פקידי ממשל מקומי במחוז פיירפקס בווירג'ניה הודיעו להורים של תלמידי חטיבות הביניים במחוז הסמוך לוושינגטון הבירה שילדיהם יוכלו להיעדר מתכנים היסטוריים על שואת יהודי אירופה אם הם "בעלי חוויות שונות". ההודעה התייחסה להרצאה של ניצולת שואה שתתקיים מחר (ב') כחלק מתוכנית לימודי ההיסטוריה במחוז, שבמסגרתה בכל שנה התלמידים נפגשים עם ניצול שואה שמעיד על הזוועות שחווה.
"אנחנו מבינים שלתלמידים ישנן חוויות שונות", נכתב במייל. "אם אתם מעדיפים לבטל את הסכמתכם להשתתפות בפעילות זו, אנא שלחו דוא"ל למורה להיסטוריה של ילדיכם והוא יקבל מטלה חלופית".
- דו"ח חדש קובע: ב-2022 חלה עלייה של 180% באנטישמיות ובהכחשת השואה ברשת
- מה יגרום לניו יורק טיימס להפסיק לשנוא את ישראל?
בתגובה לשאילתה בעניין שנשלחה על ידי העיתון "וושינגטון אגזמינר" טענו מנהלי המחוז שההרצאה היא מסורת שנתית וכי האפשרות להיעדר ממנה איננה מסיבות אנטישמיות אלא דווקא משום שבעבר כמה תלמידים יהודים הביעו אי נוחות מהפעילות. "מסיבה זו, הנהגת בית הספר עושה כל מאמץ לשתף פעולה עם משפחות התלמידים ולעדכן אותם".
עוד נכתב בהודעה כי "פתיחת אפשרות הבחירה מאפשרת למשפחה לקבל את ההחלטה הטובה ביותר עבור ילדיהם".
מחוז פיירפקס, הגדול ביותר בווירג'יניה, ידוע כמקום שמכיל אוכלוסייה מוסלמית קיצונית. מסגד מקומי היה מקום התפילה של כמה מהמחבלים שהשתתפו בפיגועי 11 בספטמבר, ובראשו עומד אביו של אבראר אומיש, עד לאחרונה חבר במועצת החינוך של מחוז פיירפקס שהצביע נגד ייסוד דקות דומיה לקורבנות 11 בספטמבר וגם לקורבנות מתקפת חמאס בשבעה באוקטובר. הוא גם נשא נאום סיום שנה שעודד תלמידים "לזכור את הג'יהאד שלכם" ולדחות את הקפיטליזם.
ג'ניפר כץ, חברה מייסדת בארגון "מאוחדים נגד אנטישמיות" ואם לשני תלמידים במחוז, אמרה לאתר החדשות הימני "דיילי וייר" שהרצאות של ניצולת שואה אמורות להיות קשות מבחינה רגשית, והן חלק מהשגת הבנה מלאה של הטרגדיה. "אם תלמיד ספציפי קשור ישירות לשואה או לניצול שואה, והנושא רגיש מדי עבורו, אז ניתן לטפל בו על בסיס אישי. להגדיר אפשרות לביטול השתתפות זו טעות. בהתחשב באקלים העוין של תלמידים יהודים רבים ברחבי הארץ, חינוך חובה לשואה חשוב מתמיד. השואה היא יותר מסתם ללמוד ששישה מיליון יהודים נרצחו, אלא ללמוד איך זה היה יכול לקרות מלכתחילה".
אדל סקליה, אם לתלמיד באחת מחטיבות ביניים במחוז, צייצה ברשת X: "ניצול שואה מגיע לדבר עם כיתת ההיסטוריה של בני בכיתה ז' ביום שני, נפלא. עם זאת, מה שפחות נפלא הוא ביטול ההצטרפות לשיעור הזה מכיוון ש'אנחנו מבינים שלתלמידים יש חוויות שונות'. מה זה בכלל אומר?"
עוד הוסיפה סקאליה כי "השמאל נתון ללחץ של אסלאמיסטים קיצונים לעשות דמוניזציה לישראל בעקבות התקפות הטרור של חמאס על המדינה היהודית ב-7 באוקטובר. אם במייל היה כתוב, 'אנחנו מבינים שחלק מהסטודנטים רגישים מאוד והסיפורים של ניצול שואה מסוים יכולים להיות קשים ולגרום להם טראומה…' הייתי פוטרת אותם מחמת הספק, אבל זה לא קרה".
לא מדובר במקרה חריג או יחיד. לפני כחודש וחצי פורסם שקרן אנה פרנק הודיעה ששלושה בתי ספר בבריטניה החליטו לדחות את תוכניות החינוך לשואה אצלם בשל "מתיחות בקהילה".
מנכ"ל הקרן טים רוברטסון אמר אז ל"ג'ואיש כרוניקל" כי "יום הזיכרון לשואה הוא זרז שלא יסולא בפז לאיחוד אנשים ומקומות להנצחת השואה, ואירועי רצח עם אחרים. הזינוק בשנאה נגד יהודים מאז שבעה באוקטובר עשוי להוות איום על האחדות הזו, אבל הוא גם מכפיל את המוטיבציה שלנו לכבד את ששת המיליונים ולבנות עולם נקי מאנטישמיות".
בינתיים, הכחשה ובורות סביב השואה גוברות בקרב הדור הצעיר. בסקר של מגזין אקונומיסט ומכון יוגוב שנערך בדצמבר, 20 אחוזים מבני 18 עד 29 בארה"ב האמינו שהשואה היא מיתוס, ו-23 אחוזים הסכימו עם האמירה ש"השואה מנופחת". מתוך הנשאלים בין 30-44, 8 אחוזים דיווחו שהשואה היא מיתוס, כאשר בגילאים 44-64 המספר ירד ל-2 אחוזים. אף אחד מהנשאלים מעל גיל 65 לא השיב שהאירוע הוא מיתוס או נופח.