בצה"ל עוברים מאווירת דשדוש לתחושה של הכרעה מתקרבת – כך לפחות מרגישים בצבא בעקבות הפעילות בעשרים הימים האחרונים ברצועת עזה. אף שהמתקפה ברפיח טרם יצאה לדרך וכלל לא ברור מתי ואיך תמומש, בצבא אומרים שהם מעודדים מחיסולו של בכיר חמאס מרוואן עיסא בנוסייראת שבמחנות המרכז ב־11 במרץ, מהצלחתו של המבצע בבית החולים שיפא בעיר עזה, ומהתפתחותו של המבצע בשכונה הקטרית מדינת חמד בצפון־מערב חאן־יונס, שהוגדר תחילה כמבצע נקודתי והתפתח להשמדת עשרות המבנים בשכונה.
כששאלתי השבוע איש צבא בכיר מה הכי הפתיע אותו בלחימה בחודש מרץ הוא ענה לי בלי היסוס: "הקלות. הקלות בהגעה ליעדים, ההפתעה, הכניעה ההמונית של המחבלים, והעובדה שהאויב לא העלה בדעתו שצה"ל יחזור לבית החולים שיפא ושצה"ל יהרוס את חמד".
לפי התיעוד מן הרצועה, ההרס בשכונה הקטרית הוא חמור. במרכז השכונה ובפאתיה הדרומיים לא נשאר בניין אחד עומד. בצה"ל מספרים שאימוני יחידות הקומנדו לקראת המבצע בחמד נערכו בשכונות ישראליות בנתיבות ובאשקלון; אחרי הכול, השכונה הקטרית בחאן־יונס דומה לשכונות מגורים ישראליות מוכרות – בניינים של חמש או שש קומות, ובכל קומה ארבע דירות של ארבעה או חמישה חדרים. הקטרים בנו את השכונה במקומם של היישובים הישראליים החרבים קטיף ונצר־חזני, וב־2016 חנכו אותה תחת הכותרת "בונים את עזה".
אף שהטענה הייתה שהשכונה נבנית למען עניי עזה, ולכן היא כונתה גם "שכונת העניים", חמאס שלט ברוב הבתים והפך אותם למפקדות צבאיות ולמוצבים טקטיים. היתרונות, מבחינת המחבלים, היו הגובה, המרפסות והגגות, וגם הבנייה החזקה והאיכותית. בחמד אין די בפגז טנק לעבר הקיר החיצוני של הבית כדי להשמיד את האויב המתבצר בפנים – ואם רוצים למוטט בניין שלם צריך להתאמץ מאוד.
לפי תוכנית המבצע המקורית ביקש צה"ל להתמקד רק בבניינים "מופללים". הוא נאלץ בסופו של דבר להשמיד את רוב השכונה. מחבלים שנסוגו מחאן־יונס השתלטו על הדירות, והכריחו את התושבים שם להישאר בבתיהם ולשמש מגן אנושי. "כמעט בכל מבנה שם היו ארבעה מחבלים לפחות, ובניגוד להערכות בתחילת התמרון שלא מוכרחים להשמיד את כל השכונה, אפשר לומר שלקראת הסוף חמד נהרסה באופן מוחלט כמעט", אומר לנו איש הצבא הבכיר.

הכוחות נכנסו עם שני צוותי קרב חטיבתיים – חטיבה 7 של השריון וחטיבת גבעתי. אחרי שכיתרו את השכונה, הכוחות דרשו מהתושבים להתפנות וסיננו את האוכלוסייה הנסוגה דרומה דרך "נקז", ובמקביל הצבא פלש פנימה. "כשהשמש זרחה רוב האוכלוסייה יצאה דרומה", מתאר איש הצבא הבכיר. "רק כשהצבא נכנס, וכאילו הופך למגן האוכלוסייה, התושבים מרגישים בטוחים לעזוב. לפני כן הם חוששים לחייהם, ונשארים בלית ברירה לשמש מגן אנושי. מרגע זה כל מי שנשאר בשכונה נחשב לאויב".
לוחמי מגלן, אגוז, שייטת 13 וסיירת גבעתי חיסלו מחבלים ברחבי השכונה. "מצאנו שם מחבלים כנועים שהופתעו מאוד מהכניסה המהירה, ורבים מהם נפלו בשבי", אומר איש הצבא הבכיר. ההפתעה פגעה ביכולתם של המחבלים בחמד להטמין מטענים שיפריעו לכניסת הכוחות. מטוסי קרב הפציצו מבנים שנשקף מהם איום, ומחבלים שניסו להימלט חוסלו מהאוויר. בלחימה בתוך הדירות עצמן פעלו הלוחמים בחיפוי טילים, טנקים ומטוסי קרב, והשתמשו בכלבי יחידת עוקץ ובכוחות יהלֹ"ם. "הקרבות לא היו קשים", אומר קצין שלחם בחמד. "רוב המחבלים נכנעו או חוסלו. כשהכנסנו רחפנים וכלבים עם מצלמות ראינו את המחבלים החמושים המומים. הם הביטו במצלמות והבינו שזה או כניעה או מוות. הרוב הרימו ידיים, ומי שבחר להילחם, מת".
באחד המבנים, לדברי לוחמי אגוז, התבצרה משפחה של מחבלים: אבא, בן ומחבל נוסף עם אם המשפחה, שתי בנות ועוד ילד קטן ששימשו כמגן אנושי. במהלך הקרב שהתפתח שם, האב הרג את אחת מבנותיו כשהשליך רימון לעבר חיילי צה"ל אך כשל ופגע בה במקום בכוחותינו. לוחמי צה"ל חילצו את האם ואת הבת הנותרת יחד עם הילד הקטן, וחיסל את שלושת המחבלים. "הקרב הזה ארך שעות, והציג היטב את הציניות של חמאס בניצול בני משפחה כמגן אנושי", אמרו הלוחמים.
מקור צבאי סיפר שהפשיטה הביאה לחיסולם של עשרות מחבלים, בדרך כלל מטווח קצר, ולנפילתם בשבי של עשרות מחבלים נוספים. השבויים נחקרו בשב"כ וביחידה 504 באמ"ן.
כיבוש חוזר
כמו המבצע בחמד, גם הכניסה לשיפא – כיבושו השני של "בית החולים" המשמש כמוקד חמאס בעיר עזה – תוכננה במשך זמן רב. בצה"ל ובשב"כ מחשיבים אותה לאחת התחבולות הגדולות של המלחמה עד כה. בחמאס לא חשבו שצה"ל יחזור וישתלט על שיפא, ולכן חזרו לבית החולים, לקחו לעצמם מחלקות שלמות בקומות העליונות והשתמשו בהן לצורכי חמאס, וחזרו אל המרתפים. בקומה שלוש בשיפא ישבה מחלקת השכר של חמאס; לאחר כיבושו המחודש של בית החולים צה"ל תפס שם אלפי מעטפות מזומנים ששמות מחבלים רשומים עליהן. כל מי שהיה צריך לקבל שכר הגיע לבית החולים. בקומה ארבע שכנה המחלקה המבצעית, שאחראית לתכנון הקרב, ומשם נשלחו פקודות לפעילים בקומת המרתף.
המחבלים שנתפסו בשיפא סיפרו בחקירות כמה פשוט היה לצאת ממרתפי בית החולים למשגר רקטות מוטמן, לירות לעבר ישראל ולחזור באין מפריע. "איזה יהודי משוגע יחזור לשיפא", הם סיפרו לחוקרי 504. "אתם יהודים, אתם לא תתקפו את בית החולים, זה המקום הכי בטוח".
במבצע ביקש צה"ל לכלוא את מאות המחבלים בבית החולים, לחסל את מי שיתעקשו להילחם, ולהתמודד עם הצרכים של החולים המאושפזים בו. "תכננו הכול, אבל לא תכננו דבר אחד: שהכול יצליח", סיכם את המבצע קצין שלחם בשיפא. "היו לנו המון תרחישי תקלות, וברוך השם כלום לא התגשם. הם היו בהלם. קרבות עם מחבלים מאומנים ביותר הסתיימו מאוד מהר. כשהם עברו מלחימה ל'היתקלויות', גם עם זה התמודדנו, אבל לצערנו היו לנו נפגעים".
בכירים בארגון הטרור, ששמותיהם לא הותרו עדיין לפרסום, נתפסו בידי הלוחמים כבר בשעות הראשונות של המבצע בשיפא. העובדה הזאת הביאה כנראה להודעת ארגון הטרור חמאס שהוא "נערך מחדש" בעקבות נפילת כמה מהבכירים, שמחזיקים כנראה במידע רב ערך על פעילות הטרור שלו. בצה"ל בטוחים שחמאס מבולבל ומוכה הלם בעקבות המבצע בשיפא. המודיעין שנתפס שם סייע לכוחות התקיפה לאתר מטרות רבות בכל רחבי רצועת עזה. ההערכות הן כי צה"ל תקף השבוע בעזה בעוצמה רבה יותר ממאה מטרות, שנוצרו בין השאר מהמודיעין שנתפס בשיפא.
חלק מהתקיפות נערכו ברפיח, עיר הגבול שצה"ל צריך לפעול בה כדי להשלים את מיטוט ארגון הטרור ולהשיג חופש פעולה מלא כמעט ברצועה. עשרות הרוגים נמנו שם השבוע בעקבות תקיפות צה"ל. "במבצע של אמ"ן, שב"כ וחיל האוויר, הרגנו בכירים ב'וועדות החירום' של חמאס במרחב רפיח, שסייעו לזרוע הצבאית לבסס את שליטתה בעיר", אמר לנו השבוע מקור ביטחוני. "ועדות החירום" נועדו לארגן את פעילות חמאס ב"מרחבים הומניטריים" המאכלסים את המפונים מרחבי הרצועה שהתרכזו באזור רפיח – להשתלט על חלוקת המזון והסיוע, לשמור על הסדר ועל הנאמנות לחמאס, וגם לארגן פעילות טרור בקרב הפליטים.
גם בתום החודש רב ההישגים הזה, ברצועה יש עדיין אלפי מחבלים. בצה"ל מעריכים ש־18 מגדודי חמאס ברחבי הרצועה פורקו, אך המחבלים עדיין פועלים בשני גדודים מאורגנים במחנות המרכז, בעיקר בנוסייראת, ובארבעה גדודים מאורגנים ברפיח. מחבלים רבים אחרים עדיין פועלים בשטח אבל מערכות הפיקוד והשליטה שסייעו להפעלתם עד כה התמוטטו ואינן קיימות עוד.