מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, דחק אתמול (שני) בחמאס לקבל את ההצעה ה"נדיבה במיוחד" של ישראל, כשהוא נואם מסעודיה לקראת ביקורו בישראל.
הדיפלומט האמריקני הבכיר יתחיל היום (שלישי) את מסעו לישראל ולירדן כדי ללחוץ להסכם הפסקת אש בזמן שצה"ל מתכונן להיכנס לעיר רפיח שבדרום רצועת עזה. בישראל אומרים שהמבצע במעוז האחרון של חמאס בעזה חיוני לניצחון במלחמה, אך ממשל ביידן מתנגד לפלישה בקנה מידה מלא.
זהו הביקור הדיפלומטי השביעי של בלינקן והביקור התשיעי בכלל בישראל, מאז הטבח ב-7 באוקטובר. "הדרך המהירה ביותר להביא את זה לסיום היא להגיע להסכם הפסקת אש ושחרור בני ערובה. נעשה מאמץ יוצא דופן – ואני באמת רוצה להודות, מעומק הלב לחברים שלנו מקטאר ומצרים שממלאות תפקיד מרכזי בניסיון להשיג את הפסקת האש הזו ולשחרר בני ערובה – מאמץ גדול שנעשה במהלך החודשיים האחרונים כדי להגיע להפסקת האש ההיא, לשחרר את החטופים", אמר בלינקן אתמול בפורום הכלכלי העולמי בריאד.

"כרגע, יש לפני חמאס הצעה שהיא נדיבה בצורה יוצאת דופן מצד ישראל. וברגע הזה, הדבר היחיד שעומד בין תושבי עזה להפסקת אש הוא חמאס. הם צריכים להחליט, והם צריכים להחליט במהירות".
We're at an inflection point, says @SecBlinken and must face challenges together. ‘The decisions we make in these moments are likely to have repercussions… for decades to come.’ #SpecialMeeting24 @StateDept pic.twitter.com/U9CKeouKDz
— World Economic Forum (@wef) April 29, 2024
שר החוץ של בריטניה דיוויד קמרון תיאר גם הוא את ההצעה הישראלית כ"נדיבה" בפסגת ה-WEF ביום שני. על פי הדיווחים, נציגי חמאס נפגשו אתמול עם מתווכים מצרים וקטארים בקהיר כדי לדון בהצעה הישראלית האחרונה, שהוצגה בסוף השבוע, והם צפויים לתת תגובה בקרוב. גורם בכיר בארגון הטרור אמר ביום ראשון כי "אין להם בעיות גדולות" עם התוכנית העדכנית ביותר.
לדברי קמרון, ההסכם הרב שלבי כולל שחרור של אלפי אסירים פלסטינים בתמורה לשבויים הישראלים במהלך הפסקת אש של 40 יום, כאשר השלב השני כולל שיחות על סיום המלחמה ודיון בשלטון בעזה לאחר המלחמה. "אני מקווה שחמאס אכן יקבל את ההסכם הזה ולמען האמת, כל הלחץ בעולם וכל העיניים בעולם צריכים להיות עליהם היום כשהם לוחצים: 'קחו את ההסכם הזה'", אמר קמרון.
Closing Plenary: Rejuvenating Growth with @David_Cameron, @CMShehbaz (@PakPMO), @falibrahim (@MEPSaudi), Anna Marks (@deloitte), Stéphane Bancel, @børgebrende, @MarounKeyrouz1 #SpecialMeeting24 https://t.co/RGbyR6Fq49
— World Economic Forum (@wef) April 29, 2024
ה"ניו יורק טיימס", שציטט שלושה גורמים ישראלים, דיווח אתמול כי ישראל הורידה את דרישת משחרור מידי של 40 בני ערובה ל-33 בלבד. הסיבה לכך היא שישראל סוברת שחלק מה-40, הכוללים נשים, קשישים וחולים, מתו בשבי.
על פי ההערכות, נותרו בעזה 133 בני ערובה, מתוכם 129 מתוך 253 שנחטפו על ידי חמאס במהלך ההתקפה והטבח ב-7 באוקטובר. צבא ההגנה לישראל אישר את מותם של 34 מתוך ה-129.

כלי תקשורת בישראל דיווחו אמש כי משלחת ישראלית יוצאת היום לקהיר לשיחות על עסקה אפשרית. במקביל, צה"ל מתכונן לפלישה לרפיח, שבה מרוכזים ארבעה מתוך ששת גדודי חמאס האחרונים. אזרחים לא מעורבים מפונים כחלק מההכנות הללו, אך בלינקן אמר אתמול כי ארה"ב "עדיין לא ראתה תוכנית שמבטיחה שניתן להגן ביעילות על אזרחים", ולכן היא עדיין נגד המבצע.