לקראת הדיון שנערך אתמול (ד') בוועדת החינוך על הכנות מערכת החינוך בעוטף לשובם של התלמידים, הפיק מרכז המחקר והמידע של הכנסת דו"ח המרכז את הנתונים על מספר התלמידים שפונו בתקופה זו, המורים שנעדרו מעבודתם ומספר מוסדות החינוך שנסגרו מאז ה-7 באוקטובר בצפון ובדרום.
נכון ל-4 במרץ ישנם כ-124 אלף תושבים מפונים מבתיהם, מהצפון והדרום. מנתוני מערך הדיגיטל הלאומי עולה כי כ-34 אלף מהם שוהים במלונות ו-90 אלף מפונים מתגוררים בקהילה. על פי נתוני משרד החינוך, בסוף דצמבר 2023 כ-48 אלף מבין המפונים היו תלמידים בגיל חינוך בהם 31,314 ילדים מיישובי הדרום ו- 16,670 מתושבי הצפון.
על פי נתונים שהעביר משרד החינוך למרכז המחקר והמידע של הכנסת, במסגרת החלטת הממשלה פונו 268 גני ילדים, בהם 239 גנים בחינוך הרגיל ו-29 בחינוך המיוחד, ו-70 בתי ספר בתוכם 43 בתי ספר יסודיים, 22 בתי ספר על יסודיים ו- 5 בתי ספר לחינוך מיוחד. מבין גני הילדים בחינוך הרגיל – 143 בחינוך הממלכתי, 93 בחינוך הממלכתי דתי ושלושה גנים בחינוך החרדי. מבין בתי הספר – 34 בחינוך הממלכתי, 18 בחינוך הממלכתי דתי ו- 13 בתי ספר בחינוך החרדי.

עבור התושבים המפונים הקימו המשרד מסגרות זמניות בתוך המלונות או מחוץ להם. על פי משרד החינוך, בסוף דצמבר 2023 פעלו 466 מסגרות מעונות יום וגנים בכ-285 "מרכזי יחד" במלונות. 45 בתי ספר זמניים הוקמו מחוץ למלונות עבור תלמידים מפונים. במסגרות חינוך אלה היו מועסקים כאלף עובדי הוראה, לצד צוותי תמיכה, טיפול וסיוע ומתנדבים רבים העוסקים בחינוך פורמלי ובלתי פורמלי.
לפי נתוני משרד החינוך 4,458 עובדי הוראה מתגוררים ביישובים שפונו לפי החלטת ממשלה. מבין עובדי הוראה אלה, 2,057 מועסקים במוסדות חינוך שפונו ו-2,637 מועסקים במוסדות חינוך ביישובים שלא פונו.
בעקבות זאת, ריכז משרד החינוך את הדיווחים על היעדרויות של עובדי הוראה בחינוך הרשמי מעבודתם, מהם עולה כי עד סוף ינואר דיווחו 687 עובדי הוראה על היעדרות בשל פינוי מביתם. בסך הכל דווח על למעלה מ-33,200 ימי היעדרות מסיבה זאת, שהם כ-60 אחוזים מכלל ימי ההיעדרות של עובדי הוראה עקב המלחמה, כ-48 ימי היעדרות בממוצע לכל עובד.
במהלך חודש פברואר 2024 הודיע משרד החינוך על פתיחת מסגרות החינוך בחלק מיישובי עוטף עזה ובשדרות ובמקביל על סגירת מסגרות החינוך שהוקמו עבור המפונים במלונות. בו בזמן מוקמים באמצעות מינהלת תקומה בתי ספר עורפיים עבור בתי ספר שפונו במועצות האזוריות בעוטף עזה. זאת על בסיס החלטת הממשלה שקבעה כי החל מ-1 בינואר 2024 ניתן לאפשר לתושבי היישובים הנמצאים במרחק של 4 עד 7 ק"מ מרצועת עזה, לתושבי יד מרדכי ולתושבי העיר שדרות לשוב לביתם באופן הדרגתי, וכי עד ל-29 בפברואר 2024 תושלם ההיערכות למתן מענה חינוכי לתושבי יישובים אלה.
ב-29 בפברואר התקבלה החלטת ממשלה שמסדירה את הארכת סיוע המדינה לתושבי יישובי הצפון והדרום שפונו בהתאם להחלטות הממשלה, עד ל-7 ביולי. ההחלטה קובעת הסדרים לחזרה של תושבי יישובים שלא קיימת מניעה ביטחונית לשוב אליהם בהם כ-30 יישובים נוספים במועצות האזוריות בעוטף עזה. על פי ההחלטה תושבים אלה יהיו זכאים למענק חד פעמי אם יבחרו להפסיק את השהייה במתקני הקליטה או את קבלת הסיוע לצורך דיור בקהילה.
על רקע זה עולה סוגיית כוח האדם החינוכי במסגרות החינוכיות שנפתחות מחדש ביישובי עוטף עזה ובשדרות. על פי הסתדרות המורים, מורים בשדרות קיבלו פניות הדורשות כי יחזרו לעבודה במערכת החינוך בעיר תוך איומים בשלילת שכר במידה ויבחרו שלא לשוב עדיין לעיר. עם זאת עד כה לא יצאה הוראה או הנחיה רשמית של משרד החינוך בנושא זה. במשרד החינוך הכחישו דיווח זה.
לפי הנתונים של עיריית שדרות, בשבוע הראשון ללמידה המחודשת בעיר, הגיעו כ-60 אחוזים מכלל התלמידים, מגיל 0 ועד 18, ויותר מ-95 אחוזים מצוותי ההוראה אשר תוגברו במאות אנשי חינוך וטיפול נוספים.