זו הייתה הפעם הראשונה שבה התכנסה סוף־סוף מועצת הביטחון של האו"ם כדי לדון בזוועות שעוללו מחבלי חמאס לישראלים בשבעה באוקטובר. אבל גם ברגע הזה ריחף מעל הדיון הצורך הכפייתי באיזון מעושה.
ביום שני השבוע, לבקשת ארה"ב, צרפת ובריטניה – ולא ביוזמת מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש, כפי שראוי היה שיקרה – התכנסה המועצה לדון בדו"ח שכתבה שליחת האו"ם פרמילה פאטן, השליחה המיוחדת לנושא אלימות מינית באזורי עימות. שר החוץ ישראל כ"ץ הגיע לדיון ועימו משלחת של משפחות חטופים, ונשא נאום נוקב.
"מה שראיתי בישראל היו סצנות של אלימות בלתי ניתנת לתיאור, שבוצעה באכזריות מזעזעת והובילה לסבל אנושי עז", אמרה פאטן בהתייחסה אל יום הטבח, כמו גם אל מציאות חייהן של החטופות שעדיין מוחזקות בשבי חמאס. לצד האמירות הללו היא הזכירה גם את הביקור שקיימה ברמאללה, שם פגשה "נשים וגברים מבוהלים ומוטרדים עמוקות בגלל הטרגדיה המתמשכת בעזה". למרות זאת, במשלחת הישראלית לאו"ם רשמו השבוע רגע קטן של הישג, בשל עצם קיום הדיון.

הדו"ח שכתבה פאטן בא לעולם לא מעט בשל אירוע מיוחד שקיימה המשלחת הישראלית בראשות השגריר גלעד ארדן בתחילת דצמבר, ועסק בפשיעה המינית של מחבלי חמאס. המטרה הייתה לרתום גם את הצד הליברלי של ארה"ב למאבק הצודק, ולשבור את השתיקה המחפירה של האו"ם וסוכנויותיו בנושא. סרטון ששלחה מזכירת המדינה לשעבר הילרי קלינטון הוקרן למאות המוזמנים, ומנכ"לית פייסבוק לשעבר שריל סנדברג נאמה. רק יומיים לפני כן, כמעט חודשיים אחרי הטבח, התייחס לראשונה ארגון הנשים של האו"ם, UNWOMEN, לפשעים, וגם זאת באופן מכעיס, שלפיו "יש לבחון את הטענות בנושא".
"הכנס ההוא היה משמעותי", אומר ארדן השבוע בריאיון מניו־יורק. "אפילו נשיא ארצות הברית הגיב על הדברים למחרת. CNN והניו־יורק טיימס קיימו תחקירים שהוכיחו את הפשעים, ומזכ"ל האו"ם הבין שחייבת להיות אמירה בנושא של הגוף שבראשו הוא עומד. לכן הוא שלח לישראל את פאטן, שהיא אישה מאוד הוגנת והגונה, למרות שמכניסים לה לדו"ח כל מיני איזונים שקריים".
המאמץ מאחורי כל וטו
בתחילת ימי המלחמה, המרחק מהארץ היה קשה במיוחד לארדן. התיאורים המצמררים החלו לזרום לניו־יורק בליל החג, כאשר בישראל כבר עלה הבוקר. לצד הקושי, היה לו ברור שהמאבק יגיע במהרה אל הזירה שהוא מופקד עליה. "הבנתי כמה לגיטימציה נצטרך בשביל מלחמה שלא תיקח יום או יומיים. כבר בהתכנסות הראשונה של העצרת הכללית התחילו לטעון שישראל פוגעת בבתי חולים בעזה, באמבולנסים. רציתי להראות את המציאות, שהיא הפוכה".
ארדן ביקש להציג בעצרת תמונה לא קלה של עמית מן ז"ל, הפרמדיקית שטיפלה בפצועים בבארי ונורתה למוות בידי המחבלים. "מד"א עזרו לי לקבל אישור מאימא של עמית לפרסם את התמונה. היא הקליטה לי הודעה ואמרה בבכי שזה לא פשוט לה אבל היא מבינה את החשיבות למדינה, ולכן היא מסכימה לפרסום וגאה בכך שהבת שלה נהרגה תוך כדי הצלת חיים. אישית, זה היה אחד הרגעים הכי קשים שהיו לי".
"האו"ם הוא מיצוי של כל העיוותים בעולם בבניין אחד. כמעט שליש מהמדינות המיוצגות כאן מוסלמיות, וגם אם הן יודעות מי זה חמאס הן מפחדות להגיד את זה בגלוי"
הוא מנסה להמחיש כיצד הזירה שאמורה לייצג את השאיפה לשלום, הפכה למקום המוטה מכולם. "האו"ם הוא מיצוי של כל העיוותים בעולם בבניין אחד. יש כאן נציגות ל־193 מדינות, כמעט שליש מהן מוסלמיות. גם אם הן יודעות מי זה חמאס וחלקן בהחלט שונאות אותו, הן מפחדות להגיד את זה בגלוי כי הן חוששות מהרחוב אצלן. בהמשך לכך, ויכוח עם 56 המדינות המוסלמיות האלה הוא עניין לא רצוי מבחינת מדינות אחרות שרוצות את תמיכתן כדי לקבל כל מיני תפקידים באו"ם, ובהם חברוּת במועצת הביטחון. כשאתה יושב בישראל אתה רואה רק את ההתנהלות בין ארצות הברית לבינינו, ואז, לפעמים בצדק, יש תסכול או כעס".
מול הוויכוח המתוקשר בין ממשל ביידן לגורמים מדיניים בישראל, שעלה השבוע לטונים חריפים יותר, ארדן מתאר איך המציאות נראית מהבניין שבשדרה הראשונה. "כשאתה יושב פה אתה רואה איך ארה"ב מותקפת במועצת הביטחון על התמיכה בנו מצד הרוסים והסינים, ומצד בעלות הברית של רוסיה וסין שלצערי הן היום הרוב באו"ם. אני לא יודע אם הציבור בישראל מודע לכך שלארצות הברית אין היום רוב באו"ם. גם ניקי היילי (שגרירת ארה"ב לאו"ם בממשל טראמפ; הכ"ח) ניסתה להעביר גינוי לחמאס באו"ם, ולא הצליחה. המצב מאז לא השתפר.
"ושיהיה ברור – חוץ מארה"ב אין שום חברה אחרת במועצת הביטחון שתטיל וטו למעננו, כפי שהיא עושה. בטח לא רוסיה וסין, ולצערי גם לא צרפת ובריטניה. אני רואה בתקשורת פה בארה"ב כמה ביידן מותקף וכמה מארבים עושים לו. אני פוליטיקאי ותיק ואני מבין כמה לחץ זה גורם בקמפיין שלו בשנת בחירות. צריך להבין את עומק העבודה מול האמריקנים; הווטו לטובתנו במועצת הביטחון הוא תוצר סופי, אבל בדרך יש עבודה יומיומית".
הכתבה המלאה תתפרסם מחר (שישי) במוסף "יומן" של מקור ראשון
