מחקר שנערך לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה שעבר מצא ירידה ניכרת בקיטוב הפוליטי בישראל בזכות תחושת האבל המשותפת. לפי עורכי המחקר, "אנשים הרגישו שמקובל יותר חברתית להרגיש עצב, ולכן נעשו חיוביים יותר כלפי בעלי עמדה פוליטית שונה".
דווקא תחושת העצב המועצמת בימי הזיכרון מסוגלת לעיתים לצמצם את הפערים והשנאה: אלו מסקנותיו של מחקר שערכה לאחרונה ד"ר תמר גור בהנחיית פרופ' עירן הלפרין מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ופרופ' שחר איל מבית ספר ברוך איבצ'ר לפסיכולוגיה באוניברסיטת רייכמן.
הממצאים פורסמו לאחרונה בכתב העת Political Psychology בשיתוף ד"ר כנרת אנדוולט מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית ומגנוס ווגנר מאוניברסיטת ינה שבגרמניה.
במחקר, שנערך בקרב 540 ישראלים וישראליות מהמגזר היהודי סמוך ליום הזיכרון לשואה ולגבורה 2023, צוות החוקרים שאף לבדוק אם ימי זיכרון מצמצמים קיטוב רגשי, ובאיזה אופן. השתתפו בו מספר שווה של נשים וגברים מכל רחבי הקשת הפוליטית והדתית, אשר ענו על שאלונים הבוחנים את הרגשות, הנורמות, העמדות הפוליטיות והתחושות שלהם כלפי אנשים בעלי עמדות פוליטיות מנוגדות.
"ימי זיכרון תמיד היו ימי אחדות לאומית", אומרת ד"ר גור. "מדי שנה אנחנו רואים את כל העם מתאחד דווקא מתוך העצב על הנופלים והנופלות, שנתנו את החיים שלהם כדי שלנו יהיו פה חיים משלנו. למרות זאת, עד היום לא היו ממצאים אמפיריים חד־משמעיים לגבי מידת ההשפעה של תחושת העצב המשותפת הזו".
ממצאי המחקר הראו ירידה ניכרת בקיטוב הרגשי גם בין דתיים לחילונים במהלך יום השואה. המצב בא לידי ביטוי בתחושתם החיובית יותר של משתתפים משני צידי המתרס הפוליטי כלפי הצד השני, מה ששיפר את הקשרים הבין־אישיים ביניהם.
"ימי זיכרון מסייעים לחברה לשמור על קהילתיות, שכן אנשים חושבים על אירועים עצובים שקרו לאחרים מהקבוצה שלהם ומרגישים עצב משותף, שבתורו יוצר מודעות רבה יותר לאחרים", אומר פרופ' עירן הלפרין. "ביום השואה אנשים הרגישו שמקובל יותר או נכון יותר חברתית להרגיש עצב, מה שגרם להם להיות אמפתיים יותר כלפי בעלי עמדה פוליטית שונה".
לפי החוקרים, הבנת ההשפעה של רגשות קבוצתיים יכולה לסייע לנו לשמר רמת אחדות גבוהה יותר בעם, לצמצם דעות קדומות כלפי האחר הפוליטי, ואף לפעול טוב יותר כחברה מלוכדת. "אירועים ממלכתיים במהלך השנה מסוגלים לשנות את רמת הקיטוב ולהוביל אנשים להיות מודעים יותר לאחרים, להתנהג בהגינות גדולה יותר כלפיהם, ולפעול לחיזוק הקשרים הבין־אישיים", מסבירים החוקרים.