הליגה נגד השמצה (ADL) מפרסמת כי כמעט 9,000 מקרים של תקיפה, הטרדה וונדליזם נגד יהודים דווחו ברחבי אמריקה בשנת 2023, עלייה של 140% לעומת השנה שעברה. בנוסף, למעלה מ-5,000 תקריות דווחו מאז ה-7 באוקטובר. הנתונים הללו לא רק עולים בהרבה על אלה שנרשמו בשנת 2022, שהייתה שנת שיא של תקריות אנטישמיות בעצמה, אלא עלתה על מספר הדיווחים שהתקבלו בשלוש השנים הקודמות גם יחד.
המספרים הללו ממחישים ממוצע מרקיע שחקים של 24 תקריות אנטישמיות ביום בארצות הברית.
חשוב לציין כי המדובר רק בתקריות מדווחות. לפי הוועד היהודי האמריקאי (AJC), כמעט ארבעה מכל חמישה יהודים שחווים אנטישמיות אינם מדווחים על כך לרשויות אכיפת החוק או לתקשורת, בעיקר מפאת החשש להישנות התקריות.
"אנטישמיות היא לא פחות ממצב חירום לאומי ממדרגה ראשונה שמשתוללת ברחבי המדינה ובקהילות המקומיות והקמפוסים שלנו", אמר ג'ונתן גרינבלט, מנכ"ל ה-ADL . אמריקאים יהודים הם מטרות בגלל מי שהם בבית הספר, בעבודה, ברחוב, במוסדות יהודיים ואפילו בבית".
העלייה במספר התקריות הורגשה במיוחד בקמפוסים של הקולג'ים, שם הפעילות האנטישמית המדווחת עלתה ב-321% ביחס לשנת 2022. תומכי חמאס הגיעו להפגנות ברחבי המדינה בקמפוסים לאחר ה-7 באוקטובר, חגגו את הטבח וקראו לעתים קרובות לאלימות.
התופעה המסוימת הזו הובילה לשימועים בקונגרס ולאחריה להדחתן של נשיאות הרווארד ואוניברסיטת פנסליבניה בשל סירבון לגנות קריאות לרצח עם של יהודים, חרף הזדמנויות רבות שקיבלו לעשות זאת.
עם זאת, נראה שהמגמה מתהפכת, לפחות בקמפוסים מסוימים. השבוע, אוניברסיטת דרום קליפורניה ביטלה את נאום הפרידה המתוכנן של הסטודנט המצטיין במחזור שסיים את לימודיו. בעוד הסיבה הרשמית שניתנה הייתה לשמור על הביטחון והבטיחות בקמפוס, רבים הצביעו על הפרסומים האנטישמיים של הסטודנט ברשתות החברתיות, כולל תיוג הציונות כ"אידיאולוגיה קולוניאלית גזענית-מתנחלית" כסיבה האמיתית לביטול.
בינתיים, פרופסור קבוע למדעי המדינה בקולג' הובארט וויליאם סמית' בניו-יורק הורחק מהכיתה בעקבות פרסום חיבור החוגג את אירועי ה-7 באוקטובר, אותם כינה "מרנינים".
36 אחוזים מ-8,873 ממקרי האנטישמיות שדווחו אשתקד הכילו אלמנטים המתייחסים לישראל או לציונות, לעומת 6.5% ב-2022, אמרו ב-ADL .
עם זאת, אפילו ללא כל התקריות הקשורות לישראל, התקריות האנטישמיות שתועדו ב-2023 עדיין עלו ב-65% ועמדו על 5,711.

גם התקופה שקדמה ל-7 באוקטובר לא הייתה שקטה עם עליות באירועים שנרשמו השנה ביחס לשנים עברו בחודשים בפברואר, מרץ, אפריל, מאי וספטמבר. כל אחד מהחודשים הללו שבר את השיא החודשי הקודם עבור רוב התקריות, שעמד על 394 בנובמבר 2022.
בתי ספר הפכו גם כן לבית גידול לאנטישמיות, כאשר 1,162 התקריות שם מסמנות עלייה של 135%. התקריות שהציג ה-ADL מבתי ספר כללו בין היתר "צלבי קרס משורבטים על שולחנות כתיבה, מגרשי משחקים ומבני בית ספר, תמונות אנטישמיות לקבוצות גדולות של תלמידים, הטרדות שהופנו לסטודנטים יהודים על הרקע הזה ומורים שאומרים שיהודים הם עשירים, חזקים ושולטים בבנקים".
פגי שוקור, סגנית נשיא החטיבה המזרחית של הליגה נגד השמצה, אמרה בשבוע שעבר כי " תוכניות לימודים שמתפתחות בצורה לא מבוקרת, נבנית לעתים באמצעות איגודי מורים או קבוצות אחרות עם אג'נדה אידיאולוגית כלשהי, וכתוצאה מכך נוצרות תוכניות לימודים מוטות ולפעמים אנטישמיות".
אירועי ונדליזם, איומי פצצות והפצצות נגד בתי כנסת ומוסדות יהודיים זינקו גם הם בשנת 2023, לפי נתוני ADL.
אורן סגל, סגן נשיא מרכז ADL לקיצוניות, אמר שהתקריות הללו "נועדו להטיל אימה על הקהילה על ידי שיבוש שירותים ופעילויות" באתרים שבהם מתאספים יהודים.
"המעקב מאפשר לנו לאסוף ולהציג מודיעין חיוני לאכיפת החוק ולהבטיח שהעבריינים יישאו באחריות, תוך התרעה מוקדמת לקהילות שנמצאות בסיכון ובכך להפחית את הנזק הפוטנציאלי", אמר סגל.
ADL פרסם היום (שלישי) קריאה למושלי מדינות ברחבי ארה"ב לחוקק גרסאות של האסטרטגיה הלאומית של ממשל ביידן למלחמה באנטישמיות גם ברמת המדינות עצמן.
"המשבר הזה דורש פעולה מיידית מכל מגזר בחברה ומכל מדינה באיחוד", אמר גרינבלט. "אנחנו צריכים שכל מושל יפעיל אסטרטגיה מקיפה למלחמה באנטישמיות, בדיוק כפי שעשה הממשל ברמה הלאומית".
עם זאת, ממשל ביידן ספג ביקורת על אי הכללת סמכויות אכיפה בתוכנית הלאומית שלו למאבק באנטישמיות ואי החלת סמכויות האכיפה הקיימות בחוק זכויות האזרח המאפשרות לנקוט בפעולות מסוימות בגין הפרות החוק.
"למרות האתגרים חסרי התקדים הללו, אסור ליהודי ארצות-הברית להיכנע לפחד", אמר גרינבלט. "גם בזמן שאנו נלחמים בנגע האנטישמיות, עלינו להיות גאים בזהותנו היהודית ובטוחים במקומנו בחברה האמריקאית".