איראן, במתקפתה הישירה הראשונה אי פעם על ישראל, שיגרה מטח שנמשך חמש שעות וכלל כתב"מים, טילים בליסטיים וטילי שיוט, בתגובה לתקיפה ישראלית שהרגה שני גנרלים איראנים במתחם דיפלומטי בדמשק, סוריה, ב-1 באפריל.
לפי דובר צה"ל, איראן שיגרה במוצאי שבת 170 כתב"מים , 120 טילים בליסטיים ו-30 טילי שיוט. כ-99 אחוזים מכלי הטיס והטילים יורטו על ידי מערכות ההגנה של ישראל, בסיוע של מטוסי קרב אמריקנים ובריטים ומערכות צבאיות של ארה"ב המוצבות בעיראק ובמזרח הים התיכון.
יותר מ-80 מהכתב"מים הושמדו על ידי כוחות צבא ארה"ב ואירופה לפני שהגיעו למרחב האווירי הישראלי בשבת, כך לפי הודעת פיקוד המרכז של ארה"ב, המפקח על פעולות ארה"ב במזרח התיכון.

באורך 3.5 מטר ו-200 קילוגרם, שאהד-136 משתמש בשלדה קלת משקל – עם אותו מבנה עשוי פחמן בצורת כוורת כמו רכבות מהירות בסין – כדי לשאת מעל 45 קילו של חומר נפץ לעבר מטרות מוזנות מראש, במרחק של עד 2,400 ק"מ.
בתחום ההולך וגדל של לוחמת כתב"מים, "הגודל, הטווח, משקל ראש הנפץ והמנוע" מייחדים את שאהד-136, כך לפי פביאן הינץ, מומחה לאיראן במכון הבינלאומי למחקרים אסטרטגיים בברלין. "שאהד-136 נצפה לראשונה ב-2014 בתערוכה באיראן", אמר, "ואז הזרוע הצבאית של איראן, משמרות המהפכה האסלאמית, שיפרו את התכנון הזה והגדילו את ממדיו וכך בנו את ה-136".
הכתב"מ משתמש במערכת הנחיה לוויינית ש"כנראה מדויקת במסגרת של בערך חמישה מטרים", כך לפי ג'רמי ביני, מומחה למזרח התיכון במודיעין ההגנה של ג'ינס. מנגנון ההנחיה, יחד עם אנטנות עמידות לשיבוש, מאפשר לרחפן לשמור על נתיב טיסה מדויק הרבה מעבר לטווח הכתב"מים הנשלטים באמצעות אותות רדיו.
"אומרים שראש הנפץ של ה-שאהד-136 שוקל 50 ק"ג, מה שלא נראה הרבה, אם אתה משווה אותו לפצצה הסטנדרטית הקטנה ביותר במטוס צבאי, ששוקלת מעל 200 קילו", אמר ביני. עם זאת, "אם אתה יכול לפגוע במטרה במדויק, אתה לא בהכרח צריך ראש נפץ גדול".
השילוב של חומרי נפץ קלים יחסית ומערכת הנחיה לוויינית מסחרית, אפשרה לאיראן לייצר כתב"מים מסוג שאהד-136 בעלות נמוכה שאין שני לה.
"הם די איטיים ודי רועשים, אבל הם זולים", אמר ביני, והעריך שכתב"מ אחד מסוג שאהד-136 עולה 50,000 דולר לייצור. טיל שיוט עם טווח דומה עולה בדרך כלל יותר ממיליון דולר. "אם אתה יכול לגרום ליריב שלך להשתמש בטיל קרקע-אוויר שעולה מיליון דולר כדי להפיל כתב"מ שעולה לך 50,000 דולר, אז זה עסקה טובה".

ירי מטח כתב"מי השאהד יכול להצביע על כך שלאיראן הייתה יותר כוונה לשלוח לישראל מסר מאשר לפגוע במטרות צבאיות או אזרחיות ספציפיות. בהשוואה לטילים מדויקים אחרים, שאהד-136 הוא לעתים קרובות פחות קטלני, שכן צליל הזמזום הייחודי נותן לאנשים זמן לחפש מחסה לפני הפיצוץ ורדיוס הפיצוץ קטן מזה של מתחריו של השאהד.
"השאהד הוא כתב"מ איטי שטס נמוך: איראן ידעה שכתב"מ יופל", אומר סמואל בנדט, חבר בתוכנית ללימודי רוסיה במרכז לניתוחים ימיים בווירג'יניה. "זו דרך זולה ליידע את היריב שלך שההגנה מפני השאהד תהיה מלחיצה ויקרה".
צי הכתב"מים של איראן אידיאלי לסוג התקיפות שהיא ביצעה בסוף השבוע, תוך שיתוף פעולה עם אמצעי לחימה גדולים יותר בהתקפות אוויריות מתואמות.
"כאשר השאהד הופיע לראשונה, אנשים כינו אותם טיל שיוט של עניים כי הוא זול ופשוט יותר. אבל אם זה יותר זול ופשוט, אתה יכול גם לבנות הרבה יותר מהם", אמר הינץ. "זו שאלה של מושגים וסדרי עדיפויות: השאהד לא נמצא בשימוש רק ברמה הטקטית – הם משמשים לצד כלי נשק אסטרטגיים יותר וארוכי טווח".

בכירים איראנים הסכימו להעביר תכנונים ורכיבים מרכזיים של הכתב"מ לרוסיה בנובמבר 2022, מה שאפשר לכוחות הרוסים להשתמש בשאהד-136 בשילוב עם עם טילים גדולים כדי להכריע את כוחות ההגנה האוקראינים ולפגוע בתשתיות אזרחיות. בכירים במערב חשפו מאז את תוכניותיה של מוסקבה לייצר 6,000 יחידות של כתב"מים שהם העתק של הכתב"ם האיראני עד שנת 2025, תוך הכנסת שיפורים באב הטיפוס של איראן.
שיתוף הפעולה הביטחוני הרוסי והאיראני המשיך להתפתח. רק ב-29 במרץ, כוחות צבא רוסים שיגרו יותר מ-90 כתב"מים וטילים לעבר תשתיות האנרגיה של אוקראינה. הנפח הגבוה של הכתב"מים "מחייב את המגינים האוקראינים לבזבז את משאביהם", אמר בנדט, למרות שהכוחות האוקראינים למדו לחסל כתב"מים באמצעות מקלעים רכובים על משאיות. "אוקראינה הורידה את עלות ההגנה מול הכתב"מים לסכום שניתן לעמוד בו, אבל כל התקפה עדיין עולה הרבה".
ההחלטה של איראן לשגר למעלה 100 כתב"מים מסוג שאהד-136 לצד מספר קטן יותר של טילים בליסטיים עשויה לשקף חישוב דומה. "סביר להניח שבשלב זה האיראנים לומדים מהניסיון של רוסיה באוקראינה", אמר בנדט. "והרוסים כנראה למדו הרבה גם מהתגובה של ישראל".