העיסוק בבחירות לרבנות הראשית, שיתקיימו בעוד כחודשיים, גובר במערכת הפוליטית ובקרב המועמדים האפשריים. לנוכח הדיווחים על רבנים הבוחנים את האפשרות להציג את מועמדותם לפני הבחירות, בכיר בציונות הדתית אומר כי ללא התייצבות מיידית מאחורי המועמד שבחרה ועדת הרבנים והתרת הספקות, לא תיתכן בחירה של רב ראשי ציוני־דתי.
בפברואר נדחה המועד לסיום כהונת הרבנים הראשיים ל־1 ביולי, ועל פי החוק יש לקיים את הבחירות בין חודש לשלושה חודשים לפני תום הכהונה. לפי בקשת הראשון לציון, הרב יצחק יוסף, וכפי שקרה כבר לא פעם בעבר, הבחירות לא יתקיימו במועד החוקי, אלא בשבועיים האחרונים לכהונת הרבנים הנוכחיים.
כזכור, בחודש יוני שעבר הפתיעה ועדת הרבנים בראשותו של הרב יעקב אריאל ובחרה למועמד הציונות הדתית למשרת הרב הראשי את הרב מאיר כהנא, דיין ותיק ומוערך, בוגר ישיבת ההסדר בקריית־שמונה, ר"מ לשעבר בישיבת ההסדר בירוחם וסגן־אלוף במיל'. אולם בהחלטת הוועדה הופיעה הסתייגות: אם יחול "שינוי משמעותי", תדון הוועדה מחדש בהחלטה.
ההסתייגות נוספה בלחצם של מקורבי הרב יעקב שפירא, ראש ישיבת מרכז הרב, אשר ראה בעצמו מועמד לכהונת הרב הראשי, אך מפאת גילו מנוע כעת מלהציג את מועמדותו. אנשי הרב שפירא מנסים זה זמן רב לקדם הצעת חוק שתרכך או תבטל את מגבלת הגיל למועמדים לכהונת הרב הראשי לישראל, העומדת כיום על 70. על אף המאמצים הרבים בנושא, ההצעה אפילו לא עלתה לדיון ראשוני בוועדת השרים לחקיקה. ההערכה הרווחת היא שבפרק הזמן הקצר מפתיחת כנס הקיץ ב־19 במאי ועד מועד הבחירות, כחודש בלבד, אי אפשר כלל להעביר חקיקה כזאת – ודאי לא בשעת מלחמה ובזמן שהקואליציה מגויסת לפתרון משבר הגיוס. אך גם אם הבלתי סביר יקרה וחקיקה כזו תעבור, הסיכוי שהיא תעמוד במבחן בג"ץ ולא תיפסל מיידית, כמו חוק טבריה, עומד לפי ההערכות על אפס.
ובכל זאת, בלחצם של אנשי הרב שפירא ועדת הרבנים טרם הוציאה הודעה רשמית ברורה שלפיה הבחירה ברב כהנא חלוטה. בשל כך, בימים האחרונים מתפרסמים דיווחים על כמה רבנים הבוחנים מחדש את האפשרות להתמודד, ובהם גם מי שחתמו על התחייבות לכך שלא יתמודדו על הכהונה אם לא ייבחרו בידי הוועדה. לדברי הבכיר, "המפתח נמצא בידי ועדת הרבנים, שצריכה להכריז סופית כי הרב כהנא הוא המועמד היחיד. עליה לבטל את כל הניסיונות לפגוע במועמדותו. ללא התייצבות מהירה ומוחלטת כזו, הסיכוי לבחירת רב ראשי ציוני־דתי יורדת לאפס".
פיצולים במחנה הציוני־דתי והתמודדות עצמאית של רבנים כבר הובילו לכישלון, לדברי אותו גורם.
"המודל שלנו צריך להיות המודל של ירושלים: מרגע שנבחר הרב אריה שטרן למועמד הציונות הדתית, על דעת כל גווני הציבור הציוני־דתי בעיר, הציבור דבק במועמדותו והוא אכן נבחר", אומר הבכיר, "בוועדת הרבנים בראשות הרב אריאל היו חברים רבנים מכל גווני הציבור הציוני־דתי, מבית הלל ועד חוגי הר המור, והיא בחרה ברב כהנא. הגיעה העת להתייצבות רחבה ומיידית מאחוריו".