משרד העלייה והקליטה השיק אמש (ג') את התוכנית "רפורמה בעברית", אשר מטרתה לענות על צרכי העולים החדשים ללימודי עברית ללא המתנה, בסמוך למועד העלייה ואף לפני כן. פרסום התוכנית הוקדם ביממה, זאת בשל הדיון שהתקיים בוועדה העלייה והקליטה של הכנסת, שם דנו בהפסקת השוברים לאולפנים הפרטיים ותקפו את המשרד.
מטרת התוכנית היא לאפשר לעולים החדשים לרכוש את ידיעת השפה העברית מוקדם ככל האפשר. התוכנית הושקה עקב העלייה החדה בפתיחת תיקים חדשים ברחבי העולם והצפי לעולים רבים שיגיעו בקרוב לישראל, לאור העובדה כי הפתרונות הקיימים לא מספיקים לענות על הצורך הרב. מאז תחילת מלחמת חרבות ברזל חלה עלייה חדה בפתיחת תיקי העלייה ממדינות שונות. בצרפת למשל, עלייה של כ-300 אחוזים, למעלה מ-100 אחוזים בארצות הברית, 150 אחוזים בקנדה וכ-40 אחוזים בבריטניה – כך על פי נתוני הסוכנות היהודית. הצפי הוא כי נתונים אלו ימשיכו לעלות בעיקר הודות לתוכנית שהושקה לאחרונה על ידי משרד העלייה והקליטה – "אף על פי כן", אשר מסיעת לעולים בכל הנוגע לדיור, תעסוקה ואקדמיה.

עד כה לימודי העברית סופקו לעולים באמצעות אולפני משרד החינוך או אולפני השוברים – אולפנים פרטיים אשר מומנו על ידי משרד העלייה. אולפני השוברים היוו פתרון זמני, עקב מחסור באולפנים ממשלתיים, כאשר בשיא כ-5,000 עולים נאלצו להמתין ללימודי עברית. על מנת לספק את הצורך הבסיסי של לימוד השפה העברית, משרד העלייה והקליטה שילש בשנתיים האחרונות, מאז גל העלייה מאוקראינה ורוסיה ובעקבות המלחמה, את תקציב השוברים כפתרון זמני במקביל לפיתוח מענה נכון יותר.
בתגובה לטענות שעלו אתמול בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, אמרו במשרד כי הנתונים מראים שמאז 2022 הוגבר תקצוב אולפני השוברים והושקעו בהם למעלה ממאה מיליון שקלים. זאת, בהשוואה לתקציב הבסיס שעמד על כ-20 מיליון שקלים בשנה. סכום זה הושקע כיוון שבשנים אלה חסרו למעלה מ-90 מורים באולפנים הממשלתיים. על מנת לפתור בעיה זו, שר העלייה והקליטה אופיר סופר ומנכ"ל המשרד פעלו לצרוף מורי האולפנים לרפורמת אופק חדש ובכך שיפרו את תנאיהם בכ-30 אחוזים.

בשנה החולפת למדו למעלה מ-8,400 תלמידים באולפני השוברים, כשבמשרד מעריכים כי השנה מתוכננים ללמוד רק כ-5,000 עולים באולפנים הללו ועשרות אלפים במענים החדשים שהושקו כעת במסגרת הרפורמה החדשה. המשרד צופה כי ב-45 הרשויות המקומיות הזכאיות יוקמו כ-68 כיתות בהם ילמדו כ-1,700 תלמידים בסך הכול. נכון להיום, כעשר רשויות כבר התחילו להפעיל את האולפנים.
"מטרת אולפני השוברים הייתה לייצר המשך למידה רק אחרי הלימוד באולפנים הממשלתיים", מסביר אביחי כהנא מנכ"ל משרד העלייה והקליטה. "בשל מלחמת רוסיה אוקראינה והגעת גלי עלייה נרחבים מצד אחד, וחוסר במורים ובכיתות אולפן מהצד השני, הפכו אולפני השוברים לפתרון זמני ראשוני לממתינים לאולפן הממשלתי. ככאלה המענה שניתן על ידם לרבות התקציב שהוצמד לו עלה פי שלושה בהשוואה לתכנון המקורי".
"מהלך חשוב זה יגרום לכך שכעת יוחזרו אולפני השוברים לתפקידם המקורי, כשלב המשך בלבד לאולפנים הממשלתיים. לאור שיתוף הפעולה רב השנים תמוה כי גופים, שחרטו על דיגלם שהם פועלים למען העולים ממניעים אידאולוגיים, כעת פועלים מאינטרסים כלכליים צרים", הוסיף כהנא.
עיקרי התוכנית:
פתיחת אולפנים חדשים באמצעות שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות: עד עכשיו אולפני העברית פעלו דרך משרד החינוך או כאולפנים פרטיים באמצעות שובר ממשרד העלייה והקליטה. כעת, המשרד החל בשיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות, על מנת לפתוח אולפנים נוספים שיפעלו לא רק בשעות הבוקר אלא בכל שעות היום, על מנת לענות לצרכים שונים של אוכלוסיית העולים.
"דיגיטל בקהילה": לימודי עברית אונליין, טרם העלייה או לאחריה – באמצעות פורטל campus.IL משרד העלייה והקליטה מציע לימודי עברית אונליין בהיקף של לפחות אלף שעות. הלימודים מתקיימים לצד מעטפת קהילתית על פי שפת האם, מדינה, מקצוע, כמו עובדי רפואה, וזאת על מנת לאפשר לעולים לצד לימודי העברית ליצור קשרים חברתיים עם עולים אחרים ולהתכונן להמשך הקריירה שלהם גם בישראל. נכון להיום קהילת לימודי העברית עבור דוברי צרפתית ואנגלית כבר זמינה ובקרוב תושק קהילה עבור דוברי השפה הרוסית.

שר העלייה והקליטה, אופיר סופר אמר כי, "ידיעת השפה העברית היא צורך בסיס להתאקלמות העולים בישראל, הן מההיבט החברתי והן מההיבט התעסוקתי ובטח בכל הנוגע לתחושת השייכות. חשוב לנו שכל עולה, מבוגר או צעיר, יוכל ללמוד עברית בשלב מוקדם ככל האפשר בסמוך למועד עלייתו ארצה או אף קודם לכן. הרגשנו שהפתרונות הקיימים לא יענו על הצרכים הגדלים ככל שהעלייה גוברת ולכן השקנו את התכנית החדשה עם מגוון פתרונות יעילים שיענו על הצורך הראשוני והכל כך אלמנטרי של כל עולה ועולה. משרד העלייה והקליטה פועל להציע מגוון פתרונות לימוד עברית לעולים חדשים בישראל, ולראשונה עוד לפני הגעתם לארץ. המשרד מקדם לראשונה פתרונות חדשניים שמשלבים התאמה אישית ללימודי העברית ותוך חיבור לקהילה. הרפורמה בלימודי העברית היא חלק ממהלך כולל שרואה את צרכי העולה בצורה הוליסטית. אנו מוכנים ונערכים לקבל גם את גל העלייה בעקבות אירועי המלחמה".
למרות השקת התוכנית החדשה, יש לא מעט ביקורת על כך שהמענה הוא לא מספק. אלקס ריף, מנכ"לית לובי המיליון אומרת כי "זאת לא פעם ראשונה שהשר מוביל מהלך שפוגע בעולים באמתלה לשיפור שירותים. מהלך דומה נעשה לפני שנה כשהשר עצר את הקליטה הישירה לעולים מרוסיה שהצילה אותם מהמלחמה. מעל 350 עולים כבר סורבו לקבלת שוברים לאולפן ללא שניתנה להם אלטרנטיבה".
ריף מציינת כי בשנתיים האחרונות הגיעו יותר מ-100 אלף עולים ממדינות ברית המועצות לשעבר, "ממחקר שעשינו בלובי המיליון בינואר 2024 בקרבם עולה כי גם כיום – 50 אחוזים מהמשיבים ממתינים לאולפן, לומדים עצמאית עברית או לא מתכוונים ללמוד באולפן כלל. נתונים אלו מעידים על המענים הבעייתיים הקיימים כרגע וכעת מבקשים לקצץ גם באלה בטענה שיש אלטרנטיבות, כאשר בפועל רובן אינן מספקות: אולפנים עירוניים יש רק בעשר רשויות, אולפן דיגיטלי נמצא בהרצה בלבד וטרם הוכחה יעילותו ואולפנים ממשלתיים לא יכולים לספק את המענה לכלל הביקושים הקיימים כעת, במיוחד אחרי ייבוש של מעל עשור ותחילת הבראה בדמות הסכם שכר למורות שהיה צריך להיחתם לפני שנים אך נחתם רק לפני שנה. חשוב להזכיר, שהאולפנים הפרטיים הוכנסו מראש לשימוש במטרה לספק מענה מקצועי ואישי יותר ללמידת עברית. כיום באולפן פרטי יש כ-40 שעות פר תלמיד. בציבורי רק כ-20 שעות. בעירוניים צפוי עוד פחות. האם קליטת העלייה שלנו כל כך טובה שיש מקום לפגיעה כל כך קשה בלימודי העברית, כבוד השר? עולים רבים סמכו על מענה השוברים כדי ללמוד עברית כתנאי בסיסי לקליטה בישראל. הובלת רפורמה בתחום היא הכרחית, אבל רפורמה נכונה עושים בהדרגה, תוך עדכון של העולים עצמם ובעיקר- רק אחרי שמוודאים שיש מענים אלטרנטיביים יעילים ומוכחים מקצועית".