ארצות הברית תטיל סנקציות על תוכנית הטילים והמל"טים של איראן, כמו גם על גופים התומכים במשטר האיראני או הצבא, כך הודיע הלילה היועץ לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן.
מוקדם יותר היום, מזכירת האוצר, ג'נט ילן, אמרה כי סנקציות נוספות על איראן יבואו בתגובה לתקיפתה נגד ישראל בסוף השבוע.
"משרד האוצר לא יהסס לעבוד עם בעלות בריתנו כדי להשתמש בסמכות הסנקציות שלנו כדי להמשיך לשבש את הפעילות המרושעת של המשטר האיראני שמערערת את היציבות באזור", אמרה.
עם זאת, מומחים טוענים כי מספר האפשרויות העומד בפני ארצות הברית לעשות זאת מבלי לפגוע בסין או להסתכן בזינוק במחיר הנפט הוא מוגבל.
גורמים אמריקאים ואירופאים דנים בסנקציות הכלכליות האפשריות שניתן להטיל על איראן, כאשר בכירים ממדינות המערב התכנסו בוושינגטון לפגישות האביב של קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי. האפשרויות שלהם מוגבלות כאמור, מכיוון שגם במצב העניינים הנוכחי, איראן היא אחת המדינות שסובלות מהכי הרבה סנקציות כלכליות בעולם, לרבות על מגזרי הבנקאות, הייצור והאנרגיה שלה.
אפשרויות מרחיקות לכת יותר יכללו הרחבת סנקציות אגרסיבית על חברות סיניות שקנו כמויות גדולות של נפט גולמי המיוצא מאיראן ובכך סיפקו חבל הצלה פיננסי לטהראן שנותרה מנותקת מהמערב.
ארצות הברית הטילה במהלך השנה האחרונה סנקציות על כמה קשרים מסחריים בסחר בנפט בין סין לאיראן, אך מומחים טוענים שהממשל יכול להגיע רחוק יותר על ידי פגיעה בבתי זיקוק ובבנקים סיניים רבים יותר עם ההגבלות.
פעולה זו טומנת בחובה סיכונים משלה. ילן ובכירי ממשל אחרים ניסו לייצב את היחסים עם סין בחודשים האחרונים, ומכה פתאומית לייצור האנרגיה עלולה לעורר את זעמה של בייג'ין. בנוסף, הפסקת במכירת הנפט הגולמי האיראני עשויה לגרום לעלייה במחירי הנפט בעולם על רקע היצע מצומצם יותר, מה שעלול להוביל לעלייה במחירי הגז לקראת הבחירות לנשיאות ב-2024.

"אין הרבה אפשרויות שמשנות דרמטית את המציאות, מפני שאיראן מצויה תחת סנקציות נרחבות כבר היום", אמרה רייצ'ל זימבה, עמיתה בכירה במרכז לביטחון אמריקאי חדש, צוות חשיבה למדיניות חוץ. "אבל אם אתה באמת רוצה לנתק את הכנסות הנפט לאיראן, אתה צריך לעבור דרך סין ומוסדות סיניים".
הטלת סנקציות על בנקים סיניים על מנת להקל על רכישת הנפט האיראני עשויה להסיר עד 1.5 מיליון חביות ביום מהשווקים העולמיים. זה יעלה את מחיר הנפט עד למעל 100 דולרים לחבית, מה שיהיה סיוט פוליטי עבור ממשל ביידן, אמר בוב מקנאלי, נשיא קבוצת Rapidan Energy.
"הדבר האחרון שביידן רוצה זה מחירי דלק גבוהים יותר, אז הוא רוצה שאיראן תמכור את הנפט שלה לסין. הוא לא רוצה שהשמן הזה יהיה סגור בפנים. זה עד כדי כך פשוט; הוא לא יכול להרשות לעצמו להטיל סנקציות על הנפט של איראן", אמר מקנאלי. "הם יכולים לעשות כמה דברים סמליים, ללכת על הראש של סוחרים קטנים פה ושם, אבל סביר להניח שזה בערך."
הנשיא ביידן קרא להרגעה בעקבות המתקפה של איראן. ארצות הברית הבהירה שלא תשתתף במתקפה צבאית ישראלית נגד איראן, ובכירים הדגישו כי מטרותיהם הן "להרגיע את המתיחות האזורית" כדי למנוע התלקחות רחבה יותר. קבינט המלחמה של ישראל התכנס ביום שני כדי לדון בתגובות אפשריות.
בעוד המערב פוסל השתתפות בתגובה צבאית, תגובה כלכלית לפעולותיה של איראן נראית ודאית יותר ויותר. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה כי גורמים רשמיים בבריסל ידונו בסנקציות קשות יותר נגד איראן. "נחשוב על סנקציות נוספות נגד איראן בשיתוף פעולה הדוק עם השותפים שלנו", אמרה בהצהרה.
ממשל ביידן מתמודד עם לחץ לפעול מכיוון הקפיטול. ביום שני אישר בית הנבחרים חקיקה שמטרתה לפגוע במכירת הנפט האיראנית לסין. היו שטענו כי ביידן היה צריך ללכת רחוק יותר כדי להבטיח שטהרן לא תוכל להרוויח מיליארדים מיצוא הנפט שלה.

"בעקבות המתקפה המסיבית והבלתי פרופורציונלית של איראן על ישראל, ועם הפנים לקראת הסלמה אפשרית, כל הצעדים שאינם צבאיים חייבים להיות על השולחן. זה כולל התמקדות במכירות הנפט המתמשכות של איראן", אמר מתיו לוויט, מנהל תוכנית ג'נט ואלי ריינהרד ללוחמה בטרור ומודיעין במכון וושינגטון למדיניות המזרח הקרוב.
מומחים אחרים אומרים שהאתגר נעוץ בכך שוושינגטון כבר הייתה אגרסיבית מדי בהתנהלותה כלפי טהראן. איראן נתונה תחת הגבלות כלכליות חמורות מאז שממשל טראמפ נטש את הסכם הגרעין אליו הגיע הנשיא ברק אובמה, מה שנותן לקובעי המדיניות מעט מקום לפעול מול מצבי חירום חדשים.
"אין הרבה יותר מה לעשות", אמר אספנדיאר באטמנגלי. "זו באמת הבעיה של לחץ מרבי: אתה מגיע למצב שבו פתאום מה שאתה חושב שהוא שאלה של מדיניות ביחס לאיראן כבר לא מתמצה בשאלה של מדיניות ביחס איראן".