באיראן ובלבנון יציינו היום את "יום קודס", שמתקיים מדי שנה ביום שישי האחרון של רמדאן. בעקבות חיסולם השבוע של שבעה בכירים איראנים בקונסוליה האיראנית בדמשק, בפעולה המיוחסת לישראל, צפוי יום ההתנגדות הזה לציונות, ובפרט לשליטת ישראל בירושלים, להיות מתוח למדי. דובר משמרות המהפכה רמדאן שריף אמר אתמול כי "נקמה על המתקפה בקונסוליה האיראנית בסוריה היא בלתי נמנעת". הוא עדכן שגופות ההרוגים במתקפה בדמשק יובאו היום לקבורה בטהרן: מסע הלוויה יצא בעשר בבוקר (9:30 שעון ישראל) מכיכר פרדוסי לאוניברסיטת טהרן.
בנאומו אתמול בטהרן חזר אתמול נשיא איראן איתוללה עלי חמינאי על מוטיב "קורי העכביש", וטען כי "החברה בישראל חלשה וקרובה מתמיד לקריסה פנימית". הוא גם הבטיח כי התגובה על תקיפת הקונסוליה בוא תבוא.
"יום קודס" הוא "חג" איראני שנוסד ב־1979 במצוות מנהיג איראן דאז אייתוללה רוחאללה חומייני, כדי להביע סולידריות עם הפלסטינים. חומייני גם טבע את האמרה "הדרך לירושלים עוברת בכרבלא", מרכז דתי שיעי בעיראק הסונית, ובכך הגדיר למעשה את דרכו של האסלאם השיעי האיראני להשתלטות על המדינות המוסלמיות העומדות בין איראן ובין ישראל. אחרי שהשתלטו כבר על עיראק, סוריה ולבנון, האיראנים מרכזים כעת מאמץ כדי להשתלט גם על ירדן.
מיליציות סוריות מבריחות לירדן כסף, סמים ונשק שמקורם בסוריה ובאיראן, והנשק מגיע לידיים פרו־איראניות בירדן ולמחבלים פלסטינים ביהודה ושומרון. האיראנים גם מנסים לערער בעזרת חמאס את כיסאו של המלך עבדאללה. "לאיראן יש תוכנית להשתלטות אזורית", אומר יגאל כרמון, מייסדו ונשיאו של מכון ממרי בוושינגטון לחקר התקשורת המזרח־תיכונית. "הם מזהים חולשה בצד הירדני, ומתמקדים עתה בהפלת המשטר כיעד מקביל לפעילות בחזית לבנון. בשלב הזה איראן נמנעת מדרדור האזור למלחמה כוללת, תוך כדי התקדמות בתוכנית הגרעין שלה ועיסוק מתמיד בטרור נגד ישראל".
לדברי כרמון, אלוף־משנה במילואים ובעברו יועץ למלחמה בטרור לשלושה ראשי ממשלה, טהרן מפעילה את המיליציות הפרו־איראניות בירדן ומחזקת אותן לקראת עימות. "במיליציות השיעיות העיראקיות, הנתמכות בידי איראן, הביעו שביעות רצון מעליית המדרגה בהפגנות הפרו־פלסטיניות בירדן בימים האחרונים", הוא טוען. "הם רוצים לראות חזית חדשה נפתחת מול ישראל מגבול ירדן".
רחוב ירדני מותסס
מאז מתקפת הטרור של חמאס ב־7 באוקטובר 2023 גוברת בירדן התמיכה העממית בארגון הטרור ומתחזקת ההקצנה נגד ישראל. המגמה באה לידי ביטוי בהפגנות רבות בגנות ישראל, ובקריאות מפורשות לצאת לעימות ולג'יהאד נגדה.
בימים האחרונים חלה עליית מדרגה בהיקף ההפגנות בממלכה ובעוצמתן. אחד ממוקדי ההפגנות הוא בקרבת שגרירות ישראל ברבת־עמון. אלפי צעירים נוהרים לשם מדי ערב, לאחר שבירת צום רמדאן, כדי "לצור על השגרירות". בהפגנות הם קוראים לסלק גם את שגרירת ארה"ב ברבת־עמון.
לדברי אישים ירדנים, ההפגנות נתמכות בידי איראן וגורמים פלסטיניים התומכים בה בירדן: האחים המוסלמים ופעילי חמאס בממלכה. המטרה היא לערער את שלטון המלך שאביו חתם על הסכם שלום עם ישראל.
התמיכה ברצועת עזה והלחץ על ישראל להפסיק את הלחימה הפכו לתצוגת כוח של הפלסטינים בירדן, המזוהים ברובם עם האחים המוסלמים וחמאס וממומנים גם בידי קטאר. שר ההסברה הירדני לשעבר סמיח אל־מעאיטה ציין את המנהיגים הפלסטינים היושבים בקטאר כמי שמושכים בחוטים ומלבים את הרוחות. בריאיון לערוץ אל־חדת' הסעודי הזכיר השר לשעבר שירדן גירשה את הנהגת חמאס מהממלכה בשנות התשעים, וכעת מנסה הארגון לנצל את הפגנות התמיכה בעזה כדי להוביל לפתיחתו מחדש של משרד חמאס בירדן. "המטרה היא ללחוץ על ירדן לשנות את יחסה לחמאס", אמר אל־מעאיטה. "מאז 1990 אין לירדן קשרים פוליטיים ישירים עם חמאס, מלבד קשרים ביטחוניים מוגבלים מאוד. אנחנו מקווים שההפגנות בירדן יתרכזו בתמיכה בעזה, ולא בהבערת הרחוב הירדני נגד הצבא, הביטחון, המדינה והשלטון הפוליטי".

בתחילת השבוע נאם ראש הלשכה המדינית של חמאס לשעבר, חאלד משעל, באירוע נשים בבירת ירדן, דרך קישור וידאו. בנאומו הוא קרא למיליונים לצאת לרחוב. "המוני האומה חייבים להשתתף בקרב על מבול אל־אקצה. דם העם הזה צריך להתערבב עם הדם של העם הפלסטיני, עד שישיג כבוד ויפתור את הסכסוך הזה לטובתנו", הוא קבע.
רבים בירדן ראו באמירות של משעל קריאה מפורשת להרחיב את היקף הכאוס בממלכה ובאזור. עם זאת, שר ההסברה לשעבר נמנע מציון מפורש של חאלד משעל כמי שמלבה את האש ברחוב הירדני, אף שמגישת התוכנית שאלה אותו מי אחראי על ההסלמה הזו. "בתחילת התוקפנות על עזה, אחד מבכירי חמאס בקטאר התחיל להסית את החמולות בירדן לרדת לרחובות", הוא אמר. "היום ברור שיש ניסיון להצית את הרחוב הירדני וללחוץ על הממשלה הירדנית.
"ירדן לא כבשה או הפציצה את עזה. ירדן מסייעת לה בכל התחומים, ולכן זה מוזר שהם מסיתים נגד הירדנים. אנחנו לא שומעים אותם מסיתים נגד האומה האסלאמית, העם הסורי או המצרי. יש פה ניסיון לשלוח מסר לממשלת ירדן שלפיו הם, חמאס, שולטים ברחוב הירדני דרך האחים המוסלמים, וזהו מסר מסוכן".
אל־מעאיטה רמז למעורבות איראנית בהפגנות שמתקיימות מדי ערב כמעט מול השגרירות הישראלית ברבת־עמון. "אין מחלוקת על תמיכה בעזה, כל הירדנים נגד התוקפנות על עזה, אבל יש כאן אג'נדה חדשה ואחרת", הוא התלונן. "מה שקורה השבוע הוא ניסיון לקדם אג'נדה שגורמת עלבון לממסד הפוליטי, לצבא ולכוחות הביטחון בירדן. אין פה שום קשר לתמיכה במה שמתרחש בעזה או לסוגיה הפלסטינית. ירדן היא לא חלק מארגון כזה או אחר. היא מדינה שיש לה אינטרסים, והיא תחליט עם מי היא רוצה להיות בקשרים".
כשנשאל השר לשעבר על התגובה הצפויה מצד ממלכת ירדן לניסיונות ההשתלטות של חמאס על הרחוב, הוא הציע לשלול אזרחות מגורמים המתנגדים לממלכה, בעודו שולח שוב רמז עבה למשעל, המחזיק בדרכון ירדני: "אם מישהו חושב שהוא יכול להחזיק באזרחות ירדנית ולקבל מה שהוא רוצה ומצד שני להפגין נגד המדינה, הוא טועה. הממשלה צריכה לחשוב ברצינות אם לשלול לו את האזרחות. כל בכיר פלסטיני שמחזיק באזרחות ירדנית ומסית נגד המדינה ומנסה להצית בה אש – הממשלה צריכה לחשוב באמת לשלול לו את האזרחות".
כמו אפגניסטן
ההפגנות נגד ישראל לא רק מאתגרות את כוחות הביטחון והפוליטיקה בממלכה ומסכנות את יציבות משטרו של המלך עבדאללה. כרמון מזהיר שההקצנה עלולה להוביל להסתננות מכיוון ירדן, ואף למתקפת טרור בסגנון 7 באוקטובר. "ההסתה הכללית בירדן מובלת בעיקר בידי אנשי דת של האחים המוסלמים תומכי חמאס שנמצאים בירדן", אומר כרמון. "מדובר במטיפים מוסלמים שחברים באיחוד חכמי הדת המוסלמים בקטאר – הנסיכות שמהווה בירת הווהאביזם המחנכים לקיצוניות דתית".
לדברי כרמון, המטיפים הללו מדברים לליבם של חיילים ירדנים וקוראים להם לחרוג משורות הצבא הנאמן למלך ולהתגייס למאבק מזוין בישראל. "נציגי האחים המוסלמים מבקשים מהחיילים שישתמשו בנשקם וביכולתם לצורך לימוד אזורי הגבול, כדי לפעול בשעת הצורך, לחדור לישראל ולבצע מעשי איבה כמו אלה שביצעו מחבלי הנוח'בה ב־7 באוקטובר".
האוכלוסייה בדרום ירדן, שהייתה נאמנה למלך הירדני חוסיין בשנות השבעים, השתנתה: "הם חוו הסלמה והקצנה דתית. מבחינה דתית כיום הם דומים יותר לאפגניסטן. הקרבה לגבול והקלות של המעבר מחייבות היערכות מתאימה".
מלבד ההפגנות וההסתה, איראן מקיימת גם ניסיונות השתלטות והשפעה צבאיות יותר בממלכה השכנה לנו. בכיר בארגון "גדודי חיזבאללה", מיליציה שיעית בעיראק, חשף הכנות מבצעיות להקמת מיליציה־אחות ירדנית בהיקף של 12 אלף חמושים, שתהיה כפופה ל"ציר ההתנגדות" האנטי־ישראלי ותפעל בהנחיית איראן. גורמים ירדניים דיווחו כי בעת האחרונה נעשו גם מאמצים עיראקיים־איראניים להסתנן לירדן עם אוכלוסיית הסורים הפרו־איראניים שחצו את הגבול לירדן וממשיכים לשמור על קשר עם משפחותיהם בסוריה.