מאות אנשי אקדמיה ישראלים, רובם המוחלט מזדהים כאנשי שמאל, חתמו בימים האחרונים על גילוי דעת בנושא "המצב ההומניטרי בעזה", בו הם קוראים לממשלה לעשות ככל יכולתה כדי למנוע אסון שיביא למותם של פלסטינים מרעב, זיהומים קשים ותנאים תברואתיים ירודים.
"אנו, חברי וחברות סגל במוסדות האקדמיים בישראל, סבורים כי עמידה על ערכי ההומניזם הבסיסיים היא תנאי יסוד לקיומה של חברה דמוקרטית ושל אקדמיה חופשית", נכתב בפתח גילוי הדעת, שיזם פרופ' אליאב ליבליך, מרצה באוניברסיטת תל אביב, "כולנו הזדעזענו ממתקפת הטרור הרצחנית של חמאס ב-7 באוקטובר, אשר לוותה ברמיסה גסה של כל נורמה אנושית בסיסית, ועדיין מתמשכת בהחזקתם הפושעת של בני הערובה הישראלים – אותם יש לשחרר לאלתר – ובירי חסר הבחנה על אזרחים ישראלים. יתר על כן, ארגון חמאס מחזיק אף את אוכלוסיית עזה כבת ערובה, בכך שהוא משתמש באופן ציני בתשתיות אזרחיות למטרות לחימה – מעל הקרקע ומתחתיה – ובכך הופך אזרחים למגנים אנושיים", טענו במכתב, זאת בהתעלמות גמורה ממעשיהם של התושבים העזתיים במעשי הטבח, הביזה ואמצעי הלחימה שהתגלו כמעט בכל בית ברצועת עזה.

"דווקא בשל כך, איננו יכולים לעמוד מנגד למול הקטסטרופה ההומניטרית המתרחשת לנגד עינינו בשבועות האחרונים ברצועת עזה כולה, וביתר שאת בצפונה", הוסיפו אנשי האקדמיה וציינו דיווחים על המחסור במזון ברצועת עזה שהביאו לביזת משאיות הסיוע, וקריסת מערכת הבריאות המקומית. "על פי תחזיות של גורמי מקצוע, המצב עלול להוביל לתמותה עודפת של אלפים רבים", ציינו.
"לקטסטרופה זו אבות רבים", אמרו והדגישו כי, "אין בכוונתנו בעת הזו לחפש אשמים. ברגע גורלי זה, החשוב הוא כי כל גורם שבכוחו לעשות כן יפעל כדי לעצור את הקטסטרופה, לפני שתצא מכלל שליטה ותגרום למוות המוני, ותהפוך לכתם שלא יימחה".
"אין לנו השפעה על גורמים בינלאומיים, ואין לנו השפעה, כמובן, על ארגון החמאס. אנחם אזרחים ישראלים המחויבים לדמותה המוסרית של החברה שלנו. אנו קוראים לממשלת ישראל ולצה"ל למקד את מלוא המאמצים לעצירת הרעב והמשבר ההומניטרי ברצועת עזה, וזאת בהתאם לנדרש בדין הבין-לאומי ועל פי צו המוסר. אנו קוראים לממשלה לנקוט צעדים קונקרטיים עליהם הצביעו גורמים מקצועיים, כגון פתיחת מעברים יבשתיים נוספים לסיוע הומניטרי, גם מצפון הרצועה, ותגבור אספקת הסיוע מהים ומהאוויר".

החותמים על גילוי הדעת הוסיפו וקראו לממשלה "להסיר את כל החסמים הבירוקרטיים המעכבים סיוע, כלל הגדרות מרחיבות ועמומות למוצרים דו-שימושיים שכניסתם אסורה. אנו קוראים להקמה מידית של מנגנון יעיל לאבטחת השיירות. אנו קוראים לשיתוף פעולה בנפש חפצה עם כל גורם בין-לאומי אזורי שביכולת לפעול לשיפור המצב ההומניטרי. אנו קוראים לנקות את העיסוק בנושא זה מכל שיקול פוליטי קואליציוני או אחר".
לקראת סוף המכתב, קראו האקדמאים לממשלה "לחתור באופן מידי לשחרור החטופים, אשר חווים וחוות גיהינום אינסופי במרתפי החמאס, ולבטח סובלים אף הם מהמשבר ההומניטרי באזור. אנו דוחים בשאט נפש כל ניסיון של צד כלשהו לעשות שימוש מכוון בסבל אנושי (בישראל או בעזה) לקידום תכליות כלשהן. פעולה למניעת קטסטרופה הומניטרית בעזה היא ציווי מוסרי וחובה משפטית של המדינה, אך גם עולה בקנה אחד עם האינטרסים הלגיטימיים שלה. רעב שם, לא יביא לביטחון כאן", טענו.