ארגונים יהודיים-אמריקנים וארגונים פרו-ישראליים אחרים שיבחו אמש (שבת) את הצעת חוק תוספת הסיוע לישראל שעברה אתמול בבית הנבחרים האמריקני.
תחת איום שיועבר מתפקידו, שהושמע מהאגף הימני של מפלגתו, יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון מהמפלגה הרפובליקנית, הוביל את הצעת החוק – חלק מחבילת סיוע חוץ וביטחון לאומי גדולה יותר – להצבעה מוצלחת של 366 בעד ו-58 מתנגדים, מתוכם 37 דמוקרטים ו-21 רפובליקנים.
הצעת החוק, שעומדת כעת בפני הסנאט, כוללת סיוע ביטחוני של 17 מיליארד דולר לישראל, לצד 9 מיליארד דולר לסיוע הומניטרי לעזתים וסיוע נוסף לגורמים אחרים המעורבים בסכסוכים ברחבי העולם.
מתוך סך כל הכספים, יוקצו 4 מיליארד דולר לחידוש מערכות ההגנה מפני טילים של כיפת ברזל וקלע דוד, 1.2 מיליארד דולר למערכת ההגנה "מגן אור", המשתמשת בטכנולוגיית לייזר לנטרול רקטות קצרות טווח, ו-3.5 מיליארד דולר לרכישת מערכות נשק מתקדמות.

מיליארד דולר נוספים יועברו לשיפור ייצור הנשק ו-2.4 מיליארד דולר לפנטגון כדי לכסות את העלות הגבוהה של פעולות ההגנה שלו באזור מאז ה-7 באוקטובר.
400 מיליון דולר נוספים נכללו בחבילה בתור מענק אבטחה לארגונים יהודיים ללא מטרות רווח – בעיקר בתי כנסת, מרכזים קהילתיים יהודיים ומתקנים יהודיים אחרים.
הצעת החוק גם תאסור על העברת כספים לסוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם – אונר"א, הארגון מוכה השערוריות המספק סיוע ושירותים חברתיים לפלסטינים.
"החבילה זו תספק תמיכה קריטית לישראל ולאוקראינה; תספק סיוע הומניטרי נחוץ נואשות לעזה, סודן, האיטי ולמקומות אחרים המושפעים מסכסוכים ואסונות טבע ברחבי העולם", הצהיר נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן.

"החבילה מגיעה בזמן קריטי במיוחד, כשישראל עומדת בפני התקפות חסרות תקדים מאיראן, ואוקראינה תחת הפצצות מתמשכות מרוסיה", הוסיף ביידן. "אני קורא לסנאט לשלוח במהירות את החבילה הזו לשולחן שלי כדי שאוכל לחתום עליה בחוק ונוכל לשלוח במהירות נשק וציוד לאוקראינה כדי לענות על הצרכים הדחופים שלהם בשדה הקרב".
חבר בית הנבחרים מהמפלגה הרפובליקנית, כריס סמית', יו"ר משותף של ארגון בעלות הברית של ישראל, אמר במהלך הדיונים בבית הנבחרים כי "ארה"ב חייבת להבהיר באופן מוחלט הן במילים והן במעשים, לא רק היום, אלא בכל יום – וללא עוררין – שאנחנו מתייצבים לצד ישראל".
"מערכות נשק הגנתיות כמו כיפת ברזל וקלע דוד וכן כל היכולות הצבאיות ההתקפיות הנדרשות, חייבות להיות מועברות ללא דיחוי לישראל, כל עוד הן נדרשות כדי להביס את חמאס ולהרתיע את איראן, חיזבאללה ואיסלאמיסטים קיצוניים אחרים", אמר.
"החוק המשמעותי, H.R.8034 אוסר על הכנסת סיוע לעזה דרך אונר"א, ארגון מביש אנטישמי שמלמד ילדים פלסטינים לשנוא יהודים ומפאר מות קדושים אובדניים ולהשמיד את ישראל כמדינה", הוסיף.
The House has worked its will.
We gave our members a voice, provided them with a better process, and ultimately sent a much better policy to the Senate. pic.twitter.com/lV67kD2oae
— Speaker Mike Johnson (@SpeakerJohnson) April 20, 2024
"רוב דו מפלגתי"
"בית הנבחרים שלח היום מסר עוצמתי וקונקרטי שאמריקה עומדת עם בעלת בריתנו ישראל כשהיא נלחמת בתוקפנות האיראנית ובשליחות הטרור שלה", נאמר בהצהרה של השדולה הפרו ישראלית – איפא"ק.
"אנו משבחים את הרוב הדו-מפלגתי החזק" שהעביר את הצעת החוק, נמסר מאיפא"ק, ששיבח את מנהיגותם של ג'ונסון ומנהיג המיעוט הדמוקרטי בבית הנבחרים האקים ג'פריס. "אנו קוראים לסנאט לפעול במהירות כדי להבטיח שהחקיקה הדחופה הזו תישלח לנשיא כדי להחתים אותו בחוק", נכתב.
הנהגת הקואליציה היהודית-רפובליקנית אמרה כי "אי אפשר להפריז בחשיבות ההיסטורית של הרגע הזה".
"RJC מברכת את חברי שתי המפלגות שמצאו דרך לעבוד יחד כדי לייצר תוצאות, לחזק את הביטחון של ארצות הברית ושותפי הביטחון החיוניים שלנו ברחבי העולם", נכתב בהודעה של הארגון שגם הודה לג'ונסון, "שהימר על הכל כדי לעשות מה שנכון לאמריקה ולבעלי בריתנו".
National Security legislation that supports democracy and freedom has passed the House overwhelmingly.
We will stand with Ukraine until victory is won. pic.twitter.com/ssmjzoMnol
— Hakeem Jeffries (@RepJeffries) April 20, 2024
'אנחנו נזכור'
ג'ונסון התמודד עם איומים רציניים על תפקידו כמנהיג הרוב בבית הנבחרים כיוון שהוביל את המאמץ לחבר בין חוקי הסיוע לישראל, לאוקראינה ולטייוואן, כדי שכולם יעברו בבית הנבחרים בשבת. סביר להניח שהוא יעמוד בפני הצעה להדחה בעתיד הקרוב. אם הדמוקרטים לא יתמכו בו, אפילו קומץ רפובליקנים עלול להדיח אותו מתפקידו.
מאט ברוקס, מנכ"ל ה-RJC, מתח ביקורת על הרפובליקנים שהצביעו נגד הצעת חוק הסיוע לישראל. "הנה ההודעה שלי לחברי המפלגה הרפובליקנית שהצביעו 'לא' על חבילת הסיוע החירום של היום. אינכם יכולים להצביע 'לא' על זה ואי פעם לקרוא לעצמכם שוב פרו-ישראלים", כתב.
"אם הצבעת בעד נטישת בעלת הברית החשובה ביותר שלנו בדיוק כאשר היא הכי צריכה אותנו, אנחנו נזכור את זה", הוסיף.
גם מנהיגי הארגון "נוצרים מאוחדים למען ישראל" (Christians United For Israel – CUFI) מחאו כפיים עם העברת החוק. "העברת הסיוע הביטחוני הזה מקדמת אותנו צעד אחד קדימה להבטיח כי הרצון של העם האמריקני יהפוך למדיניות של ארצות הברית ושישראל תקבל את התמיכה החיונית שהיא צריכה כדי להביס את אויבינו המשותפים", אמר הכומר ג'ון הייגי, מייסד ויו"ר CUFI.

ארגון "הרוב הדמוקרטי למען ישראל" (DMFI), שפרסם בשבוע שעבר הודעה משותפת נדירה עם ה-RJC הקוראת לאישור הצעת החוק, פרסם הודעה לאחר ההצבעה: "הודות לתמיכה של הדמוקרטים בוועדה, שהקולות שלהם היו נחוצים כדי להביא את הצעת החוק להצבעה – ובזכות התמיכה של המנהיג הדמוקרטי האקים ג'פריס והרוב המכריע של הדמוקרטים בבית הנבחרים – ישראל אמורה לקבל יותר מ-26 מיליארד דולר של סיוע צבאי קריטי", הצהיר מארק מלמן, מנכ"ל ה-DMFI.
הצעת החוק מגיעה כעת לסנאט, שם היא זוכה לתמיכתם של מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר ומנהיג המיעוט הרפובליקני מיץ' מקונל.
"הסנאט מוכן לעשות את הצעד הבא בנושא התוספת לביטחון לאומי. בית הנבחרים אישר סוף סוף מימון לאוקראינה, לישראל, להודו-פסיפיק ולסיוע ההומניטרי", כתב שומר. "הסנאט הגיע להסכם להשלים את משימה עם ההצבעה הראשונה ביום שלישי".
"בשם העם הישראלי כולו, אני שולח את תודתי והערכתי העמוקה לקונגרס האמריקני, לנשיא ביידן, ליו"ר ג'ונסון ולנציג ג'פריס ולכל העם האמריקני", אמר הנשיא הרצוג. "התמיכה הדו-מפלגתית הגורפת בישראל היא עדות בולטת לכך שלישראל אין בעלת ברית קרובה יותר מאמריקה, ולאמריקה אין בעלת ברית קרובה יותר מישראל", הוסיף הרצוג.