"כתם נוסף על האו"ם", כך כינתה אמש תגובת משרד החוץ את דו"ח הביניים של ועדת הבדיקה העצמאית שמינה מזכ"ל האו"ם לבחינת אונר"א, סוכנות האו"ם המנציחה את הפליטות הפלסטינית.
"דו״ח הביניים של ועדת הבדיקה העצמאית הוא ניסיון לכסות על המחדלים של אונר״א במטרה לאפשר החזרת המימון לארגון", נכתב בהודעת משרד החוץ. "למרות המידע המפורט שהציגה ישראל על החדירה העמוקה של ארגוני הטרור חמאס והג'יהאד האסלאמי לתוך אונר"א בעזה, שהראה בין השאר כי יותר מ-2,000 עובדים באונר״א חברים בארגוני הטרור, חמישית ממנהלי וסגני מנהלי בתי הספר הם אנשי חמאס וביותר מ-30 מתקנים של אונר״א נמצאו מנהרות או תשתיות טרור אחרות. דו"ח הביניים של הוועדה לא כולל אפילו את האמירה הפשוטה שעל אונר"א לפטר ולהימנע מלהעסיק חברים בארגוני הטרור חמאס".
"כל ההצעות לרפורמות קוסמטיות שמציעה הוועדה הן חסרות משמעות ומתעלמות מהבעיה האמיתית שארגון אונר״א הוא חלק מתשתית הטרור של חמאס", הוסיפו במשרד החוץ. "מסקנות הוועדה הן כתם נוסף על האו״ם ומזכ״ל האו״ם. ישראל קוראת למדינות התורמות לא לאפשר לכספי משלם המיסים שלהן לזרום דרך אונר"א לארגוני טרור, ולהסיט את המימון לארגונים הומניטריים אחרים בעזה".
ועדת הבדיקה הוקמה לפני כחודשיים על ידי מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש לאחר ההוכחות הישראליות כי עובדי אונר"א היו שותפים לטבח שביצעו פלסטינים בישראלים ב-7 באוקטובר. הוועדה הוקמה במטרה לבחון "האם הסוכנות עושה כל שביכולתה כדי להבטיח ניטרליות". גוטרש מינה את חבריה בהתייעצות עם מזכ"ל אונר"א, פיליפ לזריני. קתרין קולונה, שרת החוץ לשעבר של צרפת, מונתה לעמוד בראש הוועדה ואיתה שלושה מכוני מחקר, שלא ידועים בעמדה הניטרלית במיוחד שלהם עצמם; מכון ראול ולנברג בשבדיה, מכון מיכלסן בנורבגיה והמכון הדני לזכויות אדם.
שר החוץ ישראל כ"ץ בירך בתחילה על הקמת הוועדה, וקולונה אף הגיעה לישראל כדי לבחון את הראיות. במהלך ביקורה הוצג בפניה חומר מודיעיני בנוגע להיקף ועומק היטמעות פעילי חמאס באונר"א, כמו גם השימוש שעושה ארגון הטרור חמאס במתקני אונר"א, בראשם בתי ספר ומרפאות לאחסון אמצעי לחימה ולביצוע ירי רקטות לעבר ישראל, תוך סיכון חייהם של תושבי רצועת עזה. כמו גם חומרים מודיעיניים בנוגע למיקום מנהרות הטרור של חמאס ופירים במתקני אונר"א ובסמוך להם.
עם זאת, דו"ח הביניים וההמלצות שהוגשו למזכ"ל האו"ם, מצאו כי "לאונר"א יש מספר לא מבוטל של מנגנונים ונהלים כדי להבטיח עמידה בעקרון ההומניטרי של ניטרליות". הדו"ח הסופי של הוועדה צפוי להתפרסם ב-20 לאפריל.
באופן לא מפתיע, אמר לזריני בשבוע שעבר בריאיון כי לאונר"א יש כרגע מימון שמספיק עד לחודש מאי, זאת לאחר שמספר מדינות חידשו את התרומות שלהם לסוכנות שהוכח שמשתפת פעולה עם טרור. על פי סוכנויות הידיעות, כוויית העבירה את התרומה השנתית שלה בסך שני מיליון דולר, וצרפת מתכוונת לחדש את התמיכה ולעביר יותר מ-30 מיליון אירו לאונר"א השנה.
מסתמן כי הציפייה של מזכ"ל אונר"א היא כי צוות הבדיקה של האו"ם שלמינויו היה שותף, יפרסם מסקנות שיחדשו הזרמת מימון נוסף לארגון.