החונטה הצבאית השולטת בניז'ר – שעד לשנה שעברה נתפסה כבעלת ברית מרכזית של ארצות הברית במערב אפריקה – הודיעה שלשום (שבת) בטלוויזיה הממלכתית כי היא מפסיקה את מערכת היחסים הצבאית שלה עם ארה"ב.
ההודעה של דובר ממשלת החונטה, שהפילה בשנה שעברה את הנשיא של ניז'ר שנבחר באופן דמוקרטי, באה ישירות בעקבות ביקורה של עוזרת מזכירת המדינה של ארה"ב בבירה, ניאמיי. מרי קתרין פי, העומדת בראש ענף אפריקה במחלקת המדינה, ערכה את הביקור יחד עם הגנרל מייקל אי לנגלי, העומד בראש אגף המבצעים הצבאיים של ארה"ב באפריקה. משימה זו הייתה בין המאמצים הדיפלומטיים של ארצות הברית למצוא דרכים לעבוד עם ממשלות צבאיות באזור, שחווה עלייה חדה של אלימות איסלאמיסטית בשנים האחרונות.
בניגוד לתקוות האמריקניות, בהצהרה שנקראה בטלוויזיה, אמר אמאדו אבדרמאן, דובר החונטה, שממשלת ניז'ר "מגנה את הגישה המתנשאת" של ראש המשלחת האמריקנית האחרונה, שלדבריו ערערה את מערכת היחסים הארוכה בין שתי המדינות. הממשלה, אמר, "מגנה בתוקף" את ההסכם בין ניז'ר לצבא ארה"ב.

"הנוכחות האמריקנית בשטחה של ניז'ר אינה חוקית ומפרה את כל הכללים החוקתיים והדמוקרטיים", אמר אבדרמאן, והוסיף כי יש להתייעץ עם אזרחי ניז'ר לפני שמכניסים צבא זר לשטחם.
דובר מחלקת המדינה של ארה"ב, מתיו מילר, אמר בשבת כי גורמים רשמיים "מודעים להצהרה" וכי היא הגיע בעקבות "דיונים גלויים" השבוע עם מנהיגים בניאמיי, בהם הביעו את דאגות ארה"ב לגבי דרכה של החונטה השלטת. הוא הוסיף כי פקידי ארה"ב "בקשר" עם החונטה ו"יספקו עדכונים נוספים לפי הצורך".
על פי צבא ארה"ב, יותר מ-1,000 חיילים אמריקנים מוצבים בניז'ר. כמו כן, ארה"ב מחזיקה בבסיס מזל"טים בצפון המדינה, שלטענת גורמים רשמיים הוא חיוני למעקב אחר קבוצות קיצוניות באזור הסאהל, שמשתרע לרוחב יבשת אפריקה, דרומית לסהרה.

מחלקת המדינה אמרה מוקדם יותר החודש כי פי ולנגלי ייסעו לניאמי ב-12 במרץ וב-13 במרץ "כדי להמשיך בדיונים המתמשכים מאז אוגוסט עם מנהיגי המועצה הלאומית לשמירה על המולדת (CNSP) בנוגע לחזרתה של ניז'ר לדרך דמוקרטית ועל עתיד השותפות של שתי המדינות בנושאי בטחון ופיתוח".
בעקבות ההפיכה בשנה שעברה, ארצות הברית השעתה במידה רבה את הסיוע הצבאי לניז'ר, ומתמקדת רק במעקב והגנה על כוחות ארה"ב באזור. פי אמרה בראיון ל"וושינגטון פוסט" בחודש שעבר כי היא הדגישה את חשיבות המעבר של ממשלת ניז'ר לדמוקרטיה, ואמרה כי הסיוע של ארה"ב יישאר מושעה עד שניז'ר תקבע לוח זמנים להשבת הדמוקרטיה.
ממשלת ניז'ר סירבה עד כה לקבוע מועד לבחירות לנשיאות, והנשיא מוחמד בזום, שנבחר באופן דמוקרטי, נותר במעצר בית.
ניז'ר, יחד עם השכנות מאלי ובורקינה פאסו – המונהגות גם הם על ידי חונטות צבאיות – התקרבו יותר ויותר לרוסיה, שעשתה מאמצים בשנים האחרונות להרחיב את השפעתה באזור, במיוחד באמצעות שותפויות ביטחוניות. לניז'ר יש יחסי "מדינה למדינה" עם רוסיה, אמר אבדרמאן בשבת, והוסיף כי כל ההסכמים בין שתי המדינות נעשו בשקיפות. בדצמבר הודיעו רוסיה וניז'ר כי חתמו על הסכמי ביטחון חדשים, אך לא היה ברור אז במה עוסקים ההסכמים.

רוסיה פרסה בחודשים האחרונים, בבורקינה פאסו, כמה מאות חיילים השייכים ל"חיל אפריקה" – מה שמתואר על ידי גורמים רוסיים כיורש של קבוצת וגנר – בעוד שכ-1,000 אנשי צבא רוסיים נלחמים יחד עם צבא מאלי.
אבדרמאן הדגיש בהצהרתו כי יחסיה של ניז'ר עם רוסיה, יחד עם איראן, נמשכים עשרות שנים לאחור, וביקר את ארצות הברית על כך שניסתה "למנוע מהעם הריבוני של ניז'ר את הזכות לבחור בשותפים אלה ואת סוג השותפות שיכולה לעזור לו באמת להילחם בטרור".
זמן קצר לאחר ההפיכה ביקשה החונטה מחיילים מצרפת – שהיסטורית, הייתה שותפה ביטחונית מרכזית – לעזוב את המדינה, בעקבות הדוגמה שנתנו החונטות במאלי ובבורקינה פאסו. כל חונטה הצדיקה את ההפיכה שלה גם בהבטחה להתקדמות בתחום הביטחוני. אבל כמו במאלי וגם בבורקינה פאסו, ניז'ר ראתה הסלמה משמעותית בהתקפות של חמושים איסלאמיסטים בעקבות ההפיכה שלה.
גורמים בצבא ארה"ב אמרו כי הבסיס באגאדז, שנבנה לפני שש שנים תמורת 110 מיליון דולר, הוא חיוני למעקב אחר קבוצות קיצוניות הקשורות לאל-קאעידה ולמדינה האסלאמית, שהפכו יותר ויותר את אפריקה, ולא את המזרח התיכון, לזירה המרכזית שלהם.
בראיון שנערך מוקדם יותר השנה, הזהיר לנגלי כי אם ארה"ב תסגור את בסיס המל"טים, המהלך יהיה "בעל השפעה" על ניז'ר ועל האזור, ועל אסטרטגיית המלחמה בטרור הרחבה יותר של ארה"ב. "אם אנחנו לא יכולים לראות, אנחנו לא יכולים לדעת", אמר. "אם נאבד את אחיזתנו בסאהל, זה ידרדר את היכולת שלנו לבצע תצפית ולהתריע, כולל בנושא הגנת המולדת".