ועדת החינוך, התרבות והספורט קיימה היום (ב') דיון מעקב אחר דברי ההסתה של המרצה מהאוניברסיטה העברית, פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן, שהכחישה את אירועי הטבח והאונס שאירעו ב-7 באוקטובר, במהלכו דנו גם בדבריה של ד"ר ענת מטר באוניברסיטת תל אביב שספדה למחבל וליד דקה שרצח את החייל משה תמם ומת בכלא בשבוע שעבר.
ראשי המוסדות האקדמיים לא הגיעו לדיון וזכו לביקורת מצד יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב: "לא ייתכן שתהיו חסינים מפני ביקורת של הכנסת ולא תגיעו פה לדיונים. פניתי ליו"ר הכנסת ונשנה את התקנון, ממנהל בית ספר ועד לראש אוניברסיטה, מי שמוזמן לוועדה – יגיע לוועדה. לא יתכן שפעם אחר פעם תזלזלו בוועדות ותנפנפו אותנו".
ערב הדיון שלח נשיא אוניברסיטת תל אביב פרופ' אריאל פורת מכתב ובו האשים את יו"ר הוועדה טייב כי הוא "מנהל מסע נקמה להחלשת האקדמיה", וטען כי "דבריך על הסתה כביכול בקמפוס הם עצמם הסתה מרושעת ומסוכנת". פרופ' פורת כתב כי אין בכוונת האוניברסיטה לפטר את המרצה ד"ר מטר: "חופש הביטוי מגן גם על התבטאויות מקוממות, כואבות וחסרות רגישות".
יו"ר הוועדה כינה את המכתב "חוצפה שאין כדוגמתה" ואמר כי "חופש אקדמי הוא חשוב ואין בכוונתי לגעת בו. עם זאת, מאז 7 באוקטובר אנחנו בעידן חדש ולא ייתכן שמרצה באקדמיה, כגוף מתוקצב על ידי המדינה, יפרסם פוסטים והתבטאויות של אהדה כלפי מחבל או מעשה טרור".
יוזמת הדיון, חברת הכנסת קטי שטרית, אמרה: "איזה אבסורד – אנחנו מטפלים בשמה הטוב של המדינה, ואנחנו הופכים להיות המסיתים. המסית הופך להיות הקורבן. או שהעולם השתגע או שמשהו רע קורה במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. כשנציגי האוניברסיטאות יצטרכו תקציבים הם יגיעו לפה, יהיו נחמדים ולא יוציאו מכתבים שהיו"ר מסית נגדם", אמרה הח"כית מהליכוד וקראה להדחת המרצות: "המשטרה הייתה צריכה מזמן לעצור את ד"ר מטר ובושה גדולה יותר שנשיא האוניברסיטה נותן לה גיבוי. לא נאפשר יום אחד למרצה כמו פרופ' נדירה הפושעת, או ד"ר ענת מטר, להסית בארץ או בחו"ל. לא נוותר. יש כבר סטודנטים שמתחילים לומר שהם מתביישים ללמוד באוניברסיטה העברית ובתל אביב".
חבר הכנסת אושר שקלים טען כי "צריך לחוקק חוק שיסמיך את שר החינוך להטיל סנקציות נגד מוסד אקדמי שאיש סגל שלו תומך טרור ולשלול תקציבים. במידה ואותם עובדי אקדמיה ידברו כך, תהיה אפשרות למוסד לפטר אותם, לרבות שלילת זכויות".
יו"ר מנהל ועד ראשי האוניברסיטאות, דבורה מרגוליס, ביקשה להדגיש כי "האוניברסיטאות התנערו מהתבטאויות המרצות וראו בהן אמירות מקוממות ולא מקובלות. הדברים לא נאמרו בפלטפורמה של האוניברסיטה. תפקידם של גופי האכיפה לטפל בהסתה לטרור. ישנם מעל 37 אלף מרצים, מרצות וחברי סגל באוניברסיטאות ובמכללות. ביניהם 10-20 שמתבטאים בצורה מקוממת, מזעזעת ובלתי נסבלת, משני צדי המפה. הבוקר קיבלתי גם התבטאות חריפה מהצד השני על מרצה שקורא לטייסי צה"ל נוח'בות". חברי הוועדה דרשו לקבל ממרגוליס את שמו של המרצה, אך נתקלו בסירוב.
נציג המשטרה בדיון אמר כי "הסוגיה בעניינה של פרופ' נדירה נבחנת. ב-14 במרץ קיבלנו בקשה ובאותו יום כתבנו חוות דעת והעברנו להחלטת הפרקליטות. ב-4 באפריל הועברה חוות דעת משלימה מטעמנו עם התייחסות של ראש אח"מ וטרם התקבלה החלטה מהפרקליטות".
יו"ר התאחדות הסטודנטים אלחנן פלהיימר טען כי לא ראה את נשיא אוניברסיטת תל אביב מוציא מכתב נגד דבריה של ד"ר מטר, "שגרמה לפגיעה כפולה – בביטחון הפנימי שלנו וגם בהסברה הבינלאומית. תירוצים של חופש ביטוי זה בלתי נתפס, כי חופש ביטוי זה לא הסתה לטרור. יש סטודנטים שנהרגו במהלך המלחמה והמרצה אומרת שזה לגיטימי בגלל הכיבוש. אבל אני לא מופתע כי ב-2011 ענת מטר הייתה זו שארגנה את החגיגות לשחרורו של אסיר שזרק רימון על אוטובוס עם חיילים, ואמרה שזה לגיטימי כי מי שהיה באוטובוס זה חיילים ולא אזרחים".
בתום הדיון קרא יו"ר הוועדה טייב לראשי המוסדות האקדמיים לנקוט בצעדי מנע שדברי הסתה לא יישמעו בקמפוסים וכן להעניש מרצים עד לפיטורם וחתם: "כלל חברי הוועדה קוראים לפיטורים מידיים של המרצים האלה בהשכלה הגבוהה".