הודעת הממשלה אודות התוכנית לשיקום הצפון, שתתוקצב בסך של כ-3.5 מיליארד שקלים, התקבלה בקרב חלק מתושבי הצפון ברגשות מעורבים. "צריך פה שיקום משמעותי. כדי שאנשים יחזרו לגור פה צריך שאנשים יהיו בטוחים שבטוח לחזור", אומר אריה מקריית-שמונה, שנשאר בעיר לכל אורך המלחמה. העסק המשפחתי שלו עבר חידוש ושינוי ערב המלחמה, ולא הספיק להפיק רווחים, מה שפוגע בזכאותו לפיצויים. "עכשיו מבקשים מאיתנו קבלות שנה אחורה כדי לקבל פיצוי, ואין לי שנה אחורה כשהעסק התחדש חודש וחצי לפני החגים", הוא מסביר.
נכון לעכשיו, תוכנית השיקום ליישובי הצפון טרם אושרה סופית. בממשלה הבטיחו שיקצו לנושא תקציב משמעותי ויקיימו דיונים נרחבים על מימוש התוכנית בשבועות הקרובים. פגישה עם ראשי הרשויות מהצפון אמורה אף היא להתקיים בקרוב, אולם התושבים עדיין מחכים לחותמת הסופית שתוביל ליישום הדברים.

לצד אריה יושב מוטי, יליד העיר שבא לבקר. "מי שפונה מהצפון מקבל פיצוי על העסק", הוא מסביר, "אבל מי שלא פונה, אין לו מה לעשות עם זה, למרות שהעסק שלו לא עובד. קחי לדוגמה את תושבי אמירים. לא פינו אותם אבל רובם מתפרנסים מתיירות – צימרים וטיולי ג'יפים. חברים שלי שם הגיעו לפת לחם ממש. חברי כיתת הכוננות נותנים להם מהאוכל שהם מקבלים מהצבא, כי להם יש לפחות הכנסה".
תוכנית השיקום מעודדת אותם מעט, אבל השניים סקפטיים מאוד לגביה. "הבעיה שלנו שלא רואים אותנו. המדינה מתנהלת באזור המרכז בלבד", מוחה מוטי. "עכשיו שקט אבל כל רגע יכולה להגיע אזעקה. שוב מתרגלים פה לטפטופי ירי כמו בדרום. לא היו נותנים למצב הזה להתקיים בכל אזור תל-אביב".

בעיר קריית-שמונה, שאלפים בודדים מבין תושביה מתגוררים בה כעת, חנויות בודדות עדיין פעילות, וגם הן נסגרות בדרך כלל בשעה ארבע אחר הצהריים. בתחום המזון ניכרת תכונה רבה יותר בעיר, כשמפעילי הקייטרינג השונים משווקים את התוצרת לעובדי המפעלים במקום, בעוד המזללות פתוחות לטובת חיילי צה"ל הרבים שמסתובבים באזור.
האזור שפונה מקו יסוד-המעלה ומעלה, לא כולל קיבוץ זה, גדוש בצימרים, במתחמי קייאקים, טיולי ג'יפים ושאר אטרקציות שטח. ערב חופשת הפסח, שפותחת את עונת התיירות בצפון, רוב מוחלט של העסקים הרלוונטיים סגור ונטול אופק לפתיחה מחדש. אצבע הגליל מתפארת כעת בפריחה יפיפייה ובנחלים מלאים שמציעים מבחר מסלולי טבע, אך למרבה הכאב, נטולי ביקוש.

השקט הפסטורלי בקריית שמונה מופר לפחות פעם ביום כשאזעקה מפלחת את האוויר, רגע לפני פיצוץ או יירוט. "לא היו צריכים לפנות", אומר אריה, "רק בגלל זה חיזבאללה יורים לפה. הם לא היו לוקחים סיכון למלחמה משמעותית אם היו פה אזרחים. עכשיו איך תחזירי את כולם לפה?"
אריה ורעייתו בחרו להישאר ביישוב, כשילדיהם הבוגרים מתגוררים במלון בטבריה, אליהם הם חוברים בסופי שבוע. את ליל הסדר הם מתכוונים לחגוג בביתם, יחד עם הילדים שעומדים להצטרף אליהם בקרוב. "אצבע הגליל מטבעה מותקפת משלושה כיוונים, אבל אסור לנו לוותר על המקום הזה. זה יהיה חג חרות אחר, אבל אנחנו נציין אותו כאן כמו שצריך. אני רק מקווה שתקציב השיקום ינוהל נכון ויהפוך את הצפון לאטרקציה".