ועידת מקור ראשון לחברה וביטחון מתקיימת היום (ג') בשדרות בשיתוף מכון תכלית, במסגרתה התקיימה שיחה שעסקה בשאלה האם ישראל צריכה תפיסת ביטחון חדשה. הפאנל, בהנחיית הכתב הצבאי של מקור ראשון נועם אמיר, ובו השתתפו לבנת דימון אבני, לשעבר ראש המטה במל"ל וראש האסטרטגיה במכון תכלית; אל"מ במיל' מירי איזין, מנכ"ל המכון למדיניות נגד טרור (ICT), אוניברסיטת רייכמן; אלוף במיל' גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי; אלוף במיל' יעקב עמידרור, לשעבר ראש המל״ל וראש חטיבת המחקר באמ״ן ואלוף במיל' מיקי אדלשטיין, לשעבר מפקד אוגדת עזה ומח"ט הנח"ל.
Video: צילום: גו לייב
עמידרור טען בפאנל כי "כשניתוח לא מצליח אז שואלים את הרופא אם הוא עבד לפי הפרוטוקול. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו האם האירוע של השבעה באוקטובר היה לפי הפרוטוקול ואם כן, אז האם צריך לשנות אותו".
"בשבעה באוקטובר שום דבר לא עבד בשלושה היבטים: התפיסה שכולם החזיקו בה שהחמאס הוא לא איום אימננטי, שהוא מורתע ולא מעוניין בעימות. כולם בצבא ובממשלה חשבו שזה לא איום של מחר בבוקר. ההיבט השני הוא שהתפיסה הצבאית כשלה. לא החזקנו בהגנה מול המתקפה ולמעשה שום דבר לא עבד ביום הפקודה. הדבר השלישי זה כשל המודיעין, בשב"כ ובאמ"ן, שכשלו בשתי רמות. הם לא העריכו את פוטנציאל האיום וגם לא את ההתראה של אותו יום. השאלה היא האם הטעויות האלה מחייבות שינוי בשיטת הביטחון או שפשוט לא עבדו לפי השיטה ותפיסת הביטחון. אני חושב שצריך להיזהר בהסקת מסקנות עכשיו לגבי השינויים הנצרכים בתפיסת הביטחון. יש לי כמה השערות לגבי מה שצריך לעשות".
צפו בשידור הישיר מהוועידה:
"בעולם המקצועי מסתכלים על צה"ל ואומרים כל הכבוד", סיפר עמידרור, "זאת מלחמה מסובכת באזור קשה. מספר הנפגעים שיש לחיזבאללה, בלי שהוא זז יותר מדי, הוא יותר גדול ממספר הנפגעים של צה"ל שפועל בתוך הרצועה. לפני מספר שנים העריכו שכל פעולה לכיבוש הרצועה יביא למספר נפגעים בין 600 ל-2,000. והיום אנחנו ב-250 בארבעה חודשים".

אדלשטיין התייחס גם הוא לסוגייה וציין כי "ההרתעה לא עבדה וברור שהפרשנות שלה הייתה כושלת. ההתראה המקדימה לא הייתה, וגם כשלנו בהגנה והוכרענו. לקח לנו יומיים לכבוש מחדש את כל היישובים ועוד יומיים לטהר הכל. וגם בהכרעה מהירה אנחנו לא עומדים כי אנחנו עדיין בעזה". הוא הוסיף והצטרף לדבריו של עמידרור והדגיש כי "צריך להיזהר וללמוד את הכל. הפרשנות שלנו למה היא הרתעה הייתה לא נכונה. היינו במדיניות שלא יוזמת ועושה מהלכים כדי לשמר את ההרתעה מול חמאס. ובהתאמה לכך נבנתה דרך ההיערכות שלנו. צריך להבין איפה נוצר השיח הזה".
לשאלה איך ישראל תשפיע על רצועת עזה ביום שאחרי, אמר ראש המל"ל לשעבר עמידרור, כי הסיסמאות בשיח לא מובילות למשהו אמיתי. "האמירה שצריך להפוך את המעשה הצבאי למשהו מדיני היא תיאורטית. את יפן שינו עם שתי פצצות גרעין ואת גרמניה עם חלוקתה לשניים ושליטה בה להרבה שנים. אנחנו צריכים להגיע למצב שמתייחסים לרצועת עזה כמו לשטח A. צריך לנקות את השטח, זה ייקח בין חצי שנה לשנה. ביהודה ושומרון זה לקח 4 שנים אחרי חומת מגן. היחס לרצועת עזה צריך להיות שצה"ל לא נמצא בשטח אבל אם יש התראה מודיעינית אז הוא נכנס בלי בעיה".