ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות קיימה היום (ג') דיון בנושא סטטוס לימודי עברית באולפנים לעולים חדשים.
לפני כשבועיים עצר משרד העלייה והקליטה את האפשרות לקבל שוברים ללימוד עברית באולפנים הפרטיים לעולים חדשים. לטענת העולים החדשים והאולפנים הפרטיים, צעד זה נעשה ללא התראה מוקדמת וללא אפשרות להתארגנות מתאימה הן מצד העולים והן מצד האולפנים. מעבר לעצירה הפתאומית של מימון השוברים, עולים חדשים רבים מתלוננים כי הם לא מקבלים את התשלום שכבר הובטח להם ללימוד באולפן פרטי.
לאחר 16 דיוני מעקב בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, נחתם בחודש אוגוסט האחרון הסכם שכר עם המורים באולפנים הממלכתיים שבאחריות משרד החינוך. מספטמבר 2023, גויסו 39 עובדי הוראה חדשים וכעת לא קיים מחסור במורים באולפנים הממלכתיים. מאז חתימת הסכם השכר עם המורים, 10,352 תלמידים סיימו את לימודיהם באולפנים וזמן ההמתנה ללימודים באולפנים הציבוריים התקצר באופן משמעותי.
מנהלי אולפנים פרטיים סיפרו בוועדה על הבעיות שנוצרו בעקבות עצירת חלוקת השוברים. אלכס ללוש, מנכ"ל אולפן "שלי" סיפר כי "כבר היום יש מאות עולים שרוצים ללמוד באולפנים הפרטיים אך הם לא מקבלים מימון מטעם המדינה". עמי שטיינברגר, מנכ"ל אולפן "לעניין" הוסיף כי "בלי תוכנית השוברים, יהיו אלפי עולים שלא יוכלו ללמוד באולפנים הפרטיים במסלול שמתאים להם. יש אצלי הרבה מאוד תלמידים שהתחילו ללמוד אך אין להם את המימון מטעם המדינה".
קרולינה, עולה חדשה שלומדת באולפן פרטי שיתפה בסיפורה האישי: "אני אמא לתינוק קטן והלמידה באולפן הפרטי מאפשרת לי ללמוד בשעות נוחות ובלמידה מקוונת, דבר שלא מתקיים באולפנים הממלכתיים".
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת עודד פורר, אמר כי "משרד העלייה והקליטה עצר את הפרויקט של מימון האולפנים הפרטיים ללא כל הודעה מוקדמת, דבר שיצר נזק כספי גדול לאולפנים ולעולים החדשים. גם אם התקבלה החלטה לעצור את המימון לאולפנים הפרטיים צריך לתת זמן היערכות לקראת מהלך שכזה. המהות של השובר לאולפן פרטי הוא סיפוק של מגוון פתרונות ללימוד עברית לעולים החדשים. התחרות במענים בין האולפנים הממלכתיים לציבוריים תייצר רק הוראה טובה יותר עבור העולים".
"העצירה המיידית של חלוקת השוברים ללא הודעה מוקדמת היא תקלה מנהלתית שלא נותנת לעולים ולאולפנים החדשים זמן התארגנות למדיניות החדשה", הוסיף פורר. "אנחנו נקיים דיון מעקב במהלך הפגרה ונרצה לקבל עדכון מסודר על מצב הלימוד באולפנים הפרטיים. משרד העלייה והקליטה חייב לשתף את האולפנים הפרטיים בשיח עוד בטרם קבלת ההחלטות על שינוי בחלוקת השוברים".
סיון גולדשטיין הבר, סמנכ"לית במשרד העלייה והקליטה, ציינה כי יש היום 4,000 עולים שלומדים במסלול השוברים באולפנים פרטיים ועוד 1,000 עולים חדשים שקיבלו את האישור ללמוד, אך טרם מימשו את הזכאות שלהם. "עד תחילת המלחמה באוקראינה, תקציב משרד העלייה והקליטה לאולפנים הפרטיים באמצעות שוברים היה 20 מיליון שקלים. אנחנו הולכים לצמצם את התקציב המוגדל של האולפנים הפרטיים שהיה בזמן המלחמה באוקראינה ולהתאים אותו למצב הנוכחי. החל מ-6 במרץ, עולים חדשים לא יכולים לבקש שובר לאולפן פרטי".
"יש לנו אחריות על הקופה הציבורית", הוסיפה גולדשטיין הבר, "ולכן סגרנו באופן זמני את האפשרות לקבל את השוברים לאולפנים הפרטיים. בשבועות הקרובים אנחנו נגבש את המדיניות החדשה לקבלת השוברים הפרטיים. אין לנו כוונה לסגור את האולפנים הפרטיים. אנחנו מקווים להגיע לחלוקה של 5,000 שוברים בשנה. אנחנו נמצאים בתוך מורכבות תקציבית, אבל כל מי שקיבל זכות לשובר יקבל את כספי המימון לאולפן הפרטי".
מעוז ביגון, מנהל אגף חינוך מבוגרים במשרד החינוך אמר כי "ההסכם הקיבוצי החדש נתן לנו אפשרות לגייס מורים חדשים ולשמר מורים שכבר נמצאים במערכת. יש לנו מורים שנמצאים ברשימת המתנה שמבקשים ללמד בכיתות האולפן הממלכתיים, דבר שלא היה עד עכשיו".