כמעט חודש עבר מאז השיק משרד העלייה והקליטה את תכנית "רפורמה בעברית", שכללה שינויים נרחבים בתחום לימוד העברית עבור עולים חדשים, אך בשבועות האחרונים נשמעות טענות כי למרות החגיגיות, יש חורים רבים בתכנית החדשה, ולמעשה היא פוגעת באזרחיה החדשים של המדינה.
התוכנית הושקה עקב העלייה החדה בפתיחת תיקים חדשים ברחבי העולם והצפי לעולים רבים שיגיעו בקרוב לישראל, ולאור העובדה כי הפתרונות הקיימים לא מספיקים לענות על הצורך הרב. עד כה לימודי העברית סופקו לעולים באמצעות אולפני משרד החינוך או אולפני השוברים – אולפנים פרטיים אשר מומנו על ידי משרד העלייה והקליטה. אולפני השוברים היוו פתרון זמני, עקב מחסור באולפנים ממשלתיים, כאשר בשיא, כ-5,000 עולים נאלצו להמתין ללימודי עברית משך חודשים ארוכים. המהלך העיקרי של התכנית, זה שעורר את מרב הכעס שינה את המצב והביא לכך שאולפנים פרטיים יחזרו לספק רק את הקורסים המתקדמים, ואילו הקורס הראשוני יתקיים דרך אולפנים שיופעלו על ידי הרשויות המקומיות, ושיהיו פתוחים לאורך כל שעות היום כדי לתת מענה לצרכים שונים של אוכלוסיית העולים, זאת בדומה לאולפנים הפרטיים.
בנוסף, לפני כחודש וחצי, עצר משרד העלייה והקליטה את האפשרות לקבל שוברים ללימוד עברית באולפנים הפרטיים לעולים חדשים. לטענת העולים החדשים והאולפנים הפרטיים, צעד זה נעשה ללא התראה מוקדמת וללא אפשרות להתארגנות מתאימה הן מצד העולים והן מצד האולפנים. מעבר לעצירה הפתאומית של חלוקת השוברים, עולים חדשים רבים מתלוננים כי הם לא מקבלים את ההחזר הכספי אחרי ששילמו את המקדמה לאולפן הפרטי, וכעת עליהם לגייס את מלוא הסכום.

אולגה לוקיינוב, ד"ר לסוציולוגיה, עלתה לישראל מרוסיה ב-2021, ובתקופה שעברה מאז היא הספיקה ללמוד באולפן פרטי, אך מחכה לקורס המשך באולפן ממשלתי כבר מספר חודשים, דבר שהביא לשחיקה בידיעת השפה, ולכן השיחה מתנהלת ברוסית ובעזרת מתורגמנית. "לא נותנים מספיק מקום לאולפנים הפרטיים למרות שהם מאוד מועילים. הם מאפשרים גם לאנשים עובדים לשלב בחיים שלהם את לימוד העברית, זאת בניגוד לאולפן הממשלתי שהוא פחות גמיש. עכשיו משרד הקליטה אומר שאת הקורס הראשון 'אולפן א', אפשר לעשות רק בממשלתי, אבל המון עולים חיכו במשך יותר מחצי שנה לאולפן הממשלתי עד שנגמר להם סל הקליטה ואז הם היו צריכים לצאת לעבודה ולא יכלו ללמוד באולפן", אומרת לוקיינוב.
גם ויקטור שרפוב, שעלה לפני כמעט ארבע שנים מאוקראינה יחד עם אשתו ושני ילדיו הקטנים, נתקל בקשיים רבים באולפני העברית. לפני העלייה הוא עבר בתחום הרכבות, ומצפה לעבוד גם כאן, ברכבת ישראל, אך בינתיים, עד שיסיים את לימודי העברית הוא מסתפק בעבודה פיזית באזור התעשייה באשדוד. "בלי עברית אני לא אצליח", הוא אומר ומספר כי "החלטתי ללמוד עברית, אז הלכתי למשרד הקליטה, קיבלתי ואוצ'ר והתחלתי ללמוד באולפן פרטי כי זה מסתדר לי עם המשמרות. שבוע משמרות בוקר ושבוע משמרות ערב, ובזמן הפנוי אני לומד. באולפן ממשלתי אין גמישות כזאת".
אך אחרי ששילם מכיסו חצי משווי הקורס, 3,750 שקלים, הוא גילה כי משרד העלייה והקליטה לא יחזירו לו את הכסף. "כך היה כל הזמן ופתאום זה הופסק. אני יודע שיש לא מעט תלמידים שהתחילו ללמוד ושילמו ובסוף נשארו בלי כסף. עבור זוגות כמונו זה סכום גדול מאוד. זה מרגיש שהכניסו לי מקל בגלגלים. אני משתדל להסתדר במדינה אבל זה לא אפשרי בלי שפה", אומר ויקטור ומדגיש: "אני מקווה לעבור את התקופה הזאת".
בפורום שמאגד את האולפנים הפרטיים טוענים כי בעקבות התכנית, נוצרו תורים ארוכים וזמני המתנה של חצי שנה ויותר כדי להירשם לקורס הבסיסי ללימודי עברית ורבים מהעולים נאלצים להמתין כדי שיתפנה מקום, כשבינתיים הם מתנהלים ללא ידע בשפה המקומית ומתקשים להתאקלם.
אלכס ללוש, הבעלים של "אולפן שלי" שלימד כבר כעשרת אלפים עולים חדשים בשנים האחרונות, מייצג את הפורום וטוען: "במשך עשר שנים, העולים היו בוחרים בין פרטי לממשלתי, היה אפשר גם וגם וזה עבד מצוין. כבר תקופה שהעולים לא מקבלים שוברים. לפני חודש הפסיקו בבת אחת את ההחזר הכספי, והיום, בנתניה, אשדוד, רעננה, מודיעין ובית שמש, אומרים לעולים לחזור בעוד ארבעה חודשים כי התור ארוך מאוד ואין מקום. עולים רבים פונים אלינו אחרי שהם נותרו ללא מענה מצד האולפנים הממשלתיים. רבים מהם במצוקה כי זה עוצר את ההתאקלמות שלהם. עולה חדשה אמרה לי שהיא פוחדת לצאת מהבית כי היא תלך לאיבוד. עולה חדש שלא יודע עברית, יש לו חרדה. אחר סיפר לי שהוא הלך למוקד מיון עם הבת החולה שלו אבל אף אחד שם לא דיבר אנגלית. אגב, אם משרד הקליטה היה מספק שוברים לעולים אז הם כבר היו מסיימים ללמוד".

ללוש מתקשה להבין מה עומד מאחורי הצעד הזה של משרד העלייה והקליטה, "הטענה הכלכלית היא לא נכונה כי שעת לימוד באולפנים של הרשויות עולה סביב 300 שקלים, ובאולפנים הפרטיים 200 שקלים. משקיעים הרבה בעידוד עלייה אבל כשהם מגיעים לישראל אז לא עוזרים להם. כל השרים שהיו במשרד הזה תמכו באולפנים הפרטיים. אנחנו לא מבינים למה דווקא מישהו מהציונות הדתית (השר אופיר סופר, י"א) פוגע בעולים החדשים ובתכניות האלה. ציפינו להרבה אבל קיבלנו כתף קרה ויש שיאמרו שגם סכין בגב, במיוחד לעולים מצרפת וארצות הברית".
על הטענה של משרד העלייה והקליטה מהחודש שעבר, לפיה בעלי האולפנים הפרטיים פועלים משיקולים צרים ולא לטובת העולים, אומר ללוש: "אני כבר 20 שנה בתחום הזה, כל האולפנים בפורום לימדו יותר ממאה אלף עולים. אנחנו חיים את התחום הזה, בניגוד לאנשים שנמצאים היום במשרד, שבכלל לא היו בתחום לפני שנתיים. האולפנים הפרטיים ברובם מנוהלים על ידי עולים ותיקים שמכירים את התחום".
"היום יתקיים דיון בכנסת בנושא, אנחנו מצפים ממשרד העלייה והקליטה לבוא עם תשובות, ולהבין שהייתה טעות. רצו לעשות שינויים דרסטיים מהר מדי, אבל המערכת הציבורית לא הולכת בקצב הזה והעולים הם אלה שנופלים בין הכיסאות".
במשרד העלייה והקליטה אמרו לאתר מקור ראשון כי "כל השאלות והטענות שהופנו אלינו אינן נכונות. ככל שיש מקרה נקודתי או אנא העבירו את פרטי המקרה ונקיים בדיקה יסודית בעניינו". בנוסף הדגישו במשרד כי הם רואים בלימוד השפה העברית, "אחד מאבני הדרך המשמעותיות ביותר עבור קליטה מיטבית בישראל. בשנה האחרונה המשרד הוביל רפורמה משמעותית ללימודי העברית לעולים חדשים. החל משנת 2024 יוכלו ללמוד עברית 50 אלף עולים בשנה, וזאת במקום 20 אלף עד כה".
"המשרד לא עצר את מימון האולפנים הפרטיים של החברות העסקיות", אמרו במשרד העלייה והקליטה וציינו כי "עד לשנת 2022 תקציב השוברים לאולפנים פרטיים עמד על כ-20 מיליון שקלים. בשנת 2022 החל גל העלייה ומדינת ישראל לא הייתה ערוכה ללימודי עברית במסגרת הלימודים הממשלתית. לכן, הוחלט בשנת 2023 להגדיל באופן חד פעמי, ומשלא הייתה ברירה אחרת, את תקציב האולפנים של החברות העסקיות הפרטיות. משהמשרד ערך כאמור רפורמה אסטרטגית ללימודי עברית, משנפתר סכסוך העבודה של מורי האולפנים, שאיפשר פתיחת מאות כיתות רבות נוספות, המשרד חוזר לתקצב באופן הגיוני כפי שהיה בעבר, וזאת בשים לב למניפת מענים חדשה ומגוונת לכל עולה בהתאם לצרכיו. חשוב להדגיש שגם בשנת 2024 שהיא שנה תקציבית קשה, המשרד משקיע בלימודי עברית יותר מבכל שנה קודמת. עוד חשוב להדגיש שהמשרד מעריך את פעולתן של החברות העסקיות המפעילות את אולפני השוברים, אך יתכן שפניה זאת נעשתה מתוך שיקולים עסקיים".
במשרד העלייה והקליטה ציינו את המענים החדשים המוצעים לעולים החל מ-2024: פתיחת עשרות אולפנים חדשים באמצעות שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות, שיפעלו בכל שעות היום, על מנת לענות לצרכים שונים של אוכלוסיית העולים. כ-30 רשויות הגישו בקשת לתמיכה בהקשר זה, מתוכם עשרה כבר החלו לפעול או נמצאות בתהליך. סך הכל יש פוטנציאל של כ-68 כיתות וכ-1,700 לומדים.
בנוסף, יתוגברו האולפנים של משרד החינוך, באמצעו הגדלת מצבת המורים באופן המאפשר לכל עולה המעוניין בכך ללמוד באולפנים אלה ללא תקופת המתנה.
"דיגיטל בקהילה", פרויקט שמציע לימודי עברית אונליין טרם העלייה, לדוברי רוסית באמצעות פורטל campusIL, מכל מקום בעולם, באופן חינמי וללא תלות בזכאות, ולדוברי אנגלית וצרפתית ב"HebrewByte" באמצעות חברת "שפה 1".
כמו כן, יופעל מסלול ללימודי העמקה באמצעות שוברים. הפעלת המסלול בעיקר ככזה המאפשר לעולים העמקה נוספת בעברית לאחר שלמדו עברית באחד מהמסלולים האחרים, ומאפשר גמישות בשעות הלמידה ולמידה בקבוצות קטנות.