עד אוקטובר 2017, נחשב הארווי ויינסטיין (72), לאחד הבמאים-מפיקים הבולטים בהוליווד. ב-1979 ייסד יחד עם אחיו את אולפני מירמקס שהפיקו תחתיו מגוון יצירות קולנועיות קאנוניות כמו ספרות זולה, החיים יפים וסיפורו של ויל האנטינג. לאחר שני עשורים וחצי עזבו השניים את מירמקס והקימו יחד את חברת "ויינסטין". הרקורד שלו בהוליווד היה מהמרשימים ביותר עם שבע זכיות בפרס טוני, פרס האקדמיה ופרסים נוספים והוא עבד עם גדולי השמות. מעמדו של הארווי היה כה רם עד כי ב-2004 קיבל אות אבירות של מסדר האימפריה הבריטית וב-2012 הוכרז ויינשטיין לאביר לגיון הכבוד הצרפתי.
ואז זה קרה.
ב-2017 דיווחו הניו-יורקר והניו-יורק טיימס כי למעלה מתריסר נשים האשימו את ויינסטיין בעבירות מין שונות, ביניהן הטרדות, תקיפות מיניות ואונס. בהמשך סיפרו 107 נשים, רובן מתחום הבידור, כי ביצע גם בהן עבירות דומות במשך תקופה שנפרשת על פני שלושה עשורים. בין המתלוננות היו גם כאלה שהיו קטינות בגיל בו הותקפו לכאורה על ידי ויינסטיין. בתביעה שהגישה כנגד ויינסטיין טענה הדוגמנית הפולנית, קאג'ה סוקולה, כי תקף אותה מינית כשהייתה בת 16 ואף המשיך להטריד אותה לאחר מכן והשחקנית הבריטית, קייט בקינסייל, סיפרה כי הטריד אותה מינית כשהייתה בת 17.
בין הנשים שהאשימו את ויינסטיין, ניתן למצוא גם את מדונה, קייט בלנשט, פריז הילטון, גווינית' פלאטרו, אנג'לינה ג'ולי, לנה הידי, הת'ר גראהם, ג'וליאנה מרגוליס וכמובן רבות אחרות.
עם חשיפת הפרשה, החל ברשתות החברתיות גל של האשטגים עם הכיתוב MeToo#, שנועד להביע הזדהות עם הנשים שהותקפו לכאורה על-ידי ויינסטיין ולהמחיש את השכיחות הגבוהה של אלימות מינית. מהר מאוד הפך ההאשטאג לתנועה חברתית בינלאומית חזקה שנועדה להילחם באלימות מינית.
חשיפת הפגיעות המיניות מצד ויינסטיין עוררה הדים כה חזקים, עד שהשם "אפקט ויינסטיין" ניתן לגלי חשיפות של התנהלות מינית בלתי הולמת של דמות מפורסמת או חזקה.
The People vs. Harvey Weinstein
במאי 2018, נעצר ויינסטיין ועמד למשפט במדינת ניו-יורק על חמישה אישומים שונים בעבירות מין. בפברואר 2020 הורשע באונס של ג'סיקה מאן במלון בשנת 2013 ובתקיפה מינית של מרים היילי, עוזרת הפקה לשעבר בתוכנית "פרויקט מסלול", בדירתו בשנת 2006. נגזרו עליו 23 שנות מאסר והוא החל לרצות את עונשו במתקן הכליאה וונדה שבצפון המדינה. לאחר ההרשעה נשלל ממנו תואר האבירות הבריטי, כאשר זה הצרפתי נשלל ממנו עוד קודם לכן, עם פרסום ההאשמות.
ב-20 ביולי 2021, בעודו במאסר, הועמד לדין בלוס אנג'לס על אחד-עשר אישומים של אונס, מעשי סדום ופגיעות מיניות בין השנים 2004 ל-2013. ארבעה מתוך האישומים בוטלו ובדצמבר 2022 נמצא אשם בשלושה אישומים של אונס, מעשי סדום והתנהלות מינית פסולה ונגזרו עליו 16 שנות מאסר.

בטרם ההרשעה, ב-8 ביוני אותה שנה, הואשם ויינסטיין על ידי משטרת המטרופולין בלונדון בשתי עבירות של תקיפה מגונה כנגד אישה בשנות ה-20 לחייה ב-1996.
לכל אורך הדרך, טען ויינסטיין לחפותו ואמר כי כל המעשים שביצע נעשו בהסכמה. עורכי דינו הגישו ערעורים על ההרשעות.
היום, בהחלטה דרמטית, החליט בית המשפט לערעורים של ניו-יורק לבטל את ההרשעה באונס מ-2020 ברוב דחוק של 4-3. בהחלטת הרוב נכתב כי ״ויינסטיין לא קיבל משפט הוגן, כיוון שנשפט לא רק על הפשעים שהואשם בהם, אלא על חלק ניכר מהתנהגותו בעבר. התרופה לטעויות החמורות הללו היא משפט חדש".
חשוב לציין כי ויינסטיין לא זוכה, אלא שהרשעתו בוטלה. כלומר, ניתן להגיש בקשה למשפט חוזר. האם זה צפוי לקרות? ומה יקרה לוויינסטיין לאחר ביטול ההרשעה? לכך אתייחס בהמשך.
ההשוואה המתבקשת
בדומה לוויינסטיין, גם קוסבי היה כוכב הוליוודי מהשורה הראשונה. הוא זכה באינספור פרסים על הצלחתו בתחום הסטנדאפ וגם בתחום המשחק, לרבות שלושה פרסי אמי ברציפות ופרס גלובוס הזהב. בתוכנית הספיישל "קומדי סנטרל 100" מ-2004, בה בחר ערוץ קומדי סנטרל את מאה הקומיקאים האמריקנים הגדולים בהיסטוריה, דורג קוסבי במקום השמיני והמכובד.
בשנת 2014 נחשפו בניו-יורק מגזין למעלה מ-50 תלונות של נשים שטענו כי הותקפו מינית על ידי קוסבי, תלונות שהתפרשו על פני עשרות שנים, כאשר 35 מהן העניקו פירוט רב על המקרים.
על חלק ניכר מהעבירות שנטענו כנגד קוסבי חלה באותו שלב התיישנות, ובסופו של דבר הוגש כתב אישום כנגד קוסבי רק בגין תקיפה מינית שביצע כנגד אנדראה קונסטד ב-2004.

קונסטד עבדה באוניברסיטת טמפל שקוסבי היה אחד מחבר נאמניה. לפי עדותה, הוא סימם אותה עד למצב של ערפול חושים, לקח אותה לביתו ושם תקף אותה מינית. באפריל 2018 הורשע קוסבי ונקבע כי עונשו יעמוד על בין 3 ל-10 שנות מאסר.
הן במהלך המשפט והן לאחר הרשעתו, קוסבי התעקש כי אינו אשם וכי לא זכה למשפט צדק.
בספטמבר 2018 החל לרצות את מאסרו בבית-סוהר בפנסילבניה.
ביוני 2021, בזמן שויינסטיין ישב באולם הדיונים בלוס אנג'לס, ועוד בטרם נגזר עונשו, זיכה בית המשפט העליון בפנסילבניה את קוסבי והוא שוחרר ממאסר אחרי שלוש שנים.
עם זאת, ב-2022 ג'ודי הות' הגישה כנגדו תביעה אזרחית בקליפורניה בטענה שתקף אותה מינית בעת שהייתה בת 16. חבר המושבעים פסק לטובת הות' וקוסבי נאלץ לשלם לה פיצויים בסך חצי מיליון דולר.
העתיד של ויינסטיין
לאחר פסילת ההרשעה, משרד התובע המחוזי של מנהטן הודיע: "אנחנו נעשה כל שביכולתנו כדי לנסות מחדש את התיק הזה, ולהישאר איתנים במחויבות שלנו לנפגעי תקיפה מינית". כעת נותר לגלות האם אלווין בראג, הפרקליט המחוזי של מנהטן, שעסוק במשפט שהוא מנהל כנגד דונלד טראמפ, אכן יבקש משפט חוזר נגד ויינסטיין.
על כל פנים, בין אם יוגש כתב אישום נגד ויינסטיין ובין אם לאו, הוא צפוי להמשיך ולבלות את השנים הקרובות במאסר לאור הרשעתו בהליכים בלוס אנג'לס.