לאחר כמעט חמישה חודשי מלחמה, תושבי עזה הידרדרו לאכילת דגנים המשמשים בדרך כלל להאכלת בעלי חיים או אכילת צמחים שהם מצליחים ללקט. רעב, הזהירו גורמים רשמיים באו"ם ביום שני, הוא "כמעט בלתי נמנע".
לוחמי חמאס ובעלות בריתה שפלשו מעזה ב-7 באוקטובר, הרגו כ-1,200 בני אדם בישראל ולקחו 253 נוספים כבני ערובה, מה שגרם לעימות הנוכחי. אבל השטח המאוכלס בצפיפות, העני, שהסתמך על סיוע הרבה לפני המלחמה, נמצא במצור של ישראל ומצרים מאז תפס ארגון הטרור חמאס את השלטון ב-2007.
לאחר התקיפה של חמאס, החמירה ישראל את המצור. בסופו של דבר, הסיוע הורשה לזלוג פנימה, אך הוא הסתכם בשבריר ממספר המשאיות שנכנסו לפני המלחמה.
ירדן הייתה הראשונה שהצניחה סיוע. ב-6 בנובמבר העבירו כוחות ירדנים ציוד רפואי וחרום לבית חולים שדה ירדני, בפעם הראשונה מבין כמה הצנחות כאלה.
במהלך השבוע האחרון הצטרפו להצנחות גם מצרים, איחוד האמירויות וצרפת במאמץ חדש להעביר סיוע ישירות לאזרחים. כאינדיקציה האחרונה לתסכול הגובר של ממשל ביידן מהמחיר שהמערכה הצבאית גובה, הנשיא הכריז ביום שישי על אישור להצנחות אמריקניות.
איך פועלות הצנחות הסיוע?
חיילים ירדנים העמיסו ביום חמישי ארגזים עטופים היטב המכילים ארוחות מוכנות, תרופות, חיתולים ומוצרי היגיינה נשית על מטוסי המטען C-130 הרקולס בבסיס האוויר "המלך עבדאללה השני" שמחוץ לעמאן. עם עיתונאים של וושינגטון פוסט על הסיפון, המריאו המטוסים, טסו מערבה מעל תל אביב לים התיכון והסתובבו דרומה לכיוון עזה.
ירדן מתאמת את ההצנחות עם ישראל. ישראל נותנת לירדן חלון שבו ניתן לשלוח מטוסים ללא סכנה ועורכת בדיקות רקע לאנשים שיעלו על המטוסים הירדניים, כולל אורחים, לפני הענקת אישור סופי.
ההצנחות לבתי החולים מתואמות עם אנשי קשר בשטח, שמתכוננים לקליטת הקופסאות הגדולות, מונחות ה-GPS, המכילות ציוד רפואי, תרופות ומזון. מטוס C-130 יכול להכיל ארבע קופסאות כאלה.
ההצנחות לאזרחים פרטיים מגיעות ללא הודעה מוקדמת. הארגזים נארזים באריזות קטנות יותר כדי להגיע ליותר אזרחים; C-130 יכול להעמיס 16 ארגזים קטנים יותר. בהצנחה הירדנית השבוע, הם הוצנחו מגובה 10,000 רגל בקצב של אחד כל 30-60 שניות. הארגזים מוצנחים לאורך קו החוף, ובקו ראייה פתוח מהבניינים, כך שהאזרחים יכולים לזהות אותם.
כאשר הסיוע נחת בים, העזתים שלחו סירות כדי להביא אותו.
מה הבעיה בהצנחות מהאוויר?
הצנחות מהאוויר יקרות בצורה מוגזמת. הצבא הירדני סירב למסור פרטים על העלויות, אך פיליפ לזאריני, ראש אונר"א, הסוכנות הראשית של האו"ם לענייני פלסטינים, תיאר אותם כ"מוצא אחרון ויקר במיוחד למתן סיוע".
הצנחות יכולות להיות הגיוניות לוגיסטית במקרים מסוימים – כדי לענות על הצרכים הדחופים של בתי חולים, למשל – אבל אנשי מקצוע בתחום הסיוע אומרים שהן לא יכולות להיות האמצעי העיקרי להאכיל את יותר מ-2 מיליון תושבי עזה.
"אני לא חושב שהצנחת מזון ברצועת עזה צריכה להיות הפתרון היום", אמר לזאריני. "התשובה האמיתית היא: פתחו את המעברים והכנסו שיירות וסיוע רפואי לרצועת עזה". ג'נטי סוריפטו, ראש ארגון "הצלת הילדים", כינתה את ההצנחות בעזה "תיאטרון", והזהירה כי הם מלבות כאוס בשטח. "אתה לא באמת יכול לדעת מי יקבל סיוע ומי לא", אמרה ל"פוסט". "אתה לא באמת יכול לדעת איך זה ייגמר. אתה עלול לסכן אנשים".
קשה לדעת היכן נחת הסיוע שהוצנח מהאוויר. סוריפטו אמרה שחלק מהמורפיום המיועד לבתי חולים נמצא במקומות אחרים. "הפתרון הטוב ביותר הוא לפתוח יותר את המעברים, לאפשר למשאיות להיכנס, לעשות את זה בצורה מסודרת, לתת לאו"ם ולסוכנויות אחרות לבצע את ההפצה", אמרה. "זו הדרך הבטוחה והיעילה ביותר לעשות את זה".
מדוע הצטרפה ארצות הברית למאמץ?
ביום חמישי, עזה סבלה מאחד הפרקים הקטלניים ביותר במלחמה: יותר מ-100 בני אדם נהרגו כאשר המון אזרחי הסתער על שיירת משאית סיוע.
Video: צילום: דובר צהל
הפלסטינים האשימו בהרג את הירי של הכוחות הישראליים שהופקדו לספק אבטחה לשיירה. ישראל טוענת כי הם ירו מעל ההמון לאחר שאנשים נעו לעבר החיילים "בצורה מאיימת"; והאשמים הם ההמונים שנדחקו.
ביידן אישר לצבא ארה"ב לבצע הצנחות לעזה למחרת. "וושינגטון", הוא אמר, גם "מתעקשת שישראל תאפשר הכנסת יותר משאיות כדי לספק ליותר ויותר אנשים את העזרה שהם צריכים". "אין תירוצים, כי האמת היא שהסיוע שזורם לעזה אינו מספיק", אמר. "אני לא אעמוד מהצד, לא נוותר ואנחנו מנסים לנצל כל אפשרות שאנחנו יכולים כדי לספק יותר סיוע".
דובר המועצה לביטחון לאומי, ג'ון קירבי, אמר ביום שישי שההצנחות נועדו "להשלים את האספקה בשטח", ולא להחליף אותה. "אי אפשר להחליף את הגודל וההיקף של שיירה של 20 או 30 משאיות", אמר. לדבריו, הממשל האמריקני שוקל גם לשלוח סיוע על ספינות. זה ידרוש אישור מישראל, השולטת על הגבול הימי של עזה.