התקיפה הבלתי מכוונת של צה"ל על שיירת הסיוע של ארגון המטבח המרכזי העולמי, שנסעה לאורך חופי עזה ביום שני בלילה, בה נהרגו שבעה עובדי סיוע, עלולה להאפיל על שורה של צעדים שצה"ל נוקט כדי להקל על העברת הסיוע לרצועה.
בעקבות התקרית הקשה, שר הביטחון יואב גלנט ערך אתמול (שלישי) דיון יחד עם הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי, ועם בכירי מערכת הביטחון. גלנט התייחס לאופי הטראגי של האירוע והדגיש את החשיבות של ביצוע חקירה יסודית ומקצועית, שלאחריה יבוא יישום לקחים.
"השר דן בסביבה המורכבת שבה נדרשים חיילי צה"ל לפעול על בסיס יומיומי והכיר בחשיבות של חיזוק מנגנוני התיאום עם שותפים מרכזיים", נמסר ממשרדו.

בנוסף להוראה לכנס צוות מיוחד לחקירת האירוע, הנחה גלנט את מערכת הביטחון להקים גם חדר מצב משותף בין פיקוד הדרום של צה"ל וארגוני הסיוע הבינלאומיים לתיאום טוב יותר של חלוקת סחורות הומניטריות בעזה. כמו כן, הוא הורה לצה"ל לתמוך במנגנוני החלוקה על ידי הקצאת משאבים מתאימים, ולתדרך ארגונים ושותפים בינלאומיים בפרטי האירוע ובפרטי הפעולות הננקטות לתחקורו.
בחודשים האחרונים עבד צה"ל בשיתוף פעולה הדוק עם WCK לחלוקת סיוע לתושבי עזה. מוקדם יותר במלחמה נחלץ הארגון לעזרת ישראלים לאחר הטבח ההמוני ב-7 באוקטובר. ואכן, לדברי דובר צה"ל דניאל הגרי, "הם היו אחד הארגונים הלא ממשלתיים הראשונים כאן". העבודה שנעשתה על ידי הארגון "היא קריטית; הם נמצאים בחזית האנושות", אמר ביום שלישי, והוסיף, "נגיע לחקר העניין ונחלוק את הממצאים שלנו בשקיפות".
הטרגדיה של יום שני התרחשה בדיוק כאשר צה"ל מרחיב את תפקידו בכל הקשור למאמץ ההומניטרי בעזה, תוך הגנה גוברת על נתיבי הסיוע המשמשים לשיירות סיוע, בדגש על צפון עזה. שיירות נכשלו בעבר להגיע לצפון עזה, עקב ביזה של חמאס וכנופיות פשע. כחלק מהמאמצים להתמודד עם האתגר, הצבא הישראלי פותח גם מסלולים חדשים למשאיות סיוע.

המאמץ המורחב של צה"ל בא גם על רקע יוזמת המזח הצף של ארה"ב, שבגינה גם הצבא הישראלי יערוך סידורי ביטחון מורכבים. היוזמה תכלול ספינות הנושאות סחורות מקפריסין שיעגנו במזח צף מול חופי עזה שייבנה על ידי ארצות הברית, לצורך הפצה למקומות רבים בעזה.
צה"ל מרחיב את תפקידו בכל הקשור לחלוקת סיוע לצד המשך הלוחמה נגד חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני ברחבי הרצועה. קבינט המלחמה הישראלי נמנע עד כה מהקמת ממשל צבאי ייעודי בעזה, ככל הנראה בשל חשש שממשל כזה עלול לדחוף את ישראל להתחייבויות אזרחיות ארוכות טווח בעזה.
כמה גורמי הגנה לשעבר טענו כי הקמת ממשל צבאי ישראלי זמני תחליש מאוד את מאמצי חמאס לבסס את עצמו מחדש כמשטר טרור בעזה. עם זאת, קבינט המלחמה הורה במקום זאת לצה"ל להתמקד באבטחת נתיבי סיוע ולתאם אבטחה עבור יוזמות סיוע הומניטרי מרובות.
ב-26 במרץ דיווח פוליטיקו כי ישראל הסכימה לספק אבטחה למזח הצף ולהקים סביבו "בועת אבטחה" תוך הגנה על אנשי צבא אמריקנים הבונים אותו ועל אלו שלוקחים חלק בפריקה ובהפצה. מקורות ביטחוניים ישראלים אישרו כי הם עובדים עם פיקוד המרכז של ארצות הברית "מסביב לשעון" בהכנות לאבטחת המזח. בשבוע שעבר הגיע לישראל צוות אמריקני כדי לבחון כיצד יגיע הסיוע מקפריסין לאחר שעבר בדיקה ביטחונית על ידי ישראל.

צה"ל מגן על הסיוע ההומניטרי לא רק ביבשה ובים, אלא גם באמצעות סוללות ההגנה האווירית כיפת ברזל. כיפת ברזל מגנה על הצנחות הסיוע הקבועות של חיל האוויר האמריקני ושל חיל האוויר המלכותי הירדני. צה"ל גם סייע בתיאום בניית שישה בתי חולים שדה בעזה, שנבנו על ידי מצרים, איחוד האמירויות, ירדן וארגוני סיוע, ובוחן דרכים לבניית שניים נוספים.
עזה כבר מקבלת סיוע הומניטרי משמעותי באמצעות שיירות קרקעיות, אך חלוקת האספקה בתוך הרצועה התבררה כקשה. מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש) במשרד הביטחון וצה"ל פועלים בשבועות בניסיון למצוא פתרונות יצירתיים לבעיית ההפצה, כולל שליחת משאיות לצפון עזה ישירות מישראל.
בין ה-7 באוקטובר לאמצע מרץ, ישראל ארגנה כניסת למעלה מ-300,000 טונות של מזון, מים, אספקה רפואית וסיוע אחר לרצועת עזה באמצעות יותר מ-16,000 משאיות. בין ה-15 ל-25 במרץ אפשר צה"ל ל-1,322 משאיות שנשאו 23,360 טונות של סיוע להיכנס לעזה, תוך יצירת מסלולים מדרום לצפון עזה ופתיחת דרכים חדשות. תושבי צפון עזה, שם נותרו על פי ההערכות כ-300,000 בני אדם (למרות קריאות צה"ל לפינוי דרומה) קיבלו כ-30 משאיות סיוע ביום.