סוכנות הידיעות הצרפתית, AFP, מדווחת כי הרשויות במדינה פינו אתמול מאות מהגרים מפרבר דרומי של פריז 100 ימים בלבד לפני פתיחת האולימפיאדה, ועודדו אותם לעלות על אוטובוסים לאזורים אחרים של צרפת.
ארגוני צדקה מקומיים האשימו את הרשויות בניסיון לפנות הומלסים מבירת צרפת כדי לשפר את חזות העיר לקראת התחרויות שיתקיימו בין ה-26 ביולי ל-11 באוגוסט.
בניין המשרדים הנטוש בוויטרי-סור-סיין היה לביתם של עד 450 מהגרים שרובם מתועדים ברישומי הרשויות וממתינים לדיור סוציאלי, כך לפי עמותות שסייעו להם.
כמה מהם עזבו את הבניין מוקדם יותר השבוע לאחר שהרשויות הכריזו על הפינוי הקרוב.
כשהם אוחזים את חפציהם בתיקים, מזוודות או עגלות, עזבו כ-300 האנשים שנותרו בשלווה ביום רביעי בבוקר תחת פיקוח של המשטרה שנשאה ציוד להתמודדות עם הפרות סדר ונראו מודאגים לגבי עתידם.
רובם היו גברים צעירים, אבל בין העוזבים היו גם כמה אימהות צעירות עם ילדים, כאשר מרבית המפונים היגרו לצרפת ממדינות אפריקה והמזרח התיכון.
אוטובוסים המתינו בחוץ, מוכנים לקחת אותם לאורלינס או לבורדו שבדרום-מערב המדינה, אך רבים אמרו שהם לא רוצים לעזוב את אזור פריז.
לפי נתוני משרד השיכון הצרפתי מספטמבר, יש בצרפת כ-200,000 דרי רחוב, כ-100,000 מהם חיים במטרופולין פריז. מקורות אחרים טוענים כי המספרים גבוהים בהרבה ומגיעים ללמעלה מ-300 אלף במדינה כולה, מה שמציב אותה במקום השני בקטגוריה בקרב מדינות מערב אירופה אחרי בריטניה.
הגירה בכמות גבוהה
לפי Ined, המכון הצרפתי למחקרים דמוגרפיים, מרבית חסרי הבית ברפובליקה נולדו מחוץ לצרפת והיגרו אליה.
צרפת היא אחד היעדים המרכזיים להגירה חוקית ובלתי חוקית באירופה, לצד גרמניה ומדינות צפון אירופה. לפי נתוני משרד הפנים הצרפתי, בשנת 2022 הגיעו לצרפת כ-208,000 מהגרים חוקיים שקיבלו אשרת שהייה. בנוסף אליהם, קיימים עשרות ואף מאות אלפי מהגרים בלתי חוקיים שמגיעים לצרפת מדי שנה.
חלק מהמהגרים מגיעים ממזרח אסיה, מהודו ומברית המועצות לשעבר, אבל מרביתם הם מוסלמים מצפון אפריקה, ממערב אפריקה ומהמזרח התיכון.

יש הטוענים כי שיעור המהגרים בקרב אוכלוסיית צרפת כולה אינו גבוה ועומד על כ-5-10% בלבד, אך אם כוללים את הדור השני, קרי צעירים שנולדו בצרפת למהגרים מוסלמים, המספרים מאמירים. הדורות השני והשלישי מהווים בין 25-30% מהאוכלוסייה בשכבות הגיל שלהם, ובערים הגדולות שיעורם עשוי להאמיר אף ל־50 אחוזים.
עליית הטרור האסלאמי
מהגרים מוסלמים וצאצאיהם היו מעורבים בפיגועי טרור רבים שהתרחשו בצרפת בעשור האחרון.
במשך שלושה ימים בשנת 2015 התרחש גל טרור של ממש על-ידי מוסלמים בפריז, כאשר הבולט בהם היה הפיגוע במשרדי העיתון שארלי הבדו בו נרצחו שנים-עשר בני אדם על-ידי בנים למשפחת מהגרים מוסלמים מאלג'יריה. יממה לאחר מכן ירה אמדי קוליבאלי, מוסלמי יליד צרפת בן למשפחת מהגרים ממאלי, בשוטרת ויום לאחר מכן ביצע את הפיגוע במרכול היהודי בעיר, שם רצח ארבעה.
מאוחר יותר באותה שנה, בחודש נובמבר, התרחשה בעיר מתקפת הטרור המשולבת שכללה פיגועי ירי ופיגועי התאבדות והסתכמה ב-130 הרוגים ו-368 פצועים. גם פיגועי נובמבר 2015 בפריז בוצעו על-ידי בנים למשפחות מהגרים מוסלמים. עבד א-סלאם, המחבל היחיד ששרד את הפיגועים, היה אזרח צרפת ובן למשפחת מהגרים ממרוקו.
רק ביולי האחרון התקיים גל של מחאות אלימות ברחבי צרפת בעיקר על-ידי ערבים ומוסלמים במדינה וזאת בעקבות הריגתו של נאאל מרזוק, נער בן 17 ממוצא אליג'יראי בידי שוטר בנאנטר. בנקודה זו ראוי לציין כי בסרטון שתיעד את האירוע, הירי נחזה כבלתי מוצדק בעליל, אך העניין טרם הגיע לפתחו של בית המשפט המקומי. בתגובה לתקרית, יצאו אלפים לרחובות, הרגו שוטר אחד ופצעו כמעט 600 שוטרים. הפורעים ירו אש וחיה וזיקוקים על תחנות משטרה, אלפי מכוניות הוצתו, מאות מבני ציבור הושחתו, חנויות נבזזו והוגשו תביעות פיצויים בסך למעלה ממיליארד דולר.

מאז אוקטובר מתמודדת צרפת עם גל אירועי אלימות נוסף, אז רצח צעיר מוסלמי ממוצא צ׳צ׳ני מורה לספרות בעיר אראס שבצפון המדינה. בתחילת דצמבר רצח צעיר ממוצא איראני תייר במרכז פריז, בנקמה על מות מוסלמים "מעזה עד אפגניסטן״. צרפת סערה במיוחד בעקבות אירוע אלים שהתרחש בעיירה קרפו שבדרום המדינה ב-18 בנובמבר. עשרה צעירים מוסלמים פרצו למסיבה של בני נוער חמושים בנשק קר, צעקו כי בכוונתם "להרוג את כל הלבנים", תקפו באכזריות את המשתתפים ורצחו נער בן 16.
רשימת פיגועי הטרור שאירעו בצרפת בידי מהגרים מוסלמים וצאצאיהם עוד מתארכת, כשבין היתר ניתן למנות את פיגועי הירי בטולוז ומונטובאן, רצח הצעיר היהודי אילן חלימי, פיגוע הדקירה בניס ועוד.
לאחר הפיגוע במוסקבה בחודש שעבר על-ידי דאע"ש, החליט נשיא צרפת, עמנואל מקרון, להעלות את רמת מצב החירום במדינה לרמה הגבוהה ביותר, זאת לאור החשש מפיגוע נוסף בארצו.
לא על הטרור לבדו
ננסי פאסר שרת הפנים הסוציאל-דמוקרטית של גרמניה אמרה לפני מספר חודשים כי מהגרים מעורבים בפשיעה בשיעור גבוה. בהתאם, בשנת 2023, מספר העבריינים ממוצא זר שנתפסו בגרמניה עמד על כ-923,000, המהווים 41% מכלל החשודים שנתפסו במדינה, בה עלו העבירות האלימות השנה ב-8.6%.
נתונים דומים נמצאו גם בצרפת, כאשר שר הפנים הצרפתי, ז'רלד דרמנין, חשף ב-2022 את נתוני הפשיעה בשלוש הערים המאוכלסות במדינה: "48% מהאנשים שנעצרו בגין מעשי עבריינות בפריז, 55% במרסיי ו-39% בליון הם זרים", אמר.
בעשור הראשון של המאה הנוכחית ערך מכון Pew סקר שמצא כי כ-35% מהמוסלמים בצרפת תומכים בפיגועי התאבדות כנגד אזרחים על-מנת להגן על האסלאם. בסקר עדכני נמצא שכ-87% מאזרחי צרפת חוששים ממלחמת אזרחים כתוצאה מאובדן שליטה על רקע המשך ההגירה והרדיקליזציה האסלאמית במדינה.
הרדיקליזציה האיסלאמית שהובילו המהגרים תדלקה גם את העלייה הדרמטית במספר התקריות האנטישמיות במדינה. ב-25 בינואר פורסם בעיתון לה-פריזיאן הצרפתי כי מאז 7 באוקטובר דווחו 1242 מקרי אנטישמיות, בדומה לשלוש השנים שקדמו לתקופה זו יחד וכל זה בתקופה של שלושה חודשים וחצי.
בגדרי האולימפיאדה הממשמשת ובאה התעורר פולמוס גם בעניין לבישת סמלים דתיים בחיים הציבוריים בצרפת המוגדרים כחילוניים מבחינה חוקתית. בשל תפיסת החילוניות המסורתית של צרפת היא לא תאפשר לספורטאים שלה לחבוש כיסוי ראש, לרבות רעלה לספורטאיות.
בניגוד לחוק הצרפתי עתיק היומין, בתחילת דצמבר פרסם המכון הצרפתי IFOP סקר דעת קהל ובו נמצא כי כמעט 80 אחוזים מהאוכלוסייה המוסלמית במדינה מתנגדת לתפיסת החילוניות הצרפתית. המחלוקת בנוגע לזהותה החילונית של צרפת מעמיקה את הקיטוב בינם לבין האזרחים הצרפתים שאינם מוסלמים.
הפתרון של מקרון
ממשלת צרפת מגרשת אלפי מהגרים בלתי חוקיים משטחה בכל שנה ועל פי נתוני הממשלה, בשנת 2022 גורשו קרוב ל-20,000 מהגרים בלתי חוקיים, אך היא החליטה שלא די בכך.
הבעיות שנוצרו כתוצאה מההגירה ההמונית, הביאה בדצמבר האחרון לכך שצרפת הקשיחה את עמדותיה כנגד הגירה בלתי חוקית וכנגד מהגרים שיעברו עבירות פליליות. נקבעה מכסת הגירה שנתית על־ידי הפרלמנט, הוחלט כי זכויות סוציאליות מסוימות, כגון סיוע בשכר דירה או קצבאות ילדים ומשפחה, יינתנו רק לאחר חמש שנים של מגורים בצרפת. רפורמת ההגירה קבעה גם כי בעלי אזרחות כפולה שיבצעו עבירות פליליות יאבדו את האזרחות הצרפתית שלהם, ויוכלו להיות מגורשים בקלות יחסית. בנוסף, קבעה הרפורמה כי לצאצאים של מי שנכנסו כמהגרים בלתי חוקיים יהיה קשה יותר לקבל אזרחות צרפתית וכי שהות במדינה ללא אישור תושבות תהפוך מחדש לעבירה פלילית הנושאת קנס.
כחלק מההכנות לאולימפיאדה שתיערך בפריז הקיץ, ממשלת צרפת גם האיצה את התוכניות להעביר הומלסים המתגוררים ברחובות פריז לערים אחרות בצרפת.
על פי נתוני הממשל הצרפתי, אלפי הומלסים הועברו מעיר הבירה מאז אפריל 2023 למקומות חלופיים ברחבי המדינה, ביניהם אלה שהועברו אתמול כאמור.
בעוד קצת יותר משלושה חודשים, צפויה פריז להיות במוקד תשומת הלב העולמי. האם הצרפתים יצליחו לטאטא את הבעיות שהביאה עמה ההגירה ההמונית מתחת לשטיח או שמא תהא זו הזדמנות לחזות בגסיסה האיטית של עיר האורות? ניאלץ לחכות ולראות.