מזכיר הממשלה עו"ד יוסי פוקס שלח מכתב למשנה ליועצת המשפטית לממשלה עו"ד גיל לימון, ובו ביקש שהמדינה תיוצג באופן עצמאי ולא על ידי היועמ"שית, בעתירות הנוגעות לגיוס חרדים. כזכור, בפני בג"ץ תלויות ועומדות חמש עתירות בנושא, שלוש מהן דורשות מהממשלה להתחיל לפעול באופן אקטיבי לגיוס חרדים והשתיים הנוספות דורשות לעצור את כל התקציבים לישיבות בגין תלמידי הישיבות החייבים בגיוס שלא גויסו.
במכתבו טוען עו"ד פוקס כי היועמ"שית כבר החלה להוציא למשרדי הממשלה הנחיות אופרטיביות לפעולה המנוגדות לעמדת ראש הממשלה ורוב שרי הממשלה, וכן מנוגדות להחלטת בג"ץ שהעניקה לנתניהו זמן עד ל-30 באפריל לעדכן בנוגע למתווה הגיוס. לטענת פוקס, היועמ"שית פועלת בניגוד לפסיקת בג"ץ, והפער בין עמדתה ובין עמדתו של ראש הממשלה מחייב כבר כעת מתן אישור לייצוג נפרד בעתירות אלו, בהן כבר הוצאו צווים על תנאי.
ברקע דרישתו של פוקס עומדת המחלוקת המשפטית שהתבטאה בתגובת המדינה לבקשה לצו ביניים בעניין תקצוב הישיבות. היועצת המשפטית לממשלה, אשר ייצגה לכאורה את "משיבי הממשלה", טענה כי יש לעצור באופן כמעט מיידי חלק ניכר מתקצוב הישיבות, זאת בעוד ראש הממשלה הציג עמדה משפטית שונה, שהוגשה באמצעות היועמ"שית אך לא זכתה אפילו לאזכור סמלי בהחלטת השופטים.
כזכור, לפני כשבוע וחצי הוציאו שופטי בג"ץ, ממלא מקום הנשיאה עוזי פוגלמן, יצחק עמית ונועם סולברג צו ביניים האוסר על המשך תקצובם של תלמידי הישיבות החייבים בגיוס שאין בידם דחיית שירות בתוקף. הצו הוצא זמן קצר בלבד לאחר שהיועמ"שית וראש הממשלה הגישו את תגובתם לבג"ץ. בהחלטתם השופטים אימצו את עמדת היועצת המשפטית לממשלה שהוגשה ומנוגדת לעמדתו של ראש הממשלה, לפיה לא ניתן חוקית להמשיך לתקצב את תלמידי הישיבות החייבים בגיוס. לעמדתו של ראש הממשלה לא ניתנה אפילו התייחסות סמלית בהחלטה.
על פי ההחלטה, "ניתן בזה צו ביניים האוסר על המשיבים… 5-1 לבצע העברות כספים לצורך תמיכה במוסדות תורניים, עבור תלמידי מוסדות תורניים שלא קיבלו פטור או דחייה משירות צבאי (מכוח ההסדר שהיה קבוע בפרק ג'1 לחוק שירות ביטחון) ולא התייצבו לגיוס מאז יום 1.7.2023 מכוח החלטת הממשלה; וביחס לתלמידי מוסדות תורניים שדחיית שירותם מכוח פרק ג'1 האמור פקעה והם לא התייצבו לגיוס מאז יום 1.7.2023 מכוח החלטת הממשלה. צו הביניים ייכנס לתוקפו ביום 1.4.2024".
אולם, בניגוד לעמדת היועצת, סירבו השופטים לתת לישיבות אפילו תקופת הסתגלות קצרה וקבעו, "בשים לב, בין היתר, לעמדת היועצת המשפטית לממשלה בדבר אי-חוקיות העברת כספי התמיכות לאחר מועד זה, ובהיעדר מקור סמכות לכאורי להמשך התקצוב, לא ראינו להורות על הוראת מעבר". עם זאת, מוסדות שעקב הצו יפחת מספר תלמידיהם מתחת לרף המינימלי, יוכלו להמשיך לקבל תמיכות עבור התלמידים שאינם כלולים בצו עד סוף השנה.
בנוגע להמשך הדיון בעתירה, קבעו השופטים כי המדינה תוכל להגיש הודעת עדכון בסוף חודש אפריל, וכי דיון בעתירות לגופן ייערך בחודש מאי, בהרכב של תשעה שופטים.
ממפלגת יש עתיד נמסר בתגובה לבקשת הממשלה כי "קשה לגשר על הפער המהותי בין האמת הפשוטה שכולם צריכים להתגייס ולשרת את המדינה, לבין ממשלה שנותנת פטור גורף לציבור שלם כדי לפתור בעיות פוליטיות. שום ייצוג משפטי לא יגשר על החרפה הזאת".