ד"ר יורם חזוני הוא אחד האינטלקטואלים הבולטים של הימין השמרני בארה"ב ואף באירופה, ומרואיין מבוקש בבמות שונות של המחנה הזה. בארץ הוא מוכר כאחד מאבות השיח השמרני בישראל, כמי שבשנות התשעים היה ממייסדי "מרכז שלם" וכתב העת המנוח "תכלת". הזינוק במעמדו של חזוני בקרב הוגים שמרנים בעולם התרחש בעיקר לאחר פרסום ספרו ב־2018, "The Virtue of Nationalism", ("בשבח הלאומיות"). "הייתי באמצע כתיבת ספר על א־לוהים, כאשר ב־2016, שלושה חודשים בלבד לפני הברקזיט (פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי; מ"ח), עמית מחו"ל שחזה כיצד תומכי לאומיות בבריטניה ובאירופה יותקפו כ'פשיסטים', התקשר ואמר לי 'שים הכול בצד ותכתוב על הלאומיות'. אז התיישבתי לכתוב".
אחד הרעיונות הליברליים שחזוני מבקר הוא "האמנה החברתית", שלפיו כל התאגדות לאומית נובעת מהחלטתם של אינדיווידואלים להתאגד יחדיו, וניתן לזנוח אותה כאשר המדינה אינה משרתת עוד את האינטרס של הפרט. "לפי התעמולה הליברלית, עם נולד רק כאשר הפרטים בוחרים להתאגד ולכרות 'אמנה חברתית'. כלומר, העם לא קיים לפני שיש לו מדינה רשמית", הוא מסביר. "למעשה, מבחינה היסטורית אין אף מדינה שהוקמה בצורה הזאת; תמיד ישנה מציאות של עם לפני שמוקמת מדינת הלאום שלו. הכורדים, למשל, הם עם של 30 מיליון איש, שקיים מאות ואולי אלפי שנים ללא מדינה. אז האם הוא לא מתקיים כעם? ויש עוד דוגמאות רבות. השלם גדול מסך חלקיו, ועם הוא לא אוסף של פרטים. למרות זאת, התפיסה הליברלית חינכה את המערב להסתכל כך על המציאות".
הספר שלך יוצר תחושה שחברה חפצת חיים לא יכולה להרשות לעצמה להיות ליברלית.
"אני באמת חושב כך. במילים שלי, ליברליזם היא תפיסה שאיננה עוסקת בשאלה המרכזית שחברה חפצת חיים חייבת לעסוק בה: מה צריך לעשות כדי לשמר ולחזק את הדברים הטובים שקיבלנו מאבותינו, למען המשכיות הדורות הבאים. כשהייתי תיכוניסט צעיר אמרתי לחברה ללימודים שממש כמו שאבות אבותיי התפללו וחשבו עלי כשהם חיו את חייהם, כך גם אני אחיה מתוך מחשבה על הנכדים והנינים שלי. אני לא שוכח את התגובה שלה. היא אמרה לי 'אני לא מאמינה שאתה מסתובב בעולם עם כזה משקל על הגב!'. להגנתה ייאמר שהיא תוצר של החינוך הליברלי סביבנו. זה לא מקרה שההוגים שהניחו את היסודות לליברליזם, כמו ג'ון לוק, ז'אן ז'אק רוסו, עמנואל קאנט או שפינוזה, לא חיו בעצמם חיי משפחה ולא גידלו ילדים".
איך אתה מבין את הברית בין השמאל למוסלמים? לכאורה מדובר בשני הפכים.
"כדי להבין את הברית המוזרה הזו צריך לדעת שיש לה עוגנים אצל הוגים ניאו־מרקסיסטים כמו הרברט מרקוזה, שסברו כי כדי לבצע את המהפכה יש לכרות ברית בין כל המדוכאים יחד. כך טרנסג'נדרים יכולים לכאורה להפגין בקמפוס יחד עם מוסלמי, נגד יהודי לבן ו'פריווילג'.
"מאז המהומות בעקבות הרג ג'ורג' פלויד בקיץ 2020, משתוללת בארה"ב 'מהפכה תרבותית' של ממש", משתמש חזוני במונח המתאר את "מהפכת התרבות" בסין, שבוצעה תחת משטרו הקומוניסטי של מאו והביאה לחיסול יסודות מסורתיים בתרבות הסינית. "במקום חדירה איטית של רעיונות חדשים אל תוך המיינסטרים התרבותי בארה"ב, מתחוללת מהפכה אקטיבית – בניו־יורק טיימס, בהרווארד, ובכל שאר המערכות הליברליות באמריקה. המטרה המוצהרת שלה היא הרס מבני השלטון של הלבנים השמרנים. התפיסה המפורשת שלהם היא להפוך ולהחריב את המערב. הם מנסים להשתלט על המפלגה הדמוקרטית ובהמשך על הבית הלבן, וכרגע נראה שזה הולך להם".
ומה מקומם של היהודים במסגרת המהפכה התרבותית הזו? היהודים נחשבו חלק מההצלחה של ארה"ב.
"במשך כשלוש שנים הפרוגרסיבים הצליחו לנהל את המהפכה התרבותית הזו בלי להכניס את הסיפור היהודי לתמונה. אבל מאז 7 באוקטובר הם פתחו חזית חדשה נגד היהדות ונגד הציונות. בפועל, מנסים להעיף את היהודים הליברלים מתוך מוסדות ליברליים, כדי למחוק את 'שלטון הדיכוי' נגד המיעוטים בארה"ב. למלחמה שלנו נגד חמאס יש חזית בארה"ב, מול השמאל ותנועות העליונות האסלאמית. אנחנו צריכים להבין את מה שחלקים בימין האמריקני כבר הבינו: זו אותה מלחמה".
הראיון המלא יתפרסם מחר (ו') במוסף "שבת" של מקור ראשון
