ביקוש גבוה וריבוי כניסות לאתר המציע אפשרויות של גיוס חרדים לצה"ל או למסגרות שירות לאומי ואזרחי, כך מדווחת הבוקר (ב') עמותת "אלומה". עוד אומרים שם כי כ-70% מהפונים מתעניינים בשירות בצה"ל.
על רקע המחאות הסוערות והשיח הציבורי הטעון סביב סוגיית השוויון בנטל, עמותת אלומה, הפועלת "להרחבת מובילות בקרב צעירים", מסכמת רבעון ראשון של מיזם "חמש – חרדים משתלבים בשירות". שבמסגרתו פועל מוקד הנותן מענה ומידע ראשוני ואנונימי לחרדים המעוניינים לתרום למדינה דרך שירות צבאי או אזרחי-לאומי, אך חשים בלבול או אי-ודאות באשר לאפשרויות העומדות בפניהם וההתאמה שלהן לאורח חייהם.
על פי אלומה, מאז השקת המוקד בסוף נובמבר 2023 נרשמו למעלה מ-7,000 כניסות לאתר והתקבלו כ-100 פניות מצעירים וצעירות חרדים בגילי 18-48, כאשר רובן המוחלט, כ-90%, גברים. רוב הפונים, כ-70%, הביעו עניין בשירות צבאי, בעוד היתר שאלו לגבי אפשרויות השירות האזרחי-לאומי.
"מאז 7.10 נשמעו יותר ויותר קולות של חרדים המבקשים להיות חלק מהמערך התורם, בעוד שיש מחסור בידע מהיימן בנושא זה", אומרת ד"ר תמי חלמיש אייזנמן, מנכ"לית עמותת אלומה. " עם השקת היוזמה, אנו עדים לאלפי כניסות לאתר מדי חודש עם זאת, מספר הפניות הישירות אינו תואם את היקף העניין. הנתונים מעידים על התעניינות משמעותית מצד צעירים חרדים בנוגע לאפשרויות השירות, אך בה בעת משקפים גם חששות וחוסר אמון במערכת. לאור זאת, אנו פועלים להעלאת שאלות נפוצות ותשובות באתר "חמש", במטרה לספק מידע נגיש ומהימן לקהל הצעירים, שמגלה סקרנות אך עדיין מהסס לפנות באופן פעיל".

בקרב המתעניינים בגיוס לצה"ל, השאלות הנפוצות נגעו לאפשרויות הגיוס במסגרת תוכנית "שלב ב'" לחרדים בגילי 26-39, כמו גם תהליכי העלאת פרופיל רפואי וגיוס לתפקידים ייעודיים שיסיעו להם להשתלב בשוק העבודה, בהייטק, בתפקידים ביטחוניים ובתחום המשפטים. בנוגע לשירות האזרחי-לאומי, מרבית השאלות עסקו בתנאי הזכאות ובאופי התפקידים. עוד עולה מהנתונים כי למרות העניין הרב בקרב הצעירים החרדים, עדיין קיימים חסמים משמעותיים בדרך לגיוס, כמו התנגדות המשפחה וחוסר הבהירות סביב המסלולים השונים.
אייזנמן מוסיפה כי "הדרך עוד ארוכה והמערכת צריכה להיערך בהתאם, תוך גמישות והתאמה לצרכים של החברה החרדית. המוקד נועד לתת מידע, להפיג חששות, ולסייע בהכוונה נכונה למסלולי השירות הרלוונטיים באופן שיאפשר למתעניינים לממש את עצמם ולהיות חלק בונה ומשפיע בחברה הישראלית".
צוות "חמש", המורכב ממומחים ומאנשי מקצוע, מספק לפונים מידע אמין ומקיף על מגוון המסלולים הייעודיים לחרדים בצה"ל ובשירות האזרחי-לאומי, ונותן מענה לשאלות ולהתלבטויות שונות העולות מהשטח, כמו למשל: התאמת תנאי השירות לאורח החיים החרדי, שמירה על הפרדה מגדרית, וכן אתגרים הקשורים לשילוב השירות עם מחויבויות אישיות ומשפחתיות. השירות במוקד ניתן באמצעים דיגיטליים נגישים, וכולל דף פניות מקוון וערוץ ייעודי ב-WhatsApp.
נזכיר כי בשבוע שכבר פרסמו שורת רבנים מהציבור החרדי-ספרדי מכתב נוקב שבו התבטאו נגד אפשרות של גיוס חרדים לצה"ל, "בהיות ובימים אלו עולה שוב לדיון במוסדות הממשלתיים ענין הגיוס לצבא של בני הישיבות והכוללים בארץ הקודש תובב"א. ועולה שוב החשש להטלת 'מכסות' ו'יעדים' למיניהם", עוד אמרו כי מודעת זאת אשר נמנו וגמרו מרנן גאוני בתראי זלה"ה, מייסדי עולם התורה בדורות האחרונים באה"ק, ובגזירה דאורייתא גזרו בכל חומרי גזירות, שבני הישיבות והכוללים אינם שיייכים לגיוס לצבא בשום פנים ואופן, ולא לשום שירות- לאומי, ולא לשום עיסוק ציבורי, בכל שום וחניכא דאית ליה, אלא אך שתולים בבית ה', והם הם שבט-לוי, אשר מיום היותנו לעם, נבדלו לעמוד לפני ה' ולשרתו ולהורות דרכיו הישרים ומשפטיו הצדיקים לישראל, ואינם יוצאים לצבא וכדומה".
דברים אלה הצטרפו לדבריו של הרב דב לנדו, מבכירי הציבור הליטאי, שאמר "הניחו לנו להמשיך באורח חיינו כי הוא אורך ימינו, אנו כרוכים אחר התורה בעבותות של אהבה. אל תנתקונו ממקור חיותנו. אחים אנחנו. קול דמי אחיך זועקים אליך. הניחו לנו ואל תקטעו את המשך קיומו של עם ישראל, ובזכות זה נינצל מכל אויבינו הצרים עלינו ונדע רק שלום ושלווה".